Články

 

10.01.2009 - Iva Veselá

Infekční mononukleóza

 

Lidé, jimž imunitní systém slouží dobře, zůstávají bez příznaku nemoci. Virusu se může zalíbit u líbajícího se partnera  a nemoc hned u něj vyvolat. Infekční mononukleóza je virové onemocnění, v jehož průběhu dochází v krvi k přechodnému zmnožení určitého druhu bílých krvinek (mononukleárů). Původcem choroby je virus Epsteina a Barrové (EB virus), proto se také někdy infekční mononukleóza označuje jako EB viróza.

 

Jednou za život
EB virus spolu s viry způsobujícími např. opar rtu nebo plané neštovice patří do skupiny virů, které se běžně vyskytují na celém světě. Jejich základní vlastností je to, že po nákaze v lidském těle doživotně přetrvávají. Po nákaze infekční mononukleózou vzniká doživotní imunita, proto lze mononukleózou onemocnět pouze jedenkrát v životě.

 

Projevy nemoci
Mononukleóza se zprvu projevuje nenápadnou únavou až vyčerpaností, bolestí hlavy, bolestmi ve svalech, zimnicí, pocením a zvýšenou teplotou. Toto počáteční stádium trvá u dětí jen několik dnů, u dospělých však někdy dva až tři týdny. Pak se dostaví typické projevy nemoci jako je horečka, angína s povlaky na mandlích a zduření lymfatických uzlin. Teplota bývá zpravidla jen zvýšená, u dětí může být i horečka. Nemocný pociťuje pálení v krku, bolest při polykání a mívá suché až rozpraskané rty. Zduří mu lymfatické uzliny na krku a pod dolní čelistí. Zvětšené uzliny se dají nahmatat také v podpaží nebo v tříslech. Zduření lymfatické tkáně nosohltanu a mandlí způsobí, že nemocný obtížně dýchá a má huhňavý hlas, toto je pro mononukleózu typické. Nemocný může také v pravém podžebří pociťovat nepříjemný tlak, který způsobuje zvětšující se játra. Mohou otékat oční víčka a objevit se nažloutlé bělmo. U menší části nemocných se mononukleóza může projevovat jako zánět jater nebo může připomínat onemocnění břišním tyfem bez výraznější angíny. Z tohoto je zřejmé, že včasné rozpoznání infekční mononukleózy není snadné.

 

Osudobý polibek


Vášnivým polibkem se dá získat cokoli. Vyplavení endorfinů, zákonem povolených drog produkovaných vlastním tělem, vyvolá slastný pocit i několik hodin trvající dobrou náladu. Nemusíte tedy absolvovat seskok padákem, bungee jumping nebo jiný adrenalinový sport. Z té horší perspektivy lze chytit nějakého bacila, byť jenom tzv. polibkovou nemoc, žlázovou angínu či žlázovou horečku, jak se lidově říká infekční mononukleóze. Zjednodušeně řečeno - polibek může být slast i past.

 

Problémová játra
Na rozdíl od běžné bakteriální angíny se mononukleóza rozvíjí plíživěji a stav po nasazených antibiotikách se nijak nelepší. Je-li nemocný s nerozpoznanou mononukleózou léčen ampicilinem či amoxicilinem, pak se téměř vždy na kůži objeví červená a svědící vyrážka, provázená vysokou horečkou, což svědčí o tom, že se nejedná o angínu, ale o onemocnění infekční mononukleózou. Infekční mononukleózu potvrdí laboratorní vyšetření krve - zmnožení mononukleárů, zpravidla jsou pozitivní také jaterní testy (hodnoty ALT, AST), které svědčí o poškození jater.
Ačkoli se onemocnění nazývá infekční mononukleóza, infekčnost nemocných je malá. EB virus totiž vylučuje po určitou dobu slinami 15 - 20 % zdravých lidí a v populaci se rychle šíří. Zdrojem nákazy tedy zpravidla není nemocný, nýbrž zdravá osoba vylučující virus, aniž o tom ví. Nakazit se je tedy možné blízkým kontaktem s touto osobou, např. slinami, proto je mononukleóza také často označovaná jako tzv. nemoc z líbání, což ukazuje na možný způsob přenosu u dospívající populace. Nákaza může být také nepřímá, používáním věcí, které byly potřísněny slinami (ručníky, sklenky, hračky). V České republice onemocní touto chorobou ročně kolem 3 000 lidí, nejčastěji ve věku 15 až 19 let.

 

Léčba mononukleózy


Prvotní léčba infekční mononukleózy probíhá na infekčním oddělení nemocnice. Užívají se pouze léky snižující horečku a vitamíny, zejména na podporu jater. Užívání antibiotik průběh nemoci neovlivní, užívají se pouze v případech komplikací. Po nákaze mononukleózou nedochází k trvalému poškození jater, je proto ale třeba dodržovat určitý režim, zejména co se stravování (jaterní dieta) a fyzické zátěže týče, který by se měl dodržovat minimálně po dobu tří až šesti měsíců. Sport se nedoporučuje jednak z důvodu oslabení organismu a vyčerpanosti, ale také z důvodu zranění, ke kterému může snadno dojít při úderu v oblasti levého podžebří, kde se nachází slezina. Tento režim lze změnit až na základě pravidelných jaterních kontrol ve specializované poradně infekčního oddělení.


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Kvasinky a acidophilus 
Premenstruační syndrom 
Rakovina a vláknina 
Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře 
Špatná paměť - i váš problém? 


Diskuze

adriana

mono EBV ,CMV

Mono som dostala pred 3 mesiacmi a bolo to strasne....hlavne kym prisli na to .....to trvalo.....vybrala som 3 ATB, nic nezabralo ..lekar ,ze si vymyslam,raz chripka...potom angina...hrdlo opuchnute ze nemozem preglgovat este aj teraz mam stale napuchnute :(...uzliny pod pazuchov a na krku velke ako vajcia...cely krk masirujem tri mesiace a na jednu stranu mam problem otocit hlavu...teploty som mala na zaciatku veeeeeelmi vysoke v noci som sa budila cela mokra..striedanie zimnica s potenim...pecen napuchnuta...bez jedla skoro 2 tyzdne ked som skoro cele dni a noci prespala, nakolko som bola neustale veeelmi unavena, depresia....mandle nahnisane,uzliny velke,zlta koža, jazyk biely povlak ,palenie usi,tvare, palenie dlani,dvojite videnie,cierny bod v oku, problemy s mocovym mechurom. horucky, nechut.......az po mesiaci chodenia od lekara k lekarovi som isla na alergologiu kde mi urobili testy z ktorych vysiel pozitivne EBV a CMV ...nikto mi nic nepovedal....tak som precitala net, co mi poskyytlo aspon nejaky zdroj informacii.....SAMOLIECBA....vitamin B,C, mrkvova stava, tvaroh ,ostropestrec mariansky ,pecenova dieta uz tri mesiace len uplne male mnozstva, kedze mi je zo vsetkeho zle...10kg dole a stale su dni lepsie ale aj horsie..nechut, unava,zvacsene uzliny, bolest hrdla,teploty....noo...nepraje m ani najvacsiemu nepriatelovi........

24.05.2013 15:31
Jana Hrnčiříková

Dobrý den, jak dlouho mohu být při mononukleoze infekční?

17.03.2010 16:38
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny