Články

 

08.05.2009 - Iva Veselá

Otázky a odpovědi o hubnutí

1826ZmN.jpg

 

Jeden z dotazů, se kterým se často setkávám zní: Proč musím snídat, svačit, obědvat, zase svačit..., když tím jen zvyšuji denní energetický příjem?" Nebo "Proč v létě nehubnu?" Přinášíme proto odpovědi na nejčastější a typické otázky.

 

1. Opravdu může začít s hubnutím každý a v každém věku? Co když mám zdravotní problémy?

Ano. Ať už jste v jakémkoliv věku a máte nadváhu či obezitu, s hubnutím není nikdy pozdě. Naopak byste měli co nejdříve začít. Samozřejmě je potřeba, abyste dietu a pohybové aktivity přizpůsobili svémui stavu. Jestliže máte zdravotní problémy, vhodnou dietou můžete leckteré problémy odstranit

 

2. Je lepší cvičit každý den chvíli, anebo několikrát týdně opravdu hodně zabrat? Chodit cvičit třeba pětkrát týdně nezvládnu.

Obojí je v pořádku - pohybu není nikdy dost, proto se ho snažte zařadit každý den do svého běžného života. Můžete začít chůzí do schodů či místo popojíždění autobusem jít kousek pěšky. Jestliže stíháte cvičit 2-3x týdně, tak si potom dejte pořádně do tělai. Nemusíte se ihned zruinovat v posilovně nebo při hodině aerobiku, počítá se i hodina a půl ostré chůze.

 

3. Uklízím, vařím, nakupuji, starám se o zahradu a dva psy, jezdím s kočárkem, počítá se to?

Jen částečně, jelikož tyto činnosti většinou neděláte dostatečně dlouho a dost intenzivně na to, abyste při nich začali spalovat tuky. Venčení psa nebo procházka s kočárkem by musela být dlouhá a ve svižném tempu. Jen tak začne organismus spalovat.

 

 

4. Proč moc nehubnu ani v létě, kdy se hýbu daleko více než přes rok?

Léto je vhodnou dobou k hubnutí. Můžete jezdit na kole, bruslit či chodit po horách, ale jestliže tyto aktivity prokládáte čokoládami, sušenkami, poté je zajídáte vydatným jídlem nebo zapijete pivem, není se čemu divit. Mnozí z nás si myslí, že se za sportovní aktivitu takto mohou odměnit, ale výsledky vidět nebudete. Sice si zlepšíte kondičku, ale kila se nehnou. Dalším důvodem může být přeměna tukových buněk na svaly, které váží víc než tuk. Proto svou postavu neposuzujte podle váhy, ale podle toho, jak se cítíte v oblečení.

 

5. Kdo spálí při cvičení více energie - hubený, nebo tlustý člověk?

Hubený nebo lehce vážící člověk spálí méně energie. Tělo přece nechce už z tak hubeného stavu jít do ještě hubenějšího. Proto má tendence spalovat méně. Dokonce je to srovnatelné i s trénovaným sportovcem. Proto když cvičením zhubnete, je třeba stále více přidávat na intenzitě.

 

6. Která jídla jsou při hubnutí úplně zakázaná?

Nejsem zastánce žádných radikálních nebo jednostranných diet. Nemusíte ze svého jídelníčku prakticky nic vyloučit. Důležitý je poměr, ve kterém potraviny kombinujete. Můžete jíst maso, tučné sýry, uzeninu či sladkost. Ale to by mělo tvořit zlomek jídelníčku - není důležité CO, ale KOLIK toho sníte. Můžete jíst tofu a bio těstoviny s hromadou zeleniny, ale když si naložíte velkou porci, přiberete tak i tak. Když se vám podaří minimalizovat tuky a snížit množství jídla na talíři, budete mít vyhráno. Musíte také respektovat denní dobu, takže ráno se dobře najezte a večeři dejte nepříteli.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

7. Počítá se rotoped před televizí do cvičení?

Ano, pokud se nezadíváte na televizi a nohy nezůstanou na místě. Při sledování televize rychleji ubíhá čas, kdy se potíte na rotopedu, proto toho využijte. Ideální tempo je takové, kdy šlapete zadýchaní, nikoli už lapat po dechu. Jezděte alespoň 20 minut, jinak vaše vydřená jízda nebude mít smysl.

 

8. Vždycky začnu hubnout, ale po pár kilech i týdnech se to zastaví a já to vzdám. Kde asi dělám chybu?

Podobné zastavení se v hubnutí je normální, je důležité nepolevit. Za pár dní, nejpozději za týden či dva by váha měla začít zase klesat. Je ale možné, že pokud byste třeba chtěli zhubnout deset kilo a povedlo se vám shodit pět, narazili jste už na hranici, za kterou vás vaše tělo nepustí.

 

9. Proč musím svačit i snídat, když tím jen zvyšuji denní energetický příjem?

Je vhodné jíst častěji, ovšem to neznamená, že budete jíst více. To znamená, že nesníte 80 g rohlík s jogurtem na posezení, ale polovinu rohlíku si dáte s jogurtem a druhou polovinu s plátkem libové šunky. Čím více sníte za dopoledne (samozřejmě zdravě a bez přejídání), tím méně vás bude honit mlsná večer. Večer totiž poznáte, jak dobře jste přes den jedli. Nemáte hlad? - Jedli jste zřejmě na jedničku.

 

10. Kolísá mi váha i během týdne, jak často se mám vážit?

Jestliže se vážíte a obhlížíte v zrcadle každý den, tak tím zbytečně ztrácíte čas a stresujete se. Hraje zde roli mnoha faktorů a váha i vzhled může být zavádějící. Zvažte se ráno ve spodním prádle po WC a za týden se zvažte ve stejném stavu.

 

11. Jakmile začnu jíst, nevím kdy přestat. Takže třeba pět dní se držím, šestý se přejím. Zhubnu?

Záleží na každém z nás - když někdo jí po celý týden zdravě, je docela běžné, že ho občas "chytí mlsná". Mně se to stává také. Proč ne? Není to nic neobvyklého. Záleží ale na tom, jak se dokážete držet zkrátka. Když si jednou za týden dopřejte "horší" jídlo, ale snažíte se sníst menší porci, nemůže vám uškodit.

 

12. Když začnu cvičit, mohu jíst zase o něco více?

Pokud nechcete zhubnout, tak ano. Pokud se o zhubnutí snažíte, nemůžete přeci vydanou energii okamžitě doplňovat ve formě jídla. Pohyb je odměna a radost, že můžete sportovat, nemá to být nic násilného, po čem se chcete odměnit sladkostí nebo oblíbeným jídlem. Experimentujte na sobě - jezte méně než dříve a více se hýbejte. Je to jednoduchá rovnice, po které zhubne každý.

 

13. Jak to, že můj muž může jíst večer a nevadí to?

Muži obecně si mohou dovolit jíst více než ženy, protože mají v těle vyšší podíl svalů, nicméně tady zřejmě půjde i o odlišně nastavený metabolismus, což je vrozené a moc se to ovlivnit nedá.

 

14. Nemám rád/a zeleninu, ale neobejdu se bez masa, co s tím?

To nemusí tolik vadit, protože mnoho druhů masa se při hubnutí dá doporučit - jde zejména o drůbež a ryby, v pořádku je také libové hovězí či telecí. Zeleninu ale přesto nezavrhujte, zkuste hledat méně obvyklé způsoby úpravy, třeba vám zachutná. A až vám zachutná, hubnutí půjde jak po másle.

 

15. Záleží na tom, zda jím teplá, či studená jídla?

Rozhodně není nutné, abyste měli teplé jídlo k obědu i k večeři, nedávejte si ani polévku a hlavní jídlo zároveň. Některým lidem teplé jídlo nicméně vyhovuje víc, protože jim jakoby nastartuje metabolismus.

 

Na závěr, při hubnutí si můžete dát i ovoce, nemělo by však být příliš sladké. Hodí se nejlépe k dopolední svačině či po sportovní aktivitě.

 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Dalších 10 praktických tipů pro úbytek váhy 
Dieta podle Salmy Hayek 
Pozor na hubnoucí mýty! 
Rýžová dieta 
Tipy pro lednové dietářky 


Diskuze

Anna

Co dělám špatně?

Dobrý den, ráda bych se zeptala co dělám špatně. Jsem aktivní studentka- tréninky 3x týdně- házená, 1x týdně basket, do školy chodím pěšky na angličtinu jezdím na kole (5 min) o víkendu většinou jdu na tak 3 hodinové procházky, nebo jezdím na kole, lyžuji, snowboarduji a dělám spoustu dalších aktivit. Během týdne mám volné jen pondělí a to se většinou učím. I přesto mám 83 kg a jde to poslední dobou pořád nahoru. Prosím poraďte mi co mám se svým životním stylem udělat abych zhubla tak na 70 kg? Děkuji Anča (16)

26.03.2012 21:44
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny