Články

 

08.07.2010 - Iva Veselá

Cvičíte a nehubnete?

1914Mjk.jpg

Pokud cvičíte a nehubnete, v žádném případě nevěste snahu zhubnout na hřebík – nejste jediná s tímto problémem a rozhodně s tím lze něco dělat. V případě, že dodržíte několik ověřených doporučení, brzy můžete díky cvičení opravdu hubnout.

 

Zde jsou 3 možné příčiny, proč se Vám nedaří snížit hmotnost i přes pravidelné cvičení:

 

1) Příliš se upínáte na samotnou váhu – to není jediný ukazatel hubnutí. Při cvičení očekávejte kromě úbytku tuku také přibývání svalů – a ty mají také svou hmotnost.

 

Může se stát, že budete spalovat tuk, zároveň nabírat svalovou hmotu a ve výsledku se váha měnit nebude. Měřte tedy hubnutí nejen na váze, ale také na mírách (kolem pasu atd.) a na celkovém vzhledu postavy, případně na procentech tuku v těle.

 

2) Druhým důvodem, proč nehubnete, může být nesprávná forma pohybu. Pro rychlé spalování tuků cvičte tzv. kardio cviky – tj. delší (alespoň 30 minut v kuse), méně intenzivní zátěž, např. spinning, lehký běh, cyklistika apod. Abyste se ujistila, že cvičíte opravdu ve správném tempu, měřte si tep a udržujte ho na 60 % maximální tepové frekvence.

 

Kolik je Vaše maximální tepová frekvence? Pokud jste žena, je to: ‘226 minus Váš věk’, pokud jste muž, je to ‘220 minus Váš věk’. Výsledné číslo udává počet tepů za minutu.

Pro ideální výsledky provádějte kardio cviky 2-4 x týdně 40 – 60 minut.

 

Nezapomínejte brát v úvahu svůj typ postavy. Ve výživové poradně v Praze mne navštěvuje řada klientů, kteří procvičují ty partie, které mají v pořádku, a naopak zanedbávají problémové partie, kde se jim ukládá tuk.

 

3) Pokud cvičíte kardio cviky podle doporučení a přesto se Vám váha nesnižuje, ani postava se nezlepšuje, pak je na vině pravděpodobně zpomalený metabolismus, porucha některého z vnitřních orgánů (např. štítné žlázy) nebo nevhodná strava. Zmíněné příčiny spolu mohou úzce souviset a bylo by nezodpovědné zde dávat nějaké obecné rady, protože případ od případu se liší.

 

Pokud již 3 týdny provádíte kardio cviky (alespoň 2x týdně) a přesto se Vám postava nelepší, něco ve Vašem organismus nefunguje tak, jak má. Rozhodně nevyřešíte situaci tím, že zdvojnásobíte úsilí nebo přestanete jíst.

 

Jak tuto situaci řešit?

Nejrychlejším řešením pro Vás bude, když se poradíte s odborníkem.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Zdroj: Zena-podnikatelka.cz

 

Image: Andy Newson / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Hubněte již při nákupu 
Hubnutí po porodu 
Jahelník - přítel diety 
Meruňková bábovka - šťavnatá slast 
Zdravá, rychlá a netučná svačinka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny