Články

 

13.03.2012 - Iva Veselá

Pozor na hubnoucí mýty!

1873NzR.jpg

Názorů, které panují okolo diet a hubnutí, je celá řada. Ve výživové poradně se u klientů setkávám s faktem, že jsou natolik ovlivněni reklamou nebo novinovými články, že z toho někdy zůstává hlava stát. Lidé jsou schopni uvěřit opravdu lecčemu. Nejvíce opakovanou otázkou je, jestli jsou cereální sušenky „z té známé reklamy“ opravdu tak zdravé, jak reklama tvrdí a jsou vhodné při dietě. Stručně řečeno - nutriční hodnoty těchto sušenek se nijak výrazně neliší od ostatních sušenek. Pravdou je, že obsahují vyšší podíl vlákniny a určitých druhů vitamínů než běžné sušenky, ovšem jedná se o téměř zanedbatelné množství. Přestože může jít o něco zdravější variantu, nejedná sušenky vhodné pro redukční jídelníček.

 

Pojďme se podívat na několik mýtů, které vládnou jak na internetu, tak mezi dietáři:

Mýtus 1: Salát jako nejlepší volba

Je pravdou, že zeleninový salát může být jak plný vitamínů a vlákniny, tak může být doplněn o tuky, které jsou více či méně vhodné. Není tedy salát jako salát - přídavky tučných zálivek, slaniny, sýrů a krutonů mohou ze salátu snadno vytvořit kalorický pokrm. Je tedy důležité vybírat jak ingredience, tak jejich množství. Sýry v salátech zakázané jistě nejsou, ale měli bychom s nimi šetřit a konzumovat je v menším množství.

Doporučuji zcela vyloučit zálivky, majonézy a podobné salátové zálivky. Ovšem není na škodu použít kvalitní olivový olej, ořechy nebo kvalitní sýr (u sýru dbejte na množství a snažte se vybírat z méně tučnějších sýrů). Salát také můžete dochutit doma připraveným jogurtovým dresinkem.

Nezapomeňte, že ke každé porci zeleninového salátu je třeba přidat rostlinné tuky (olivový olej, ořechy,...), aby došlo k využití vitamínů rozpustných v tucích, které jsou v zelenině obsažené.

 

Mýtus 2: Ořechy jsou tučné, proto nejsou při dietě vhodné

Tento mýtus je opravdu neoprávněný a není třeba obhajovat nezastupitelné látky, které ořechy obsahují, a jejich příznivé účinky na organismus. I zde samozřejmě platí podmínka množství. Namísto sladkostí nebo tučných zákusků si dopřejte hrstku ořechů se sušeným ovocem. Jelikož ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny (tzn. látky, které si tělo není schopno samo vytvořit), organismus s nimi dokáže „dobře vynaložit“ a tyto tuky efektivně zužitkovat.

 

V případě dotazů ohledně výživy, svého jídelníčku nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Mýtus 3: Zásadní omezení příjmu kilojoulů pomáhá k rychlému zhubnutí

Na internetu kolují doporučení a tipy na diety s energetickým příjem 5000 kJ. Nechybí u nich ani „žhavý tip“, že při dosažení požadované váhy ještě příjem snížit o 800 kJ. Nenechte se těmito informacemi zlákat, jelikož pro většinu populace je příjem 5000 kJ velmi nízký i pro redukci hmotnosti. Chci upozornit všechny, že pokud nechcete ublížit svému tělu, vyhněte se tomuto hazardu se zdravím.

Organismus každého z nás má různý klidový energetický výdej (tzv. bazální metabolismus). Tato energie je využita pro základní funkci organismu. V průměru se tento výdej pohybuje od cca 5500 - 7000 kJ u žen (u mužů 8000 až 10 000 kJ i více). Proto jsou dlouhodobé diety pod 5000 kJ velmi nebezpečnými. Pokud tuto energii, kterou tělo potřebuje, nepřijmete v podobě jídla, nedostatek se někde zákonitě musí odrazit - nekvalitní vlasy, které vypadávají, lámavé nehty, může docházet ke zhoršenému hojení ran, poruchám imunity, v další řadě se tento nedostatek může projevit na vnitřních orgánech a jejich oslabení, jistě pocítíte zvýšenou nervozitu a stres, a to je pouhý počátek zdravotních problémů, které se mohou při dlouhodobých dietách pod bazální metabolismus dostavit.

 

Mýtus 4: Nízkotučné výrobky jsou nejlepší

V energetické hodnotě najdeme patrný rozdíl. Kvalitní 3-3,7 % jogurty mají energetickou hodnotu na 100 g až 420 kJ, zatímco nízkotučné se pohybují od 180 do 270 kJ. Jaký se tedy vybrat?

Tento mýtus je pravdivý půl na půl. Existují na trhu nízkotučné výrobky, které jsou vhodné a naopak. Je pravdou, že některé nízkotučné výrobky označené "fat free" (zejména jogurty) mohou naopak obsahovat velké množství jednoduchých sacharidů, ovšem takové výrobky se vyskytují často v zahraničí, nikoliv u nás. Naše výrobky light jsou většinou založené na sníženém obsahu tuků (0,8 - 1,8 g na 100 g) a část jednoduchých cukrů je nahrazena umělým sladidlem - acesulfam či aspartam. Najdou se ale i takové mléčné výrobky, kde snížené množství tuku je nahrazeno škrobem (což by u bílých jogurtů být nemělo)!

 

Jaká sladidla jsou vhodná

U výrobků typu light se většinou umělým sladidlům nevyhnete, ale obecně hledejte především ty výrobky, které jsou slazeny převážně fruktózou (ovocný cukr), nikoliv glukózou nebo glukózovým sirupem.

 

Mýtus 5: Zelený čaj škodí

Zde přiznávám, že jsem se s tímto mýtem nesetkala. Na zeleném čaji obecně neshledávám výrazný negativní účinek - naopak jeho lehce nahořklá chuť může odbourat chutě na sladké, některé zelené čaje při preventivním popíjení pomáhají snižovat hladinu tuků a obsahují cenné antioxidanty, které zabraňují stárnutí organismu.

 

Mýtus 6: Komplexní sacharidy jsou vhodné v kteroukoli denní dobu

Tento mýtus je opět polopravdivý. Například aktivní sportovec si po náročném aerobním tréninku může přichystat sacharidovou večeři typu špagety, rizoto apod.

Prakticky vzato mnoho lidí podléhá pasivnímu životnímu stylu, tudíž je pro ně velká sacharidová příloha k večeři nevhodná. V tomto případě doporučuji přijímat ve větší míře bílkoviny společně se zeleninou a sacharidy by měly tvořit malý podíl z celého jídla.

 

Mýtus 7: Při posilování spíše naberete svalovou hmotu, než zhubnete

Tento mýtus panuje především mezi ženami, které mají starosti o nadměrný přírůstek svalové hmoty. Na vině ale bývá většinou nesprávně zvolená pohybová aktivita i tepová frekvence. Byla by rozhodně chyba se při hubnutí vyhýbat posilování. Svalová hmota je potřebná pro zvýšení hodnoty výše popsaného bazálního metabolismu a k účinnějšímu spalování tukových zásob. Nebojte se tedy nabrat svalovou hmotu, protože právě díky ní se vám podaří zhubnout!

Kondičního posilování se tedy nemusíte obávat. Navíc k tvorbě nadměrné svalové hmoty je zapotřebí opravdu mnoho píle, hodin nadřených v posilovně a vysokému příjmu bílkovin, což redukční jídelníčky mnohdy nesplňují.

 

Mýtus 8: Káva při hubnutí škodí

Zde se názory střetávají. Jeden odborník mýtus potvrdí, druhý zase vyvrátí. Osobně se přikláním k tomu, že káva ve většině případů hubnutí neškodí. Ze zdravotního hlediska nedoporučuji pít více jak 1 šálek denně, zbytek nahraďte obilnou kávou jako je např. Caro nebo například ajurvédské kafe. Větší množství kávy zbytečně působí jako diuretikum, následkem čehož organismus zadržuje vodu v těle, a může zbytečně překyselovat organismus.

 

Mýtus 9. Některé potraviny spalují tuky

S tímto mýtem lze souhlasit opět napůl. Je zapotřebí objasnit určité detaily. Grapefruit, ananas nebo celer nepůsobí přímo jako spalovače tuků, ale obsahují takové látky, které hubnutí mohou jistým způsobem napomáhat (obsahují látky, které mohou podporovat metabolismus, zlepšovat trávení nebo odvodnit organismus). Obsahují zvýšený podíl vody, vlákniny, mají nízkou energetickou hodnotu a například uvedený grapefruit má hořkou chuť, která zabraňuje pocitům chutí na sladké.

 

Mýtus 10: Po banánech se tloustne

Nad ovocem nebo zeleninou se vymýšlí někdy větší mýty, než nad krkovicí. Je pravdou, že banán patří mezi ovoce s vyšší energetickou hodnotou, ale rozhodně není důvod, proč je z jídelníčku vyloučit. Stačí jen snížit jeho množství. Jedinému, čemu je vhodné se vyhnout, jsou banánové chipsy, které bývají slazené.


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Bagety Enjoy your diet - nenechte se tahat za nos 
Hladovění = zpomalený metabolismus 
Ořechy a hubnutí 
Spřátelte se s čajem 
Základní pravidla zdravé výživy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny