Články
26.11.2008 - Iva Veselá
Vločky - skvělý zdroj energie
V článku „Energie na celý den“ jsme se zmiňovali o prospěšnosti vloček. Nejen že jsou nutričně bohaté, výborně chutnají, jsou velmi vhodné na přípravu snídaně, ale máte na výběr i několik druhů vloček. Můžeme je použít pro přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků. A jaké vločky jsou vašimi favority?
Ječné vločky
Ječmen setý je nazýván lékařem civilizačních chorob. Vločky vznikají broušením zrna ječmene, který je bohatý na minerály a vitamíny. Zejména na vitamíny skupiny B, které pomáhají chránit před záněty kůže, podněcují funkci jater a regulují hladinu tuku v krvi.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou vyrobeny ze zrna ovsa bezpluchého. Mají skvělou chuť s obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a cukr v krvi. Oves má také posilující účinky, velmi dobře působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Pohankové vločky
Jsou vyrobeny z pohanky seté, která je dieticky a nutričně velmi hodnotná, lehce stravitelná a obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí. Především díky látce rutin, který zvyšuje pružnost krevních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak.
Pšeničné vločky
Tyto vločky jsou vyrobeny ze zrna pšenice ozimé. Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů B a aminokyseliny. Pšenice rovněž podporuje střevní mikroflóru a blahodárně působí na nervový systém.
Špaldové vločky
Vločky vznikají výrobou ze zrn pšenice špaldy, která je výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Špalda je bohatá na bílkoviny, vitamíny, hořčík a nezatěžuje trávicí ústrojí. Pšenice špalda dokáže vyrůst i v nehostinných oblastech a je ze všech zrn „nejvíce silná“. K jejímu růstu jí stačí málo, nepotřebuje zvláštní péči. Proto jsou špaldové vločky jedny z nejzdravějších a zároveň jsou cenově dražší.
Žitné vločky
Žito seté - nejen chléb a režná. Tyto vločky jsou vyrobeny ze zrna žita ozimého. Obsahuje především vysoký podíl vitamínů B, bílkovin, vlákniny a některých minerálních látek a podporují činnost střev.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
Redukce váhyStop večernímu přejídání
Strach z posilování - tuky vs. svaly
Tipy pro lednové dietářky
Základní pravidla zdravé výživy