Články

 

27.08.2010 - Iva Veselá

Časté otázky k hubnutí

1809MDk.jpg

 

Dnes jsem pro vás připravila výtah častých otázek, kterých se mi dostává od klientů v poradně (Výživová poradna Food-Life.cz v Praze). Ráda bych tímto hromadně odpověděla alespoň na část dotazů, které vás trápí při hubnutí.

 

Jaké jsou hlavní příčiny obezity? Co dělám špatně?

Za prvé má na obezitu veliký vliv naše genetika (neberte toto ovšem jako svoji výmluvu) a dále samozřejmě životní styl, tzn. špatné stravovací návyky, konzumace potravin s přídavky chemie, špatné technologické úpravy, nedostatečný pitný režim, stres, špatné ovzduší, negativní přístup k životu apod.

Bohužel internet je přehlcen všemožnými informacemi o životním stylu (často i mylnými), ale tato doporučení jsou pouze obecná. Nejsou určena právě Vám, proto je vhodné začít návštěvou výživové poradny přímo u specialisty.

 

Dieta a hubnutí není to samé?

Dieta je špatně používané synonymum k hubnutí. Dieta je režim (často v nemocnicích), kdy pacient trpí určitým zdravotním onemocněním, ve které je nutné omezit určité druhy potravin, změnit přípravu pokrmů apod. Hubnutí je výše uvdená změna životního stylu, ke které patří nejen fyzický pohyb, ale také psychická pohoda a odpočinek.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Kdy je správný čas začít s hubnutím?

V případě vyššího stupně obezity nebo zdravotních komplikací nedoporučuji s úpravou režimu čekat. V ostatních případech není až tak důležité, jestli od středy nebo neděle. Důležité je CHTÍT, ZAČÍT, DODRŽOVAT určitá pravidla, na ty si ZVYKNOUT a postupně se podrobovat změnám. Organismus nenechá na změny čekat.

 

Jím zdravé potraviny, ale jsem tlustá. Co dělám špatně?

Zdravé potraviny neznamená správně sestavený a zdravý jídelníček. Toto téma doporučuji konzultovat s výživovým poradcem.

 

Při hubnutí "po svém" mívám hlad a jsem nervózní, unavená a někdy protivná.

Výrazný hlad nebo chutě na sladké jsou pouze důsledkem toho, že tělu něco chybí. Je to tedy otázky špatně sestaveného jídelníčku. Proto opět doporučuji navštívit výživového poradce, který Vám s úpravou jídelníčku pomůže a vysvětlí vám chyby, které děláte. Potom už se nemůžete dostat do podobné situace a pokud ano, budete vědět, co máte dělat.

 

 

Co je vhodné ke snídani?

Zaprvé je důležitý čas snídaně. Metabolismus je velmi aktivní mezi 7 - 9h. Tělo v tuto dobu nedočkavě čeká, kdy dostane najíst. Pokud jste milovníci sladkého, budou pro vás vhodné sladké obilné kaše doplněné ovocem nebo občas celozrnné pečivo s marmeládou nebo medem, jogurt nebo ovoce. Za slanou variantu může být vhodné rovněž celozrnné pečivo podávané s tvrdým sýrem, cottage, žervé, tvarohovou pomazánkou, kvalitní libovou šunkou apod., doplněné o ovoce nebo zeleninu, případně mléčný výrobek.

 

Jakým potravinám je dobré se vyhýbat?

Určitě se vyhněte přepáleným tukům a olejům, potravinám z velké míry chemicky upraveným, uzeninám, salámům, sladkostím, limonádám a tzn. bílým jedům (bílý cukr a bílá mouka), které jsou často zdrojem imunitních problémů (alergie, kožní onemocnění, záněty atd.). Z příloh vynechávejte knedlíky, hranolky a jiné smažené přílohy, nekvalitní čokolády (raději nahradit za 70 a více % nebo kakaové boby), nekvalitním konzervám, zejména masným. Z mléčných výrobků určitě omezte tučné produkty jako je tučná smetana, tučné sýry nebo smetanové jogurty.

Vždy nevsázejte na "zdravé potraviny", které jsou propagovány v reklamách. V dnešní době se na zdraví dbá více než kdy jindy a za zdravé potraviny je často označováno leccos. Důležité je číst složení a nutriční hodnoty výrobku. S tímto vám opět jistě poradí odborník.

 

A co káva? Někdo říká ano, někdo ne. Mohu ji tedy pít?

Nelze obecně říci, jestli káva škodí nebo ne. Zdravý jedinec může kávu popíjet vcelku bez problémů. V případě klienta, který má překyselený organismus, tudíž oslabenou imunitu, trpí otoky, vysokým krevní tlakem, genetickými sklony ke kardiovaskulárním nemocem, je vhodné kávu vyloučit nebo ji nahradit za obilnou kávu s mlékem.

Takže obecně řečeno - při redukci váhy nevidím v kávě velký problém a svým způsobem k našemu životu patří. Ale určitě není vhodné ji používat jako povzbuzovací prostředek. Pro povzbuzení a odstranění únavy je nutné prvořadně upravit stravu!

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

AKCE - HUBNEME DO PLAVEK s 50% slevou! 
Co pít při hubnuti? 
Pozor na hubnoucí mýty! 
Příjem a výdej energie 
Rizika rychlého hubnutí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny