Články

 

05.11.2010 - Iva Veselá

Efektivnější hubnutí

1768N2Z.jpg

 

Rad kolem hubnutí existuje celá řada, ale mnohdy nejsou určeny pro každého z nás a často nemají ani své vysvětlení. Následující rady, které uvedu, jistě znáte, ale možná jste se ještě nedočetli, PROČ to dělat. Proto zde jednotlivé rady více rozeberu.

 

Snídaně a hubnutí

Snídaně je velmi důležitou součástí každého dne. Bez snídaně tělo nedostane potřebnou dávku energie pro svoji celodenní činnost, člověk je po celý den unavený a přepadají ho hlady a chutě na sladké.

Důležitý je samozřejmě výběr snídaně - příjem komplexních sacharidů s dostatkem vlákniny, které mají dlouhodobý sitící efekt. Tyto potraviny mají nízký glykemický index (glukóza se z těchto potravin uvolňuje postupně), což je zapotřebí. Mezi takovéto potraviny patří celozrnné pečivo a chléb (obsahující převážně celozrnnou, žitnou, špaldovou mouku,...), obilné vločky (ovesné, žitné, špaldové,...) nebo hrubozrnný chléb (někdy tzv. fitness chléb).

Pokud snídani vynecháte nebo na snídani přijmete mnoho jednoduchých sacharidů (koláčky, buchty, spékané ovesné vločky atd.), během celého dne pocítíte výraznější hlad a chutě na sladké a zkonzumujete nakonec více kalorií, než kdybyste se nasnídali. Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, což je nežádoucí (glykémie v krvi se zvýší rychle a opět rychle poklesne, tudíž budete mít brzy hlad). Taková jídla nemají dlouhodobý sitící efekt, proto se jich raději vzdejte.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Kdy jíst naposledy před spaním?

Bohužel vznikl nešťastný názor na poslední jídlo před spaním. Ještě nyní se často dočtete, že ten pravý čas pro ukončení jídelních radovánek je v 17h. Možná jste tuto metodu zkusili a zjistili jste, že jste zhubli. Ale věřte, že se tyto kilogramy netýkaly tuků, ale svalů - pokud energeticky nevyživíte tělo, nemůže udržet aktivní svalovou hmotu. Tukovou tkáň lze velmi dobře odbourat fyzickou aktivitou (při aerobním pohybu se spalují tuky po 20-30 minutách), ale nelze ji odbourat hladověním, natož vynecháním jídla po 17h. Metabolismus se tak zbytečně zpomaluje a má tendenci k tvorbě tukových zásob.

Večeře před 18h

Pokud večeříte před 18h, nebojte se najíst i později, ale dbejte na výběr potravin. V takovém případě je vhodná druhá večeře, ve které by měly převládat nízkolakorické potraviny jako jsou neslazené mléčné výrobky, zelenina (nyní na zimu je vhodější připravená v páře), občas se může vyskytnout i vodnaté ovoce (meloun, ananas,...).

Večeře po 18h

Přestat jíst po 17h hodině je dobrý nápad pro ty, kteří usínají brzy (20-21h). Pokud chodíte spát později (před nebo kolem půlnoci), není důvod se nechávat vyhladovět 6 nebo 7 hodin a nechat organismus pracovat "na prázdno". Jezte naposledy 3-4 hodiny před spaním - je do dostatečná doba pro strávení lehčího jídla. Ve spánku už tělo má dostatečný prostor pro regeneraci a čištění a nezatěžuje se trávením.

 

Počet jídel za den

Převažuje názor, že by se mělo jíst každé 2 hodiny v menších porcích. To znamená 6-8 menších jídel denně. Tento názor stále převažuje a je to poměrně osvědčená metoda redukce nebo udržení tělesné hmotnosti. Ovšem každému tento přístup nemusí vyhovovat, takže pokud nejste schopni jíst 4-5 jídel denně (ne z časových důvodů, ale z vlastního pocitu), není třeba obecně daná pravidla dodržovat. Důležité je nemít pauzu mezi jídly více jak 4 hodiny, aby se metabolismus výrazně nezpomaloval. Nevýhodou je, že ve 4 porcích je nutné sníst dostatečné množství energie, což by mnohdy znamenalo přejídání a obtížné trávení.

Musím tedy poznamenat, že systém více jídel v menších porcích, prospívá většině z nás.

 

 

Image: FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.71 bodů z pěti


Čtěte také:

Bagety Enjoy your diet - nenechte se tahat za nos 
Hladovění = zpomalený metabolismus 
Hubnutí po porodu 
Nahraďte želatinu zdravým agarem 
Tuky a hubnutí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny