Články

 

25.01.2009 - Iva Veselá

Atkinsonova dieta

1948NTk.jpg

 

Přichází nám mnoho dotazů jak nejrychleji zhubnout, ale člověk nemůže nárazově zhubnout ze dne na den. Jestliže si chceme udržet zdravě štíhlou postavu, musí se stát zdravé stravování a zdravý styl naším životním stylem. Poslední dobou se k nám ale stále více dostává vlna zaručeně účinné diety. Tentokrát s názvem Atkinsonova dieta.

 

V čem spočívá

Atkinsonova dieta pochází z Ameriky, kde se stala velmi oblíbenou. Celá dieta je založena na pouhé konzumaci bílkovin - převážně tedy masa. Dovoleno je 20 g sacharidů denně, což se využije ke konzumaci ovoce. Tato dieta, která striktně zakazuje sacharidy, si získala milióny příznivců, ale má i své odpůrce. Převážně z řad výrobců pekárenských výrobků, kterým klesly zisky a kritiků z oboru výživy. Chléb byl vždy součástí našeho života a experti na zdravou výživu se domnívají, že jsou celozrnné výrobky nenahraditelné. Ať už má na dietu každý jakýkoliv názor, je téměř v každém případě účinná.

 

Zásady Atkinsonovy diety

Můžete jíst kolik zvládnete - zní to bláznivě a doufám, že to mnozí nepojmou jako výzvu k přejídání, ale je předepsáno, že dieta funguje i bez omezování se v jídle. Dále je denně povolena konzumace 1 kusu ovoce jako svačina, poslední jídlo konzumovat nejpozději mezi 19 - 20h a musíte dodržovat dostatečný pitný režim (nejméně 2 litry).

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy. Tento typ diety není k dlouhodobému dodržování, jelikož by byla pro tělo poněkud drastická, ale dobře dokáže odstartovat hubnoucí procesy. Efektivně a vcelku rychle.

 

Dovolené potraviny

- zelenina a ovoce (pouze čerstvé)

- jakékoliv maso

- mléčné výrobky (neslazené!), mléko

- vejce, sýry

 

Zakázané potraviny

- pečivo, těstoviny, rýže, brambory, kukuřice

- banány, melouny, rozinky, ananas

- zelí

- ořechy

- sladká zelenina (mrkev, řepa)

- cukr, melasa, ovocný cukr

- limonády

- pivo, alkohol

 

Postup

Atkinsonova dieta má tři fáze. V zaváděcí fázi po dobu 14 dní musíte striktně dodržovat zmíněných 20 g sacharidů denně. Ve druhé fázi můžeme pomalu přidávat o 5 g sacharidů týdně, až zhubnete na požadovanou váhu. Potom následuje třetí fáze, ve které jíte už celkem normálně pouze s malým omezením - bílé pečivo nahradit celozrnným.

Je zajímavé, že lidé kteří bojují s nadváhou celý život a nikdy nedosáhli trvalého úspěchu pomocí jiných diet, při Atkinsonově dietě hubnou docela rychle a snadno. Ovšem toto je způsobeno typem sacharidů dříve tělu hojně dodávaných.


Názor výživového poradce

Obecně k hubnutí - nízká konzumace zeleniny a mnoho tučného masa vaše zdraví jistě nepodpoří. Problém Atkinsonovy diety je v tom, že nadměrná konzumace bílkovin odvádí vápník z těla, tedy odvápňuje organismus, čímž mohou trpět v budoucnu kosti. Dále nadměrný přísun bílkovin zatěžuje ledviny a játra. A když si vezmeme, jak jsou tyto orgány zatěžovány doposud (nezdravým způsobem stravování, antikoncepce atd.), je to na pováženou. V počáteční fázi diety vás může potkat zácpa, rizikem je zvýšený cholesterolu způsobený konzumací tučného masa a sýrů, což vede ke srdečním onemocněním.

 

V této dietě můžete konzumovat jídlo v jakémkoliv množství. Je zajímavé, že každý trenér nebo výživový poradce, by doporučil hlídat si denní příjem potravin, což zde to neplatí. Mám proto obavy, že nezřízeným jezením budete poškozovat jen sami sebe.

 

Dalším rizikem je známý a nevítaný "jojo" efekt. Počítejte s tím, že jakmile začnete konzumovat znovu sacharidy, zcela jistě naberete nějaká kila zpátky.

 

Abychom nebyli k dietě tak skeptičtí, tak musíme uznat, že tento postup je opravdu účinný a rychlý. Kulturisté podobnou dietu praktikují na konci přípravného období, kdy tělo přivedou do tzv. stavu ketózy. Navíc s touto dietou může zmizet řada zdravotních problémů, které doprovází nadváhu a hladina cukru v krvi je vcelku stabilníi. Lidé, kteří bojují s nadváhou celý život, zde mají šanci.

 

POZOR: Pan Atkinson zde opomíjí individuální přístup a rozdílnost metabilosmů. Člověk lehce obézní nebo hubený by si touto dietou mohl přivodit jen zdravotní potíže. Proto tato dieta není aplikovatelná pro každého a dlouhodobě.

 

Doporučení

Jestliže se rozhodnete pro tuto dietu sami, minimálně dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů, kterých budete mít po této dietě pravděpodobně nedostatek. Především vápník.

Jestliže si touto dietou nejste jisti, kontaktujte našeho výživového poradce, který Vám sestaví individuální plán na hubnutí.

 

Zdroj: MUDr. Robert C. Atkins - Nová revoluční dieta doktora Atkinse

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 27 čtenářů průměrem 4.11 bodů z pěti


Čtěte také:

Cukr a vliv na hubnutí 
Hladovění = zpomalený metabolismus 
Jahelník - přítel diety 
Tuky a hubnutí 
Vločky - skvělý zdroj energie 


Diskuze

Janca

Osobně mohu doporučit. Mám diabetes, dodržovala jsem striktně dia jídelníček se 150 g sacharidy, píchala jsem si 83 j inzulínu a glykémie neustále přes 15 na lačno :-( Zkusila jsem vyřadit všechny sacharidy - jím ted libové maso, zeleninu, mléčné výrobky. Nejenže mi je skvěle, hubnu ale i glykémie se spravili..... Již mám kolem 9 a to bez inzulínu!!! Mohu jedině doporučit!! (PS: pravidelně chodím na měření inbody a hubnu jenom tuky! Svalová hmota zůstává)

17.02.2015 13:35
Any

Tak já teda vůbec nevím, někdo tu píše že je to skvělé, někdo že tělo potom vypadá hrozně a zdevastovaně a že přijdu o svalovou hmotu. Vážně jsem na vážkách ale velmi ráda bych to zkusila. Ale mám strach protože mi ještě nebylo 18 let a nevím jestli to pro mě není nebezpečné. Nijak velkou nadváhu nemám ale kolem 5ti kilo by chtělo dolů. Mohl by mi někdo prosím poradit? Už jsem zkoušela pár diet ale nikdy jsem nedosáhla toho, čeho jsem chtěla.(Pravidelně cvičím). Přečetla jsem toho o této dietě už hodně a na hodně stránkách jsem našla že je zakázáno ovoce a jí se zelenina a na hodně stánkách je to zase obráceně.

30.05.2014 21:00
Petra

Ahojky, chtěla bych začít s touto dietou spolu s manželem, přeci jen ve dvou se to lépe táhne. Jen nevím jak začít. Jaké potraviny tedy jíst a jeké ne... Měl byste někdo nějaký vypracovaný jídelníček či vypsané potraviny které mohu jíst a kterých se vyhnout?

04.11.2013 12:41
Ales

Ahoj všem, před asi tak 4 měsíci jsem si o této dietě a jejím znovuzrození a vědeckém opodstatnění přečetl v německém časopisu Focus (žádný bulvár to fakt není). A protože jsem s dietami nebyl nikdy úspěšný. vždycky jsem při nich neskutečně trpěl, protože jsem nesměl jíst to, co mi chutná, řekl jsem si, že to zkusím. Výsledek a poznatky: Na začátku jsem měl při výšce 180 cm 101 Kg. Dnes mám necelých 93, ale chci pokračovat až k 80. Nějak moc neblbnu, jinak by se dalo hubnout i rychleji, ale proč? Asi největší problém pro mě je pivo, které miluju, byť stejně piju tak 1 denně. Takže si dávám diapivo a ráno po běhání za odměnu čtvrtlitru poctivý Plzničky nebo tak něčeho. Jinak jím vždycky když mám hlad, takže hlad vůbec při této dietě neznám. Cítím se fyzicky velmi dobře, při sportu jsem jak stroj - obrovsky se mi zvýšila vytrvalost, samozřejmě, že s výbušností je to bez sacharidů trochu horší. Taky mi trochu chybí kafe, protože jsem kafař doslova od dětství, ale to se dá s bezkofeinovým docela zvládnout. Klidně si můžu dopřát i dobrý tučný sýr, nebo třeba kousek dobré slaniny. Žádný problém, stejně budu mít druhý den zase o trochu méně. Oproti dřívější době jím mnohem víc zeleniny a dokonce mi chutná :-) Teď jsem se rozhodl, že přidám trochu ovoce. Až se dostanu na svůj cíl, sacharidů trochu přidám, ale jen opatrně. Víc ovoce, luštěnin, laktözy v mléčných výrobcích a celozrnného pečiva. Ale rozhodně to nebudu s cukry přehánět, protože současné stravovací návyky lidi nutí jíst mnohem víc sacharidů, než je nám přirozené. Všem radím, být u podobných webů, článků a příspěvků opatrní, protože výživovým poradcům nejde tahle dieta pod nos. Jenže oni mívají zpravidla nějaký kurz pro rychlokvašky a většinou ani maturitu z chemie, natož třeba několikaleté studium na VŠ. Koneckonců mám radu i pro ně, pořádně nastudujte dietní programy založené na malém množství cukrů a budete mít spokojené klienty a vyděláte víc peněz. Fakt se musím smát tomu, jako tyhle \"poradci\" nemohou vydýchat, že to dieta funguje dobře a že ani to strašení zdravotními problémy nefunguje. Při a. dietě totiž obsah tuků v krvi většinou padá, možná proto, že se tělo na metabolismus tuků soustředí. Takže, kdyby někdo potřeboval trochu poradit, klidně napište. Ale protože to dělám zadarmo, tak nejraděj dotazy typu, co ta či ona potravina v a. dietě. Moc času na psaní nemám, mám náročnou práci a 3 děti, ale když to půjde rád předám něco ze svých zkušeností. Tahle dieta vážně funguje, i když samozřejmě nevím, jestli pro každého. Ale myslím, že každý, komu se dlouhodobě zhubnout nedaří, by jí mohl zkusit. Pěkný den. A.

07.10.2012 10:24
Dušan

Ok, rozhodl jsem se, že k této dietě něco napíšu. Měřím 182 cm, před dvěma lety jsem vážil 125 kg. Začal jsem držet klasikou dietu, jedl jsem 6x za den, ráno sacharidy, oběd vyvážený a k večeru bílkoviny. Poslední jídlo před 3h před spaním. Hubl jsem, týdně jsem zhubl tak 1-2kg. Poté jsem zaexperimentoval a řekl jsem si, co kdyby se stalo, že bych nejedl absolutně vůbec sacharidy, jedl jsem jen maso (drůbež, hovězí) tvarohy, tvarůžky, sýry (30%), vejce, mléko. Hubl jsem tak 4-5Kg týdně, během roka jsem se dostal na váhu 58 kg! 8%tuků v těle. Při této dietě se opravdu dostávají červené fleky, špatné nehty, unavenost (tělo nemá sacharidy, spaluje tuky), několikrát se mi stalo, že jsem zkolaboval. Ale držel jsem . Postupem času jsem se rozhodl zapojit i sacharidy a momentálně jsem na váze 63 KG a jsem spokojený... Negativita této diety: Málo vitamínů (špatná pokožka, vlasy, plet) Malátnost, unavenost Plusy: Zhubnete fakt rychle

18.04.2012 22:14
Eva

No to promiňte, ale názory některých lidí mě opravdu překvapují. Nikde není psáno, že do sebe mají dietáři nacpat čtvrt kila tuku denně. Sama jsem v první fázi a tuky mi vychází v normě 53 g (je mi doporučeno do 56 g). Nemá samozřejmě cenu se nad ničím rozčilovat, ale já třeba pečivo jíst nesmím. Jediným povoleným zdrojem sacharidů je pro mě ovoce, sladím stévií. A žiju. Jen někteří zatvrzelci mručí, ačkoliv o stravě očividně moc neví. Výživoví poradci také vždy nepomohou, u sportu to samé. Změna jídelníčku je 70% úspěchu, sport formuje, nikoliv že za vás udělá všechnu práci.

06.11.2011 23:07
Jana Ranková

Atkinsonova dieta

Přečetla jsem si zde hodně názorů,co se týče A.diety.Já osobně na ni nedám dopustit.Ale přestala mi fungovat až po operaci štítné žlázy.Nechápu jen jednu věc.Proč se někdo pouští do této diety aniž by si přečetl knihu od doktora Atkinsona,kde jasně píše,že je to léčba pro diabetiky a hubnutí je vedlejší efekt.Nikde jsem se v knize nedočetla,že se mám cpát tlustým masem a čokoládou a jiné nesmysly.Samotným důkazem jsou recepty v knize uvedené.Připadáte mi jako lidi co si uzavřou pojištění a nepřečtou si podmínky.Když k něčemu dojde tak remcají.Myslím ,že dieta není škodlivá,ale výživový poradce to musí tvrdit aby vydělával.Všechno je byznys.

14.03.2011 17:40
Liliana Keilwerth

Máte zájem o informace a diskuzi o Atkinsově dietě?

Dobrý den dámy, nechcete se mrknout na facebook, máme tam stránku, kde je poměrně dost důležitých informacií k AD? Rádi vás tam uvítáme. :-) Chtěla bych, aby konečně padly ty nablblé předsudky, které vůči téhleté dietě pořád existují... http://www.facebook.com/home.php?sk=group_163314510392431&ap=1 Hezký den Lia

02.06.2011 00:07
Mihule

S přítele držíme podobnou dietu. Jí se v ní pouze maso (jakékoliv a kolikchcete), zelenina a vejce, ani ovoce, ani sýry, ani mléčné výrobky a nic jiného. Maso připravujeme zpravidla na olivovém oleji nebo vařením ve vodě. Zeleninu obdobně + syrovou. K tomu pijeme každý den dostatek vody a proteinový nápoj. Je to drasťák. Celý den jen trávíme v práci, u plotny nebo u nádobí. Největší problém jsou snídaně. Jíst pouze zeleninové saláty či maso k snídani bez příloh mi moc pod nos nejde. Fakt je, že hubneme. Hubneme dost a rychle. Doufám, že i organismus to zvládá. Cítím se nenafouklá a neunavená. Tuto dietu přítel kdysi vyčtl v nějakém časopise. Nutno upozornit, že jde o záhul na játra, takže nemocní s játry by ji držet neměli. Nemáte s tudo dietou někdo zkušennost?

03.11.2010 20:16
Bedy

Beránek

nejlepší dieta pro Beránka,ale seyem se také dá hubnout ...

22.06.2010 21:37
marta

ahoj,mužete mi prosim poradit s jidelničkem nejsem si jista v sacharidech popřipadě poslat jidelniček,jsem v začatcich anevim přesně jak dal. děkuji..

31.03.2010 21:00
fittka

dieta

Atkinsonova dieta ne ne ne, zajít si k výživovému poradci ano ano ano :) Tohle je pouze informační článek, tak doufám, že tu nikdo z toho nebude blbnout :-) Přesně tak, je to pro Amíky, kteří se rádi cpou. Navíc sám Atkinson na ní paradoxně zemřel - myslím, že měl snad i tukovou embolii. Takže kdo má dilema s hubnutím, tak ať si zajde k nám do výživové poradny a zhubnutá kila zůstanou alespoň trvalá :)

27.01.2010 22:20
eye

výborná dieta

To co tvrdí Fertig je pouze část pravdy, takže nízkosacharidová dieta je momentálně pro mě to nejlepší co kdo vynalezl, bez hladu, bez myšlenek na jídlo a velice chutná strava. Může se jíst jak listová zelenina, tak olivový olej, rajčata apod. Není to pouze o mase i když maso je základ. žádné červené fleky na pokožce jsem neměl, žádnej bůček taky nejim a hektolitry sádla nepolykám. Snažím se jíst zdravě, ale s velmi málo sacharidy. A hubnu a hubnu. Zde je odkaz od odborníků: http://www.osel.cz/index.php?clanek=2503

16.04.2010 11:37
Pavla

Ahoj,můžete mi dát někdo pár tipů na atkinsnova jídla? Popřípadě aspoň pár dnů z jídelníčku? moc si nevím rady. Děkuji

27.05.2009 17:57
fittka

Pro fergiga

Jasně, souhlasím - tenhle článek je pouze pro seznámení s touto dietou. Nejsem příznivec jednostranných dieta a co se týče Atkinsonovy - každý si to může zkusite, ale nečiší z toho pro zdraví nic dobrého. Možná člověk zhubne, ale maso, bůček, salámy, škvarky, tučné sýry apod...to je fakt děs. A hlavně - tahle dieta začla být tak oblíbená hlavně u Američanů. Vyhovuje jim totiž takhle se cpát :-) Tělo sice hubne, protože spalování bílkovin je pro něj náročnjší než spalování sacharidů, ale jak se to na tělu podepíše uvnitř, už nikdo neřeší. Takže lidi neblbněte, tohle je jen seznámení s touto dietou, ale také přímo nemohu doporučit ;)

25.05.2009 13:22
fertig

Musím se smát. Atkinsonova dieta je hloupost. Naprosto odporuje biologii člověka. Jen masožravci (lev, tygr) mohou přežít pouze z masa. My lidé to máme trochu jinak přece. Je Atkinson vůbec lékař? Lidičky, Atkinsonova (masová) dieta má jeden háček. Zhubnete při ní jen aktivní hmotu (svaly), špeky pak vypadají menší. Poté přichází jojo. A proč? Pro lidské svaly jsou nejlepším zdrojem energie sacharidy, tuk je spalován pouze doplňkově. Proto je hubnutí, chceme-li hubnout zdravě, dlouhodobý proces. Při Atkinsonově dietě jsou sacharidy téměř úplně vypuštěny z jídelníčku, což má za následek, že svaly nejsou dostatačně vyživovány, proto se musí zmenšit, aby z toho mála sacharidu, co zbylo (rajče, paprika, kečup) tělo vůbec dokázalo přežít. Navíc lidé, kteří chtějí zhubnout mají tendenci při této dietě sacharidy vypouštět zcela a držet dietu mnohonásobně déle, než samotný Atkinson doporučuje. Výsledek: Zcela zdevastované tělo s naprosto rozhozenými biochemickými procesy. Při příjmu běžného množství sacharidu dojde k průjmům a odmítavým reakcím. Objevují se červené fleky na pokožce (játra). Člověk je od přírody všežravec, proto nám dělá dobře jen pestrá strava (jíme maso, zeleninu a ovoce - tj. bílkoviny a sacharidy a tuk, tukem není myšleno tuny slaniny, bůčku a škvarek či smažení čehokoliv na půl flašce živočišného oleje :-). Pro tělo je přítěž nosit tukové zásoby. Když budete jíst dostatečné množství živin v pravidelných intervalech, tělo si uvědomí, že nemusí ukládat zásoby na horší časy a začne je odbourávat samo. Pozor: Cukr do čaje nejsou sacharidy, ty najdeme jen v zelenině a ovoci, např. brambory, rýže, luštěniny, obiloviny, mrkev, jablko. Když se mluví o výživných potravinách, nemyslí se tím chipsy nebo nedejbože hamburger :-). Prostě chcete-li zhubnout, musíte jíst zdravě a hlavně pravidelně. Jednoduše si musíte uvědomit co do sebe cpete a potom plakat nad svou obezitou. Nejlépe Vám poradí výživový poradce, ten je na to expert. Napíše Vám dietní plán dle vašich individuálních potřeb. Fertig.

21.05.2009 17:42
ivča klásková

Takže první výsledky této diety zní-za 3 týdny je 5 kg dole.Vůbec nehladovíme a cítíme se skvěle.Kdyby bylo více pohybové aktivity,kilča by šla rychleji dolů:)). nicméně pokračujeme,zase se s vámi podělím o výsledky.zdravím všechny biolajfáky:))

11.03.2009 13:26
Alena

ahoj,můžete mi prosím poradit,začínám držet tuto dietu a nejsem si jistá s jídelníčkem,třeba jogurty a spoustu jiných věcí.Díky

24.02.2009 10:09
ivča klásková

Od pondělka jsme s manželem začali atkinsonovu dietu,zatím je to v pohodě,rozvrhli jsme jídlo od 7 hod na 5 chodů po 3 hodinách,potraviny vážíme a používáme na netu kalkulačku výživových hodnot,abychom byli v obraze se sacharidy..atd.zkoušíte to někdo také?napište! :)

17.02.2009 11:46
Blondaczek

Jediná opravdu dobrá fungující dieta, po které se nedostavuje tak nenáviděný jojo efekt a kila opravdu letí dolů...z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit!!! ...jen se pochlubte jak vám to jde :o)

28.01.2009 22:28
Julka

Ahoj všem.Mám velkou chut do toho jít,ale nevím jak začít.Může mi někdo poslat jídelníček,nebo nějak pomoct v začátkách?Děkuji

09.02.2010 21:57
ivča klásková

ahoj,mohl by jsi mi prosím poradit nebo upozornit na něco kolem této diety, když už jsi jí vyzkoušel? díky moc Ivča

17.02.2009 11:51
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny