Články

 

01.09.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - vitamíny

1903NGQ.jpg

 

Vitamíny rozlišujeme podle toho, jestli jsou rozpustné v tucích nebo ve vodě. Proto když sníte mrkev jen tak syrovou, tak se nezužitkuje vitamín A. Proto si mrkev připravujte nastrouhanou s kapkou oleje, oslazenou medem nebo třtinovým cukrem. Vitamíny rozpoustné v tucích jsou tyto:

 

Vitamin A - retinol

Je nezbytný pro zrak, zvyšuje imunitu a má antioxidační účinky. Hlavní zdroje vitaminu A jsou jednak v potravinách živočišného původu jako jsou játra, žloutek, máslo, mléko. Provitamín tohoto vitamínu je betakaroten, který se nachází v červené a žluté zelenině a ovoci.

Nároky na spotřebu vitamínu A během těhotenství nestoupají. Lze rovněž užívat multivitaminové preparáty pro těhotné, které jsou v tomto ohledu bezpečné.

Nedostatek vitamínu může způsobit rozštěp rtu a naopak nadbytek působí toxicky.

DDD= 0,8 mg.

 

Vitamin D – kalciferol

Vitamín D zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu. To znamená, že množství přijatého vitamínu D má vliv na vstřebání vápník i fosforu. Má rovněž vliv na imunitní systém. V těhotenství je nutný pro vznik kostní tkáně plodu a je nezbytný pro absorpci vápníku.

Hlavními zdroji vitamínu D jsou rybí tuk, játra, mořské ryby, žloutek a máslo. Vzhledem k nižší koncentraci vitamínu D v mateřském mléce je důležitá tvorba zásob plodu pro potřeby kojeneckého věku.

Nedostatek se projevuje nižším hmotnostním přírůstkem (osteomalcií) a deformity pánve. Nadbytek zplsbouje vyplavování vápníku z kostí a je ukládán v ledvinách a cévách.

DDD= 10 µg.

 

 

Vitamín E - Tokoferol

Je hlavní lipofilní antioxidační látkou, která chrání buněčné membrány před antioxidačním působením, tak zvanou lipoperoxidací. Spolupodílí se na prevenci aterosklerózy a tím snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Tokoferol má i významné antiagregační účinky. Jeho potřeba v organismu stoupá se zvyšujícím se podílem nenasycených mastných kyselin. Hlavními zdroji jsou obilné klíčky, rostlinné oleje, vejce a mléko.

Nedostatek se projevuje poruchami pdlodnosti a vznikem kardiovaskulárních chorob.

DDD= 14 mg.

 

Vitamin K

Jeho nedostatek se projevuje poruchami krevní srážlivosti. Hlavní zdroj představuje vitamin K, který je produkován střevní mikroflórou, v potravě je všeobecně rozšířený.

V těhotenství je nezbytný jako prevence krvácivosti gravidních žen a u plodu. Nedostatek se může projevit u novorozenců do 1 týdne života, kdy je nebezpečí vzniku tzv. hemorrhagické choroby, proto z těchto důvodu se všem novorozencům aplikuje vitamin K injekčně první den života.

DDD= 55-75 µg.

 

Dále jsou vitamíny, na jejichž rozpuštení stačí pouhá voda:

 

Skupina vitamínů B - viz. článek Seznámení s rodinkou vitamínů B


B1 - thiamin: DDD = 1,5 mg

B2 - Riboflavi: DDD  1,6 mg
B3 - Niaci: DDD = 18 mg

B5 - Pantothenová kyselin: DDD = 6 mg
B6 - Pyridoxi: DDD = 2,5 mg

B11 -  Kyselina listov: DDD = 600 ug
B12 - Kobalami: DDD = 2,6 ug

 

Vitamín C

Během těhotenství je dostatečný příjem naprosto nezbytný. Hladiny vitaminu C v mateřské krvi klesají. Plod koncentruje vitamin C na úkor matky (jeho hladiny v jeho krvi jsou při porodu 2x až 4x vyšší než v krvi matky), proto je v těhotenství nutný zvýšený příjem vitaminu C.

Projevem nedostatku mohou být zduřelé dásně, jejich zvýšená citlivost a krvácivost, dále zvýšená vnímavost k infekcím a zhoršené hojení ran.

DDD = 110 mg


Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Chléb s kyselinou listovou pro nastávající maminky 
Nové plenky od BabyTime 
Obezita není jen problém dospělých 
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst? 
Vliv výživy dětí na zdraví v dospělosti 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny