Články

 

26.11.2012 - Iva Veselá

Kyselina listová pro zdravý vývoj plodu

 

1870Nzh.jpg


Určitě jste už všichni slyšeli, že je důležité v době, ale i před těhotenstvím doplňovat kyselinu listovou formou syrové stravy. Gynekologové nám ale často také doporučují, abychom kyselinu listovou doplňovali i ve formě potravních doplňků, ale proč vlastně?

 

Kyselina listová, nazývaná též folacin patří do skupiny B-vitamínů a je ve vodě rozpustná. Je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a má zvláštní význam pro zdravý růst a vývoj plodu. Kyselina listová se působením vyšších teplot rozkládá a ve stravě dochází ke ztrátám při vyluhování.

Kyselina listová se vyskytuje v obilovinách, zelenině, ovoci a dokonce i v játrech. V mnoha potravinách je obsah kyseliny listové velmi nízký, ale nejlepšími zdroji jsou luštěniny, droždí, tmavě zelená listová zelenina, některé ovoce, obohacené výrobky z obilovin.

 

Významné zdroje

Drůbeží játra        770 µg na 125 g

Cereálie                100 µg na 100 g

Sója                     230 µg na 100 g

Špenát vařený     131 µg na 125g

Kapusta                110 µg na 100g

Zelí                        80 µg na 100g

Obiloviny              38 µg na 65g

 

 

V případě dotazů ohledně výživy v těhotensství a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

 

Co může způsobit nedostatek kyseliny listové?

K nedostatku kyseliny listové dochází nejčastěji u těhotných, kdy je zvýšená potřeba kyseliny listové téměř o 50%. Kyselina listová napomáhá dělení buněk, podporuje růst a vývoj plodu a hlavně správný vývoj nervové soustavy.

Výrazný nedostatek je nebezpečný nejen pro plod, ale i pro matku. U plodu nejčastěji hrozí rozštěp páteře (špatný vývoj páteře, kdy na některém místě zůstane neuzavřená štěrbina), předčasný porod, či potrat.

 

Kyselina listová mimo jiné snižuje hladiny homocysteinu v krvi a tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižuje výskyt karcinomu střeva, zabraňuje vzniku zánětů dásní a je i vhodná při užívání hormonální antikoncepce.

 

Doporučený příjem

Těhotné ženy potřebují minimálně 400 µg kyseliny listové denně. Vzhledem k tomu, že k rozštěpu páteře u plodu dochází většinou v prvních dvou týdnech těhotenství, je důležité aby maminky přijímali kyselinu listovou ještě dávno před plánovaným těhotenstvím, minimálně 3 měsíce. Velmi často se stává, že maminky jsou tímto uzlíčkem štěstí často překvapeny až ve 3 týdnu těhotenství po návštěvě gynekologa, v tomto případě se doporučuje rychlé doplnění kyseliny listové a to až v množství 600-800 µg denně.

Bohužel takto velké množství nejsme schopni denně ve stravě přijmout, a proto nám lékaři často doporučují přijímat kyselinu listovou ve formě doplňků. Nemusíte se tomu bránit, tyto potravní doplňky jsou přísně kontrolovány, takže neublíží ani Vám ani miminku. Naopak dodáte sobě i plodu veškeré důležité vitamíny a minerální látky.

 

 

Co když přesto nechceme užívat potravní doplňky?

V posledních letech se celosvětová populace začala výrazně zabývat problémem nedostatečného příjmu kyseliny listové a s tím souvisí obohacování potravin. Hlavní cílovou skupinou jsou zejména těhotné a kojící ženy, osoby středního a vyššího věku, vegetariáni a pravidelní konzumenti alkoholu. Nejvíce se obohacují výrobky z obilovin. V potravním koši mají významné zastoupení, protože jsou velmi často konzumovány, a proto obohacování kyselinou listovou je velmi prospěšné.

Pokud tedy nechcete doplňovat kyselinu listovou ve formě doplňků, konzumujte dostatečné množství růžičkové kapusty, brokolice, luštěnin, obohacených výrobků z obilovin (hlavně celozrnné pečivo a chleba), hnědé rýže a pšeničných klíčků a ječmene, ořechů a semen (zde pozor na vysoký příjem tuků).

Vysoký obsah kyseliny listové mají i játra, ale v době těhotenství nejsou zrovna vhodné, protože obsahují vysokou koncentraci vitamínu A, a mohlo by dojít k předávkování a poškození plodu.

 

Z doplňků stravy mohu doporučit Gravilakt, který zakoupíte i v našem e-shopu.

 

 



Image: FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Chléb s kyselinou listovou pro nastávající maminky 
Jak na výživu a stravovací návyky u dětí 
Jak pěstovat zdravé návyky u dětí 
Nahraďte cukr javorovým sirupem 
Těhotenství není legrace - tekutiny a pitný režim 


Diskuze

Evelyn

Kyselina listová

Brala jsem kyselinu listovou, je obsažená v přípravku Folgravid, i další látky. Folgravid jsem brala v obou těhotenstvích.

03.05.2016 18:47
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny