Články

 

11.09.2014 - Iva Veselá

75% školáků jí denně ovoce

2569YmZ.jpg

 

Zdravé stravování malých školáků lze podpořit přidáváním ovoce a zeleniny k dětským pokrmům. Alespoň jednou denně jí tyto potraviny téměř tři čtvrtiny dětí na prvním stupni základní školy. Navíc mají své oblíbené kousky, které jim ke svačině udělají radost. Z ovoce jim nejvíce chutnají jablka, banány a jahody, jak vyplývá z průzkumu obchodního řetězce Albert.

 

Podle poslední zprávy Ahold údajně 75% školáků jí denně ovoce. Z osobních zkušeností v poradně je pro mne toto číslo opravdu vysoké, ale budeme doufat, že je pravdivé. Podle výzkumů téměř polovina dětí (42 %) jí ovoce nebo zeleninu jednou denně, téměř třetina (28 %) dokonce dvakrát denně a častěji. Na druhé straně je alarmující, že 2 % školáků jí tyto potraviny jen několikrát za měsíc.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vody, vlákniny, minerálních látek, vitaminů a enzymů, které jsou nezbytné pro růst a vývoj dítěte. Všechny tyto látky se podílí také na funkci nervové soustavy, schopnosti školáka soustředit se a v neposlední řadě podporují střevní peristaltiku. To je důležité zejména u školáků, kteří více jak polovinu dne prosedí za lavicemi.

 

 

 

Jablka jsou na prvním místě

O to více mne překvapilo, že se na prvních místech v konzumaci stále drží regionální potraviny. K nejoblíbenějším druhům ovoce patří totiž u dětí jablka (79 %) a banány (53 %). S výrazným odstupem za nimi se umístily jahody (23 %) nebo meloun (21 %). Jablka vyhrávají především u menších školáků, zatímco starší děti ve věku mezi 10 a 12 lety si oblíbily kromě melounu ještě i hroznové víno nebo nektarinky.

 

2570NWR.jpg

 

 

2571NTh.jpg


„Z výsledků průzkumu máme radost, jelikož se problematice zdravého stravování věnujeme dlouhodobě. Je vidět, že děti začínají být zvyklé na pravidelný příjem ovoce a zeleniny,“ uvádí Judita Urbánková, ředitelka PR a komunikace obchodního řetězce Albert. „Děti učíme zásadám zdravé výživy v rámci celorepublikového programu Zdravá 5 pod záštitou Nadačního fondu Albert. Nyní navíc probíhá v našich prodejnách kampaň se šmouly, která upozorňuje na význam ovoce a zeleniny, a to zejména u dětí,“ doplňuje Judita Urbánková.

 

2375Yjk.jpg

Má Vaše dítě problémy s váhou nebo sklony k přejídání? Pomůžeme přejít celé rodině na lepší a zdravý systém stravování. Kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


Recept na zmrzlinový kornoutek podle Šmoulů

Aby děti konzumace ovoce opravdu bavila, připravili si pro ně šmoulové spoustu zábavných receptů, které hravě zvládnou i samy. Za zkoušku stojí například zmrzlinový ovocný salát, na jehož přípravu je potřeba:

  • 12-15 širších zmrzlinových kornoutků
  • 1 vanička jahod
  • 1 vanička malin
  • 1 vanička ostružin
  • 3 nektarinky
  • 2 kiwi
  • ½ melounu cantaloupe
  • 1 bílý jogurt řeckého typu

Kornoutky je potřeba rozložit na pracovní ploše a do každého dát část pokrájených jahůdek, malin či ostružin. Poté se přidají plátky nektarinek, čtvrtkolečka kiwi, kousky melounu a k tomu jogurt či rozmíchaný tvaroh našlehaný s mlékem. Dospodu kornoutku je dobré nalít trochu čokolády, která jakmile ztuhne, zabrání tomu, aby se u konce kornoutek rozmáčel.

TIP na mražené kornoutky - ovoce s jogurtem můžete připravit také jako zmrzlinu, která školáky po příchodu domů příjemně osvěží!

 

O průzkumu

Kvantitativní celorepublikový průzkum „Ovoce a zelenina ve stravování dětí“ zpracovala výhradně pro obchodní řetězec Albert výzkumná agentura IPSOS. Průzkum probíhal

od 29. srpna do 4. září 2014 na reprezentativním vzorku 509 respondentů, rodičů dětí ve věku 6 až 12 let.


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Nahraďte cukr javorovým sirupem 
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst? 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Svačiny školních dětí 
Těhotenství není legrace - tekutiny a pitný režim 


Diskuze

Jitule
Web: http://www.24poradna.eu/kolik-ovoce-denne-snist-t1828.html

Zajímavý článek kolik ovoce denně sníst.

09.08.2016 11:07
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny