Články

 

18.08.2009 - Iva Veselá

Akupresura pro rodiče s dětmi

Děti se v každodenním životě setkávají s mnoha nemocemi, jejichž příznaky a projevy lze použitím zvláštních vhodných technik zmírnit, případně i zcela vyléčit. Potíže, jako je únava, nechutenství, malátnost, bolest v krku, bolest břicha nebo břišní kolika, bolest zubů či cestovní nevolnost, mohou rodiče s dobrými výsledky snadno léčit sami, pokud tyto problémy nepředstavují začátek závažnějšího onemocnění. Pouze pokud toto řešení nezabere, musí se rodič obrátit na dětského lékaře, který umí rozpoznat závažnost problému.

Tradiční čínská medicína, akupunktura a akupresura jsou našim terapeutickým technikám i mentalitě našich lékařů i rodičů vzdálené. Přesto je akupresura mezi mnoha technikami doplňkové léčby relativně snadnou metodou přinášející spolehlivě výsledky. V Číně, zemi odkud pochází, ji všichni rodiče umějí používat, a dokonce se vyučuje i ve školách.

 

Akupresura a akupunktura – podobnosti a rozdíly

Akupunktura a akupresura mají mnoho společného jak v základních principech, tak i v masážních bodech, ale energetický stimul, který získáme akupresurou, je samozřejmě mnohem slabší a kratší než při akupunktuře, takže je snáze kontrolovatelný a nemá vedlejší účinky.

Akupresura je snadná terapeutická metoda a při dobré přípravě dává rodiči, který chce být vědomým strážcem zdraví svého dítěte, účinné nástroje k léčení nejběžnějších potíží, dříve než se u dítěte rozvinou do skutečných nemocí vyžadujících zásah lékaře.

Podobnosti akupresury a akupunktury, techniky, z níž vychází, jsou mnohé. Základní principy jsou tytéž, stejně tak i způsoby uplatnění a masážní body (kromě několika málo výjimek). Léčebná technika akupresury je však méně invazivní, protože stimuluje body pomocí prstů, nikoli jehlami. Akupresura je tedy zvláště vhodná pro citlivé a vnímavé pacienty, jak děti, tak dospělé, pro něž je použití jehel sice bezbolestné, ale nahání jim strach a mají z něj obavy.

 

 

Kdy a jak používat akupresuru

Akupresura, nazývaná také akupunktura bez jehel, se používá tedy již několik tisíc let. Může ji s dobrými výsledky provádět jak specializovaný personál (lékaři zkušení v akupunktuře), tak rodiče u vlastních dětí. Představuje účinný systém, který řeší mnoho potíží. U dětí je oblast použití akupresury velmi rozsáhlá. Je totiž skutečně účinná při horečnatých nemocech obecně, při střevních potížích, nespavosti, únavě a nechutenství; lze ji využít ke stimulaci obranyschopnosti organismu, zvláště když dítě opakovaně trpí bolestí v krku, infekcemi mandlí, bolestmi uší; při bolesti hlavy; při potížích s únikem moči.

 

Pro účinnější stimulaci lze použít i některé předměty, jako jsou malé hůlky s tupým a zaobleným koncem z kosti nebo kovu, které se v čínských rodinách běžně používají k masáži Tuina. S těmito předměty (když neseženeme originál, můžeme je nahradit zaobleným koncem fixu nebo vařečky) dosáhneme stimulace u obtížně dosažitelných a velmi malých bodů, například u bodů v rozích nehtových lůžek.

 

Akupresurní body na nohou

(Image)

 

Když je stanoven vhodný léčebný systém určité potíže, můžeme akupresuru použít u všech dětí. Nemá žádné zvláštní kontraindikace, přesto však musíme dávat pozor na kožní onemocnění, alergické dermatitidy, ekzémy, infekční nemoci s postižením kůže.

Obecně vzato, masíruje se především palcem, ukazovákem a prostředníkem. Na základě způsobu, jímž masírujeme, rozlišujeme harmonizování, tonizování a rozmasírování bodu. Tyto tři způsoby mají různý terapeutický význam a volíme je podle výsledku, který má mít léčba dané potíže. Nejčastěji masírovanými oblastmi jsou obličej, břicho, hlava, předloktí a ruce, nohy a chodidla.

 

Délka masáže

Délka masáže u akutních onemocnění je přibližně 10 minut pro každý masírovaný bod. Masáž se může opakovat dvakrát až třikrát denně. U takových onemocnění můžeme léčení protáhnout na 5–6 dní, ale pokud se nezačnou dostavovat uspokojivé výsledky, musíme se obrátit na lékaře. U chronických nemocí, které nezbytně vyžadují péči lékaře zběhlého v akupunktuře, může léčba trvat až 20 dní.

 

Masážní body

Masážní body pro akupresuru jsou většinou rozmístěny na hlavních meridiánech a využívají se i v klasické akupunktuře. Stimulace těchto bodů vychází u obyčejných potíží z příznaků, při případné léčbě složitějších nemocí je zapotřebí působit na oblasti a body, které se stanoví po celkovém vyšetření pacienta. To může provést pouze lékař zběhlý v akupunktuře, jenž je schopen určit problém a rozhodnout o léčbě, kterou je třeba podstoupit.

Způsoby masáže – harmonizace, tonizace, rozmasírování

Harmonizace

Tento způsob používáme na léčení všech potíží. Slouží k usměrnění energie bodu podle potřeb organismu. Tlak se vytváří ukazovákem a prostředníkem. Při tom kroužíme ve směru hodinových ručiček. Kroužíme asi stokrát – to by mělo trvat asi 10 minut. Potom můžeme masáž zopakovat. Harmonizace je zvlášť účinná na bodech, které se nacházejí na nohou, rukou a na břiše.

 

Tonizace

Tento způsob umožňuje posilovat organismus. Může například pomoci ke zvýšení vylučování trávicích šťáv, posílit oslabený organismus, stimulovat obranyschopnost. Masírujeme ukazovákem spojeným s prostředníkem. Lehce a rychle poklepáváme po dobu asi 10 minut. Chceme-li určit ideální dobu masáže, pozorujeme pokožku na masírovaném místě. Když lehce zrudne a mírně nateče, znamená to, že jsme dosáhli žádaného účinku.

 

Rozmasírování

Jde o specifický způsob zmírnění bolesti, uvolnění nervů, navození spánku. Je založen na použití špičky palce, kterým soustavně tlačíme na bod. Podle druhu obtíže se doba tlaku liší od 20 až 30 vteřin až do 5 minut. Tuto manipulaci je třeba opakovat třikrát v cyklech, které následují po sobě, aby celková délka masáže byla asi 10 minut.

V praktickém průvodci Akupresura pro rodiče s dětmi jsou uvedeny jednotlivé obtíže, jejich popis podle západní i východní medicíny, umístění bodů, upřesnění (kdy, jak, kde, jak dlouho, jak často). Výklad je ilustrován barevnými fotografiemi.


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dětská obezita je často zaviněna přístupem rodičů 
Jak motivovat děti k pohybové aktivitě 
Těhotenství není legrace - první mateřské změny 
Těhotenství není legrace - výživová doporučení 
Výživa v těhotenství 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny