Články

 

25.08.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - výživová doporučení

1903NGQ.jpg

Základem většiny výživových doporučení je pestrá strava, ale co je ta ,,pestrost“? Pestrou stravu by měla zajistit složení potravin podle známé potravinové pyramidy:

 

Základ - v 1. patře pyramidy by měli být obiloviny, rýže, pečivo a těstoviny. Všechny tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, v menší míře obsahují tzv. neplnohodnotné bílkoviny. Těhotným ženám se doporučuje konzumovat denně 3 – 6 porcí potravin z této skupiny. Jedna porce představuje např. jeden krajíc chleba, 125g rýže nebo těstovin. Přednost by měli mít celozrnné potraviny, müsli apod.

 

Mezipatro 1 - do 2. patra výživové pyramidy patří ovoce a zelenina, které jsou kvalitním zdrojem vitamínů skupiny C, B a karotenoidů. Významný je i obsah vlákniny a antioxidantů. Denně by se měli konzumovat 2 – 4 porce ovoce a 3 – 5 porcí zeleniny.

 

Mezipatro 2 - o 3. část pyramidy se dělí skupina mléka a mléčných výrobků se skupinou ryb, drůbeže, vajec, masa a ořechů. Obě skupiny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale také tuků. Mléčné výrobky jsou navíc zdrojem vitamínů skupiny B a dále vitaminu A, D a jsou bohatým zdrojem vápníku. Doporučuje se konzumovat 2 – 3 porce mléčných výrobků denně. Druhá skupina poskytuje kromě bílkovin také železo, jód, vitamíny nebo vlákninu. Člověk by měl konzumovat 1 – 3 porce denně.

 

Vrchol - poslední 4. patro výživové pyramidy je zastoupeno malým množstvím tuků, olejů, sladidel a solí. Konzumace potravin z této skupiny by měla být minimální.

 

 

Bílkoviny

Hlavními zdroji bílkovin jsou maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, luštěniny, obiloviny a zelenina včetně brambor. Kromě přijímaného množství také důležitá jejich biologická hodnota = zastoupení všech 21 aminokyselin + jejich vhodný poměr.

Bílkoviny s nejvyšší biologickou hodnotou jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích. Hodnota rostlinných bílkovin není tak vysoká jako u živočišných, ale zase živočišné obsahují cholesterol. Nejvhodnější je kombinovat rostlinné a živočišné zdroje bílkovin. V případě hrazení bílkovin pouze z rostlinných zdrojů musí být strava pestrá a je nutné jednotlivé zdroje vzájemně kombinovat (pro 3. trimestr je hodnota 90 g, z toho 50 g živočišných a 40 g rostlinných bílkovin).

 

Dostatečný příjem bílkovin v těhotenství je nezbytný pro zajištění normálního růstu plodu, vývoj placenty, změny dělohy a prsů. U žen s průměrným příjmem bílkovin 45 g a méně byla průměrná porodní hmotnosti 2500 g, se zvětšujícím se příjmem bílkovin až do dávky 85 – 100 g připadalo na každých 10 g bílkoviny navýšení průměrné porodní hmotnosti o 240 g. Pozor na nadměrný příjem, jelikož velké množství zatěžuje játra a ledviny.

 

Tuky

Tuky dodávají tělu nezbytné živiny, jako jsou mastné kyseliny a vitamíny A, D a E. Ve střevě usnadňují vstřebávání vitamínu rozpustných v tucích. V těhotenství jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro normální vývoj plodu, dětský růst i pro vývoj mozku, zvláště pro ostrost zraku.

Zdrojem jsou obilná semena, listová zelenina, živočišné tuky, i rostlinné oleje. Zdrojem mastných kyselin z řad omega-3 a omega-6 jsou hlavně tuky mořských a sladkovodních ryb, tuky jiných mořských živočichů. Ryby je vhodné konzumovat alespoň 1 – 2x týdně, protože jsou zároveň důležitým zdrojem jodu, vápníku a hořčíku. Mastné kyseliny řady omega-3 jsou obsaženy i v listové zelenině, salátech a rostlinných olejích. Doporučené denní dávky u těhotných od 12. týdne je 75 g na den z toho 40 g živočišné tuky a 35 g tuky rostlinné.

 

Sacharidy

Sacharidy jsou důležitou součástí potravy. Představují základní zdroj energie, bez které tělo nemůže fungovat. Nachází se zejména v obilovinách a jejich produktech, bramborách, luštěninách, rýži a zelenině. Neméně důležitý je i příjem vlákniny, která se vyskytuje v zelenině, luštěninách, ovoci, obilovinách. Vlákninu lze také nahradit potravním doplňkem Psyllium.

 

Při nadbytečném příjmu sacharidů v těhotenství dochází k nadměrnému nárůstu hmotnosti, k rozvoji diabetu a zvýšenému riziku kardiovaskulárních nemocí. Při nedostatečném příjmu se snižuje tělesný i duševní výkon a v extrémních případech se mohou objevit známky hypoglykémie (nízká hladina krevního cukru) se všemi důsledky pro matku i plod.

Doporučená denní dávka sacharidů pro těhotnou ženu v 12 . 27 týdnu těhotenství je 398 g. V potravě by sacharidy měly pokrýt 55 - 60 % potřeby energie. Sacharidy by měly být přijímány hlavně ve formě komplexních sacharidů ve formě obilovin, brambor, rýže, luštěnin, sóji, nikoliv ve formě jednoduchých sacharidů jako jsou sladkosti, med a jiné pamlsky.

 

 Autor: Hana Kolmanová

Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.17 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na výživu a stravovací návyky u dětí 
Jak naučit děti lépe jíst 
Nedostatečná výživa 
Svačiny školních dětí 
Těhotenství není legrace - vitamíny 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny