Články

 

21.08.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - první mateřské změny

1903NGQ.jpg

 

Těhotenství je období života ženy, kdy v jejím organismu dochází k velkým tělesným i psychickým změnám. V těle ženy dochází k vývoji plodu. Průměrná doba těhotenství je 280 dnů, tj. 40 ukončených týdnů, což odpovídá 10 lunárním měsícům. Donošené těhotenství se počítá od dokončeného 38. týdne, za přenášené je považováno těhotenství v délce 40.

 

Mohou nastat případy, kdy nazýváme těhotenství jako „rizikové“, kdy je matka, plod a po porodu i novorozenec ve zvýšeném nebezpečí. Většina těhotenství probíhá fyziologicky, rizikových těhotenství je 20 %. Předčasným porodem konči 6 - 8 % těhotenství.

 

Změny organismu v těhotenství

Nejvýraznější jsou změny v reprodukčním systému. Těhotná děloha je následkem hormonálních změn překrvená, mění svou konzistenci, barvu i uložení v pánvi. Hmotnost dělohy se v průběhu těhotenství zvětší z 60 g na 1000 g. Výrazné změny nastávají i u mléčné žlázy, které jsou patrny již brzy po vynechání první menstruace. Těhotná žena tyto změny pociťuje jako napětí v prsou, jejich zvětšení a citlivost bradavek.

 

 

Víte, že…?

V období těhotenství také dochází ke změnám srdečně-cévního (kardiovaskulárního) systému a srdce je vysunuto doleva. Srdeční tep stoupá na 10-15 úderů/min., čímž stoupá i krevní tlak.

 

Emocionální změny

Těhotenství nesouvisí jen se změnami tlaku nebo posunutí orgánů, ale výrazné jsou i změny psychického rázu. Ty se dostaví u většiny těhotných, a to i u žen s plánovaným nebo vytouženým otěhotněním. Bez rozdílu na to, jestli žijí v harmonických partnerských a rodinných vztazích. Mohou být bez zdravotních, finančních, bytových problémů či v problémů zaměstnání. Ženy se projeví především v emocionalitě - stoupá intenzita projevů, která je závislá jak na kvalitě osobnosti maminky, tak bezpochyby i na jejím okolí. I přes pozitivní postoj k těhotenství je téměř normální, že se dostaví i protikladné pocity. Těhotnou vyděsí očekávání potomka, přepadnou ji obavy z nových povinností a zodpovědnosti, má strach z porodu.

 

Změny související s výživou

Vlivem některých hormonů dochází v těhotenství ke změnám metabolismu. Tyto změny ovlivňují hladiny základních živin (bílkoviny, tuky, sacharidy), rychlost jejich zpracování, ale také míru vstřebávaných látek - je to kvůli úpravě prostředí mateřského organismu tak, aby byl schopen zajišťovat i životní potřeby plodu. Žena si také musí zvykat na to, že vlivem mateřských hormonů se začínají vytvářet zásoby tuku.

 

Plod vyžaduje zvýšený přísun energie, a proto se zvyšuje i klidový energetický výdej ženy. Ve druhé polovině těhotenství může vzrůstat až o 60 %.

 

Problémy se zažíváním

Změn v těle matky probíhá nespočet. Nevyhne se tomu ani trávicí trakt. Při těhotenství se vylučuje hormon tzv. progesteron, který ovlivňuje hladké svalstvo, čímž se snižuje hybnost trávicího traktu. To způsobuje různé zažívací potíže v období gravidity např. zácpu, pálení žáhy apod.

 

Autor: Hana Kolmanová

Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak naučit děti lépe jíst 
Nedostatečná výživa 
Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí 
Svačiny školních dětí 
Těhotenství není legrace - minerály a doplňky stravy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny