Články

 

23.08.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - výživa maminky v prvních dnech

1903NGQ.jpg

 

Cílem výživy je zabránit vzniku změnám stavů jak u plodu, tak i maminky (rozštěp rtu, patra, defekt močového traktu). Význam správné výživy v období tzv. „prekoncepce“ spočívá ve snižování jakékoliv deformace plodu a v udržení optimální tělesné hmotnosti v době před otěhotněním.

 

Kyselina listová a její význam

Velký význam v prekoncepci má kyselina listová a její ochranný vliv proti defektu neurální trubice. Odhaduje se, že dostatečným příjmem lze předejít 50 – 70 % defektů neurální trubice. Tato kyselina je velice uznávaná a její dávky jsou závislé na možném riziku.

U žen s nízkým rizikem se doporučuje 0,4 mg denně a u žen s vysokým rizikem 4 – 5 mg denně. Význam má při podávání jeden měsíc před koncepcí. Zvýšit příjem kyseliny listové je možné konzumací potravin jako jsou játra, ledvinky, treska, špenát, nebo je možno využít přípravků s obsahem kyseliny listové. Mezi nejvíce rizikové patří mladší ženy, ženy s nižším vzděláním a kuřačky.

 

 

Nenasycené mastné kyseliny

Nejsou o nic méně důležitější, jelikož nenasycené mastné kyseliny zajišťují bezchybný vývoj funkcí u plodu a nekomplikovaný průběh těhotenství. Komplikacemi se myslí riziko předčasného porodu nebo nižší porodní hmotnost novorozence. Tyto mastné kyseliny musíme získávat z potravy, jelikož si je tělo samo nedokáže vytvořit. Patří mezi ně známá omega-6 nenasycená mastná kyselina a omega - 3 nenasycená mastná kyselina.

 

Rizikové skupiny žen

V ČR 10 % žen trpí anémií, kterou způsobuje nedostatek želez. Rizikovými skupinami jsou romky, černošky, hispánky, vegetariánky, ženy s podprůměrnou hmotností a ženy po mnohočetných těhotenstvích. S dvojnásobnou pravděpodobností hrozí předčasný porod a až s trojnásobně se zvyšuje riziko potratu a nízké porodní hmotností novorozence. V rámci prevence je doporučováno ženám používat železo jako doplňky stravy v denní dávce 60 – 120 mg.

 

Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dinovy svačinky pro děti 
Chléb s kyselinou listovou pro nastávající maminky 
Strava při kojení 
Těhotenství není legrace - vitamíny 
Vliv výživy dětí na zdraví v dospělosti 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny