Články

 

22.10.2009 - Iva Veselá

Chléb s kyselinou listovou pro nastávající maminky

1838MDU.jpg

 

Ano, opravdu se na trhu objevil chléb s kyselinou listovou, která je v běžné stravě obsažena pouze v malých množstvích. Od letošního podzimu je nově k dispozici speciální chléb s obsahem kyseliny listové, kterou tak těhotné a kojící ženy mohou přijímat pohodlněji a přirozenou cestou.

 

Proč ta starost o kyselinu listovou?

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu.Nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii. Červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená. Také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost.

 

Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině a také v živočišných zdrojích. Vařením se ho však zničí až 95 %.

A zatímco ženy jí obvykle potřebují 180 µg denně, v období těhotenství se její potřeba zvyšuje na 400 µg denně. Kojící ženy by měli mít stále zvýšený příjem - 280 µg.

 

Novinka na trhu

Novinkou v České republice je nyní chléb určený speciálně pro nastávající matky, který je přímo obohacen kyselinou listovou. Na první pohled se neliší od celozrnného toastového chleba, nicméně svým složením je na českém trhu jedinečný. Už tři krajíčky chleba s kyselinou listovou Penam dodají 200 µg vitamínu B9, tedy celou denní dávku běžného člověka a polovinu denní doporučené dávky pro těhotné ženy.

 

 

V čem jí najdeme?

Kyselinu listovou lze přijímat také v běžné potravě - tento vitamín je obsažen především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta a zelené části zeleniny), dále v luštěninách a semenech. Z živočišných produktů jsou dobrými zdroji kvasnice a játra. Potraviny ovšem potravinové zdroje neposkytují dostatečné množství kyseliny listové a je proto důležité ji pečlivě doplňovat. Při vyšším příjmu vitamínu B9 není potřeba se obávat, vitamín není toxický a jeho nadbytečné množství se snadno vylučuje močí.

 

Nedostatek kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové způsobuje zdeformování červených krvinek a tím snížení schopnosti přenášet kyslík; nedostatek také způsobuje poškození střev doprovázený průjmy. Nejzávažnějším projevem nedostatku kyseliny listové je vznik retardací dětí a vrozených vývojových vad páteře (rozštěpy).

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

75% školáků jí denně ovoce 
Mateřské mléko vs. umělá výživa 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Svačiny školních dětí 
Těhotenství není legrace - tekutiny a pitný režim 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny