Články

 

17.03.2011 - Iva Veselá

Na co myslet již před otěhotněním

1954MDg.jpg


Správná výživa v těhotenství je téma, které zodpovědné maminky velmi intenzivně řeší. Po kterých potravinách sáhnout častěji, kterým se naopak vyhnout, aby vývoj dítěte neohrozily škodlivé látky, jaký je optimální způsob úpravy, složení a množství jídla a tak dále. Jenže na změnu stravovacích návyků, celkové ozdravění jídelníčku, by ženy měly myslet už před plánovaným otěhotněním a přirozeným způsobem tak „vyčistit“ a připravit organismus. Dvojnásob to platí, pokud je trápí nadváha.

 

Setkala jsem se již se spoustou žen, které nemohly otěhotnět v důsledku nadváhy, nesprávné výživy a tím i následkem zdravotních potíží. Každé ženě může trvat různě dlouhé období, než svůj organismus vyčistí, vyživí důležitými látkami, a poté otěhotní. Další výhodou předchozí úpravy stravovacích návyků je to, že při těhotenství žena může přibrat pouze přirozené množství kilogramů, které jdou po porodu dolů. Nikoliv trvalých 20 kg, jako její maminka či kamarádka, která jídlo neřeší.

 

Tímto by samozřejmě péče o svoje tělo neměla končit. Zdravý jídelníček by měl pokračovat jak v době těhotenství, tak i při kojení. Kdo si chce udržovat své zdraví co nejdéle, změny by měly být nejlépe trvalé.

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 

Co tedy doporučit budoucím maminkám?

Nemusíte zvyšovat energetickou hodnotu potravy, kterou přijímáte, nejsou potřeba větší porce, více chodů, ale větší výživová hodnota. Je dobré zcela vyloučit alkohol, kofein, plísňové sýry a další potencionálně alergizující potraviny, jako jsou ořechy a semena nízké kvality (s možností výskytu plísně), mléko, ryby, příliš mnoho výrobků z pšeničné mouky (lepek). Pozor na konzervanty, barviva, ochucovadla a aditiva, raději dejte přednost čerstvým potravinám. Šetřete solí i silnými bylinkami (zázvor, rozmarýn, majoránka, medvědice lékařská, bazalka, pelyněk, máta, kostival, lékořice, nať petržele, šalvěj, skořice, kardamom, oregano, hřebíček), použití malého množství bylinek při vaření se nemusíte obávat.

 

Naopak k potravinám, které je vhodné přijímat ve větší míře, patří přírodní zdroje vitamínů, minerálů a vlákniny: kapusta, kadeřávek, květák, červená řepa, špenát, vlašské ořechy, sója a sójové výrobky, salát, celerová nať, rybí tuk, mrkev, tepelně zpracované ryby, plody moře, fazole, celozrnné obiloviny, ořechy, maso, vejce, kysané mléčné produkty, ovesné vločky.

 



Tipy

A ještě pár prověřených tipů: Dostatek vlákniny v celozrnných obilovinách a zelenině pomáhá proti zácpě a také se tradičně považuje za pomocníka pro rychlý porod. Šálek maliníkového čaje denně během celého těhotenství tonizuje svalstvo pánve.

 

Odborné studie říkají, že pokud se ženy stravují během těhotenství opravdu zdravě, celkový průběh, porod a šestinedělí bývají přirozené a bez komplikací. Což ostatně potvrzují i maminky, které mají více dětí, při prvním těhotenství se stravovaly klasicky a při druhém už promyšleně zdravě, takže mohou srovnávat...“

 

Závěrem

Každá maminka by si měla uvědomit, že stravou, kterou přijímá v době těhotenství, ovlivňuje nejen zdraví své, ale také dítěte a výběru potravin proto věnovat náležitou pozornost.


(Image)

Použité zdroje: Zena-podnikatelka.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak naučit děti lépe jíst 
Obezita není jen problém dospělých 
Podněcování dětí k požívání různé zeleniny 
Těhotenství není legrace - výživová doporučení 
Vliv výživy dětí na zdraví v dospělosti 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny