Články

 

24.08.2009 - Iva Veselá

Těhotenství není legrace - nabývání na hmotnosti

1903NGQ.jpg

Jak je známo, placenta zabezpečuje přívod živin a dalších látek do prostředí, kde se plod nachází. Pokud organismus ženy nepřijímá dostatek látek, znamená to, že plod nemůže přijmout látky, které potřebuje. Výjimkou je vápník, kdy při jeho nedostatku v potravě jsou využívány zásoby z kostry matky, což může být příčinou úbytku kostní hmoty tzn. vyšší riziko osteoporózy.

 

Kolik jídla sníst?

V období těhotenství se zvyšuje potřeba energetického příjmu potravy. Je to především kvůli přírůstku tělesného tuku (zásoby), tkání a výživy plodu. V prvním trimestru (do 12. týdne) se energetický příjem nemusí zvyšovat, protože nároky plodu v tomto období jsou malé a energetická potřeba tedy příliš neroste. Ve druhém a třetím trimestru se doporučuje navýšit dávku jídla na dospělou ženu až o 300 kJ za 24 hod.

 

 

Není nutné se zbytečně záměrně přejídat v domnění, že je to pro plod nejlepší. Nejlepším měřítkem je přírůstek hmotnosti. Musíme brát v úvahu, že se na něm podílí voda v těle maminky, hmotnost plodu, hmotnost větší dělohy a prsní žláz, zvětšení objemu krve a tělních tekutin a nárůst tukové tkáně. Takže konečná hmotnost na konci těhotenství je optimálně mezi

10 - 12 kg.

 

Přírůstek hmotnosti

Optimální přírůstek hmotnosti během 2. a 3. trimestru u ženy by měl být 0,4 kg za týden, ženy s nižší hmotností 0,5 kg za týden a ženy s nadváhou 0,3 kg za týden. Během těhotenství by měla být ženám pravidelně kontrolována hmotnost během návštěv u gynekologa. Vysoký váhový přírůstek může být znakem vícečetného těhotenství a naopak nízký váhový přírůstek může být znakem zpomalení růstu plodu nebo odumření plodu.

 

Na rychlosti i konečném přírůstku se nepodílí jen výživa maminky a její počáteční výživový stav, ale i genetické předpoklady, věk, chronické onemocnění, užívání alkoholu, nikotinu drog a další faktory.

 

Zdravotní rizika

Nadváha nebo vysoké váhové přírůstky během těhotenství zvyšují riziko pro vznik tzv. gestačního diabetu, hypertenze, preeklampsie a trombembolických příhod. Další komplikací je vysoká porodní hmotnost novorozence a tím vyšší riziko císařského řezu a dalších komplikací v průběhu porodu nebo v poporodním období. U novorozenců je rovněž vyšší riziko nadváhy a rozvoje cukrovky.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Detoxikace před těhotenstvím 
Dinovy svačinky pro děti 
Strava při kojení 
Vyvážený dětský jídelníček je prevencí nadváhy 
Výživa v těhotenství 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny