Články

 

24.11.2011 - Iva Veselá

Podněcování dětí k požívání různé zeleniny

2181N2Y.jpg

Důležitou součástí zdravé výživy dětí je dostatečná spotřeba zeleniny, neboť patří mezi významné zdroje vlákniny, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Motivace dětí ke zvýšené spotřebě zeleniny je však často obtížným úkolem. V dalším jsou uvedena některá doporučení rodičům, jak toho dosáhnout.

 

Mnoho rodičů zažilo, že jejich děti jsou při jídle velmi vybíravé, mnohé nemají rády zeleninu a doba oběda nebo večeře se často mění v boj. Dětská preference některých pokrmů může ovlivnit budoucí stravovací zvyklosti v dospělosti. Vhodným přístupem lze tyto preference u dětí vytvářet.

 

Jak lze ovlivňovat u dětí oblibu některých pokrmů

Děti mají vrozenou oblibu pro sladké a nemilují kyselé nebo hořké pokrmy. Je zajímavé, že chuťové preference u nemluvňat jsou ovlivňovány i charakterem potravy, kterou matka přijímala v průběhu těhotenství a kojení. Ve studii, která se zabývala těmito vztahy, bylo popsáno, že děti narozené matkám, které během těhotenství a kojení pravidelně konzumovaly mrkvovou šťávu, měly při krmení cereáliemi ochucenými mrkvovou šťávou méně negativní výrazy obličeje než při krmení neochucenými ceráliemi. Děti, které byly vystaveny chuti mrkve prenatálně, dávají přednost cereáliím ochuceným mrkví před neochucenými. U dětí, jejichž matky v uvedeném období pily vodu, nebyly takové rozdíly pozorovány. Analogicky, jestliže ženy v těhotenství konzumovaly pestrou stravu s velkým podílem různých druhů zeleniny, jejich děti akceptovaly širší spektrum chutí stravy, než tomu bylo u dětí matek, jejichž jídelníček v těhotenství nebyl tak různorodý, a obsahoval méně druhů zeleniny.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Rodičům doporučuji připravovat dětem tzv. veselou zeleninu:

 

        

 

 

Obliba různých pokrmů se dále rozvíjí během dětství a hlavní úlohu v podpoře zdravého stravování hrají rodiče, neboť prostředí, ve kterém se dítě vyvíjí a stravuje, největší měrou ovlivňují právě rodiče. Dítě si mnohem snáze oblíbí ty pokrmy, které jsou mu nabízeny v pěkném prostředí a bez nucení.

 

V případě dotazů ohledně výživy dětí kontaktujte výživového poradce!

 

 

Neofobie, vybíravost a rozčilování

Neofobie je výraz užívaný při popisování dětské averze k ochutnávání nových pokrmů. Rodiče často s dětmi bojují, jestliže mají ochutnat nový pokrm, a snadno se vzdávají, když ho dítě nechce. Dítě rovněž občas negativně reaguje na běžný pokrm, což je označováno jako vybíravost.

 

Rodiče mohou hrát důležitou úlohu při seznamování dětí s novými pokrmy a pomalu je zvykat na nové chutě pokrmů tak, že je dětem nenutí ve větším množství, ale opakovaně jim je nabízí jen po několika soustech tak, aby si děti na pokrm zvykly. Rovněž je důležité jít dítěti příkladem, neboť jestliže dítě vidí, že dospělému zeleninový pokrm chutná, samo ho bude chtít ochutnat.

 

Při nabídce nových pokrmů je vhodné zaujmout dítě také jejich úpravou na talíři, případně je zapojit do přípravy a nabízet zeleninu v syrovém i tepelně upraveném stavu, neboť vlastní příprava pokrmu dítě zcela jistě zaujme. Pokud má dítě dokonce možnost pěstovat s rodiči zeleninu vlastními silami na zahrádce, velmi pravděpodobně bude mít zájem i o její úpravu a konzumaci, a bude chtít vyzkoušet nové druhy zeleniny.

 

Závěr

Obliba potravin a pokrmů se u dětí tvoří již v raném věku a rodiče mohou vhodným přístupem rozvíjet jejich zájem o nové zeleninové pokrmy. Častou nabídkou nových zeleninových pokrmů v malém množství a v přitažlivé úpravě lze vypěstovat pozitivní návyky pro zdravé stravování v pozdějším věku.

 

 

Zdroje:

1) Benton D (2004). Role of parents in the determination of the food preferences of children and the development of obesity. International Journal of Obesity 28:858-869.
2) Wardle J, Cooke LJ, Gibson EL, Sapochnik M, Sheiham A, Lawson M (2003). Increasing children's acceptance of vegetables; a randomized trial of parent-led exposure. Appetite 40(2):155-162.

3) www.Vilim.cz

Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak motivovat děti k pohybové aktivitě 
Jak na výživu a stravovací návyky u dětí 
Na co myslet již před otěhotněním 
Obezita není jen problém dospělých 
Zdravý jídelníček u malých dětí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny