Články
09.09.2009 - Iva Veselá
Mateřské mléko vs. umělá výživa
V dnešní době existují dvě možnosti výživy novorozence: buď je krmen přirozeně mateřským mlékem, nebo uměle upraveným kravským mlékem z láhve.
Co je lepší?
Tuto otázku si často pokládá každá maminka. Některé maminky se na kojení těší, některé kojit nemohou, protože ztratily mléko a některé nechtějí kojit z toho důvodu, že by přišli o krásná prsa. Pojďme se podívat na rozdíl mezi mateřským mlékem a umělou výživou.
Mateřské mléko
Mléko produkované při laktaci v mateřských žlázách uložených v prsou. Mateřské mléko je přirozená strava pro novorozence, které by mělo dodat dostatek bílkovin, tuků, minerálních látek, vitamínů, mléčného cukru a obranných látek.
Přednosti mateřského mléka:
- Protilátky IgA : podporují přirozenou obranyschopnost organismu, chrání před infekcemi a zabraňují proniknutí cizích bílkovin do střeva
- Protilátky IgM, IgC, IgD: chrání proti infekcím a potravinovým alergenům
- Laktoferin: zabraňuje množení bakterií a původců plísňových onemocnění
- Bílé krvinky: bojují proti infekcím a účastní se zničení choroboplodných zárodků
- Bacillus bifidus : ničí původce nemocí ve střevní flóře
- Oligosacharidy, Lysozymy a další…mají silný antibakteriální účinek
- Bílkoviny:
o Alfalaktoalbumin: hraje důležitou roli oři syntéze mléčného cukru
o Laktotransferin: urychluje trávení železa a zinku ve střevě
o Sérový albumin
o Protilátky: bílkoviny posilující imunitu
o Lysozym: účinný proti různým druhům bakterií
- Esenciální mastné kyseliny: nezbytné pro buněčnou výměnu látek, ochrana nervových vláken
- Mateřské mléko je lépe stravitelné
Výhody kojení pro matku:
- Hormon cytosin podporuje produkci mateřského mléka a zároveň podporuje stažení dělohy, tak aby rychleji znovu získala svůj původní objem
- Mnoho kil, která přišla spolu s těhotenstvím, s kojením jako zázrakem zmizí, aniž by maminka musela jíst nízkokalorickou stravu
- Ochrana před rakovinou prsu, dělohy a vaječníků
Umělá výživa
Jsou situace, kdy při maximální snaze maminky nemůže být dítě plně kojeno. Umělá výživa, jejímž základem je kravské mléko, je upravena tak, aby byla svým složením co nejvíce podobná lidskému mléku. Nejmodernější kojenecká mléka jsou bohaté na živiny, včetně probiotik, nenasycených mastných kyselin a tuků, jež napomáhají zdravému růstu vašeho děťátka. Dnes už na trhu najdete i speciální mléka pro děti s rizikem alergie na mléčný cukr, nebo kravskou bílkovinu, kasein. Dětské výživy podléhají nejpřísnějším kontrolám, na kvalitu mléka dohlíží nutriční terapeuti, lékaři, hygienici, chemici a pediatři.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Znaky kojeneckého mléka:
- snížení podílu bílkovin
- snížení podílu kaseinu
- obohacení o esenciální mastné kyseliny : linolová a linoleová
- nízký obsah minerálních látek s výjimkou železa
- dodání vitamínů C, E a kyseliny listové
- chybí protilátky imunoglobuliny IgA
Výhody:
- krmit může prakticky celá rodina
- víte přesně kolik mléka miminko vypilo
- mléko zasytí na delší dobu, takže méně časté krmení
Nevýhody:
- nebezpečí zavlečení bakterií do trávicího traktu
- tendence překrmování dítěte
A co Vy - krmíte nebo kojíte? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
75% školáků jí denně ovoceAkupresura pro rodiče s dětmi
Nahraďte cukr javorovým sirupem
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst?
Spotřební koš ve školních jídelnách
Diskuze
Web: http://koreni.yin.cz/k/koreni-zlepsuje-kvalitu-materskeho-mleka/
Koření a kvalita mateřského mléka
Kvalitu mateřského mléka mohou pomoci zlepši například kmín, fenykl a anýz.
29.09.2015 12:31