Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

5. díl - Ptáte se na biopotraviny

1889N2V.jpg


Je tu jeden z posledních dílů o biopotravinách. Dnes se můžete dozvědět, jak jsou na tom chuťově bio ovoce a zelenina ve srovnání s ostatními nebo jestli například bio sladkosti obsahují cukr. Zajímá vás, proč jsou sušené bio meruňky hnědé a ne krásně oranžové? Nakonec se podíváme na bio vína a jeho procento alkoholu.

 

V čem se liší biozelenina a bioovoce od konvenčního?

Jistě vás napadne, že ve způsobu pěstování. Při pěstování běžné zeleniny se používá velké množství syntetických hnojiv a pesticidů. Každý rok je na světě vyrobeno 2,5 milionu tun pesticidů a od roku 1993 jejich spotřeba v ČR vzrostla o 40 %. Ekofarmáři při pěstování zeleniny a ovoce nepoužívají žádná minerální hnojiva a chemické přípravky na ochranu rostlin. Biozelenina má podle 41 studií vyšší obsah vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Například vitaminu C má o 27% více, hořčíku o 29% více, železa o 21% více atd.

 

Je biozelenina větší?

Biozelenina může být větší i menší. Rozhodně neplatí názor, že biozelenina může být opravdu bio jen když je ošklivá a malá. Její velikost je dána odrůdou, kvalitou půdy, lokalitou, spodní

vodou a počasím. U konvenční zeleniny má na velikost vliv také použití dusíkatých hnojiv, které zeleninu dělá krásnou a zelenou bez žádných kazů. Tak se tím nenechte nachytat:-)

 

Je bioovoce sladší?

Zatím nebyl proveden výzkum, který by srovnával obsah cukru v bioovoci a v konvenčním ovoci. Sladká chuť, tedy obsah cukru, záleží v ekologickém i konvenčním ovocnářství hlavně na odrůdě, vyzrálosti ovoce, vhodnosti stanoviště pro sad, klimatických podmínkách, kde ovoce rostlo a na počasí. Uvádí se, že bio ovoce obsahuje více aromatických látek a více sušiny, proto je jeho chuť plnější než chuť konvenčního ovoce, které obsahuje více vody a dusíku.

 

Obsahují bio sladkosti cukr?

Rozdíly ve složení bio sladkostí a běžně dostupných sladkostí jsou značné. Konvenční sladkosti obsahují přísady s nízkou výživnou hodnotou - mnoho rafinovaného cukru, modifikované škroby, syntetická aromata a barviva. Bio sladkosti bývají zpravidla vyrobeny z rostlinných přísad a nesmí obsahovat chemická aromata, barviva, umělá sladidla a další aditiva. Nerafinovaný cukr je pro bio sladkosti povolen. Faktem ale je, že většina bio sladkostí není ze zdravotních důvodů slazena cukrem, ale zejména medem, obilnými sirupy, ovocnými šťávami nebo třtinovým cukrem.

 

Proč jsou ušené biomeruňky hnědé a konvenční mají svou „původní“ barvu?

Ovoce při sušení přirozeně mění svou původní barvu. Sušené ovoce v bio kvalitě nesmí být ošetřeno oxidem siřičitým, proto jeho meruňky zhnědnou. Běžné sušené ovoce se tímto oxidem ošetřuje, aby byla zvýrazněna původní barva a podpořena konzervace. Meruňky tedy mohou zůstat oranžové či ananas žlutý jen pokud je přidán oxid siřičitý. Byť se jedná o běžně povolenou látku, v ekologickém zemědělství je zakázána a ve velkém množství může mít na svědomí žaludeční potíže, bolesti hlavy i dýchací obtíže zejména u alergiků. Testy běžně dostupného sušeného ovoce prokázaly, že některé druhy obsahují více oxidu siřičitého než povoluje norma - z testovaných 14 vzorků 3 překročily normu (testy prováděné Deníkem DNES v laboratoři Státního veterinárního ústavu).

 

Je v biovíně stejné procento alkoholu jako v konvenčním víně?

Biovíno se od konvenčního neliší procentem alkoholu, ale tím, že je vyrobeno z biohroznů, které při pěstování nesměly být hnojeny umělými hnojivy a chemicky stříkány. Biohrozny jsou velmi šetrně zpracovávány na suché biovíno. To znamená, že víno nesmí být ozařováno, nelze přidávat žádný cukr, sorbáty, kyseliny vinné, sírany měďnaté. Jediné povolené aditivum je oxid siřičitý, který lze použít na sterilizaci výrobních zařízení a lahví.

Image: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

BIO kozí mléko 
Biodynamické přesnídávky pro děti 
Biopotraviny - pro a proti 
České BIO má svého vítěze! 
Trpíte alergiemi a ekzémem? Oblečte se do šetrného textilu! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny