Články

 

02.03.2009 - Iva Veselá

Nebojte se BIO obchůdků

Patříte mazi čtenáře, kteří si se zálibou pročítají články o zdravé výživě, ale ještě nedospěli ke kroku, abyste opravdu do bio prodejny zašli a něco si koupili? Nemáte představu o prostředí v bio prodejnách nebo jak to zde vypadá? Tušíte, že byste nevěděli, co si koupit a jak to chutná? Někteří čtenáři nám píší, že netuší, jak to v bio prodejnách chodí a že by si připadali zvláštně. Je pravda, že člověk se bojí toho, co nezná. Ale je to jen obchod, nic zváštního.

 

Divné nakupování? 

Zeptali jsme se náhodného čtenáře, jestli by byl ochoten kupovat biopotraviny, jestliže by se prodávaly někde v bufetu ve škole nebo v práci ze dvojnásobnou cenu. Například jogurty, pečivo, sladkosti, apod. Odpověděl, že by nějaké výrobky vyzkoušel. "Proč ne?, mohu chutnat dobře." Na otázku, zda-li by si tyto potraviny zašel koupit do bio prodejny odpověděl: "Připadalo by mi trapné si zde něco kupovat, asi bych se cítil nesměle. Měl bych pocit, že mě lidi sledují. Nejsem asi na takové věci zvyklý."

 

Realita

Je tohle i váš případ? Tak nezoufejte, v tomto článku jsme pro vás připravili několik obrázků prodejen, které vás ujistí, že nakupování v bio obchodech je příjemné. Bio prodejny nemusíte považovat za "divné obchody" se speciální stravou pro zasvěcené. Jejich návštěva je jen jedna z věcí, které jste nezkusili a možná si předem děláte zbytečné předsudky. Sice to speciální obchod je, ale pouze v sortimentu. Bio obchody jsou jako každé jiné a nikdo na vás upřeně nezírá, co si kupujete (není to výzkumná laboratoř).

 

Po příchodu do bio obchodu vás jistě zaujme krásné prostředí - dřevěné regály, velké papírové tašky, plno barevných věcí, přírodní kosmetika, k tomu příjemná atmosféra, vůně čerstvého pečiva a jiných dobrot, které vás budou lákat svým hezkým vzhledem. Nakupování se vám jistě zalíbí a později  bude pro vás záležitostí.

 

Co v bio obchodech můžete koupit?

Biopotraviny jako je maso, čerstvá i mražená zelenina, těstoviny, obiloviny, mouky, ovoce, vína, sýry a vejce, mléka, mošty, šťávy, sladké i slané pečivo, zákusky a koláče, bezlepkové pečivo, koření, certifikovanou přírodní kosmetiku. Sortiment potravin v bio kvalitě je dnes opravdu široký. I v bio prodejnách můžete narazit na ochutnávky výrobků stejně jako v jiných obchodech.

 

Odkud výrobky pochází?

Většina těchto výrobků pochází z ekofarem. V bio obchodech se můžete seznámit s českými ekofarmáři pomocí informačních letáků a můžete zde získat inspiraci pro vaření dle osvědčených bio receptů.

 

Záruka kvality

Při nákupu biopotravin dávejte pozor, aby na výrobku bylo uveden označení bio kvality. Pouze u těchto výrobků máte záruku prvotřídních produktů, kontroly surovin přímo u výrobců a farmářů, informačního servisu při nákupu a ekologicky šetrného provozu.

 

Co je BIO a co ne? - loga

Pro ukázku uvádníme několik log, které často můžete vídat na výrobcích. Tímto se ujistíte, že kupujete ty správné potraviny. Většinou tyto značky obsahují názvy jako bio, bio control, bio quality, bio guarantee, organic apod.

 

Rakousko ČR EU Irsko

 

 

Německo Rakousko Slovensko USA

 

Turecko Finsko Norsko Lotyšsko

 

 

 

Doufáme, že jsme vás trochu inspirovali a naladili k nákupům. Přejeme příjemné zážitky!


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio Amálka pomazánkové máslo 
Bio tavený sýr Tany 
BIO tuřín a topinambur 
Mléčné novoty od Amálky 
Stanovisko ministerstva zemědělství k obsahu pesticidů v biopotravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny