Články

 

29.12.2008 - Iva Veselá

Kouzlo pohybu

 

Jak bylo psáno v předešlých článcích, omlazující program má čtyři kroky: 1. Správné myšlení, 2. Dostatek pohybu, 3. Kvalitní odpočinek a 4. Vyváženou stravu.

 

Nyní si podrobněji probereme 2. krok na cestě za mládím a tím je dostatek pohybu. Půlhodina denně naplánovaná pro pohyb je stejně důležitá jako spánek a jídlo.

 

Co cvičení přináší?

Například posiluje svaly, kosti i vazy. Uvolňuje napětí svalů a tím odstraňuje záporné emoce, zmírňuje frustraci a rozčilení. Začínáme se celkově lépe cítit. Zvyšujeme si současně své sebevědomí. Pohyb také podporuje činnost střev a tím dává základ našemu zdraví. Pomáhá snižovat nadváhu především tím, že podporuje správné trávení. Pohyb dodává energii, nabíjí zejména mozkové buňky. V neposlední řadě pravidelný pohyb zpomaluje proces stárnutí a tím pomáhá udržet mládí.

 

Pro naše mládí a kondici je pravidelný pohyb nutností. Dobrým návykem je proto každodenní ranní cvičení. Stačí deset minut. Ideálním řešením je cvičení Pět Tibeťanů, 5 omlazovacích cviků převzatých z jógy a po dlouhá desetiletí držená v jednom klášteře jako tajemství dlouhověkosti. Toto cvičení je nenáročné, dodává energii a zároveň také cvičí naši vytrvalost. V knihkupectvích najdete mnoho knížek, které tyto cviky popisují. Velice pěkný článek napsala i Iva Veselá a najdete jej na těchto stránkách.

 

Chůze k nezaplacení

Dalším dobrým a užitečným zvykem je chodit denně do schodů. Chůze do schodů má velký přínos především pro zdravé srdce a udržuje nás v kondici.


Chůze vůbec patří mezi nejzdravější pohyb. Každodenní svižná procházka patří k dalším návykům, které vedou k trvalému mládí. V současnosti si získává oblibu Nordic Walking, sportovní chůze se speciálně navrženými holemi, která přináší velice efektivní pohyb a je snadnou cestu ke zvýšení fyzické kondice bez ohledu na věk nebo aktuální fyzickou kondici. Na rozdíl od normální chůze zapojuje do pohybu více svalových skupin a tím i zvyšuje spotřebu kalorií. Velmi znatelně uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů, uvolňuje dýchací svaly, posiluje svalstvo horní části těla, zlepšuje krevní oběh a celkovou kondici organismu. Navíc šetří klouby dolních končetin a vyrovnává svalové disproporce vzniklé špatnými pohybovými návyky.


Každý týden bychom měli zařadit i náročnější sportovní aktivity, které posilují a tvarují naše tělo. Díky cvičení můžete výrazně změnit svůj biologický věk. Kompletní kondiční program posiluje pružnost, sílu a vytrvalost. Snižuje depresi, zmenšuje pocit napětí, zvyšuje sebevědomí, zlepšuje odolnost proti stresu, zlepšuje spánek. Kondiční cvičení je nejlépe provádět v kolektivu a pod odborným dohledem.

 

Méně někdy znamená více

Mezi zdravé aktivity patří bezesporu také práce na zahrádce. Nebo podzimní houbaření. Obojí nejen čistí hlavu, ale i naše plíce. S pohybem a cvičením souvisí i správný způsob dýchání.

 

Kyslík je základní životní potřebou. Bez jídla můžeme přežít týdny, bez vody dny, ale bez vzduchu jen několik minut. Mezi zvířaty a rostlinami existuje synergický vztah - zvířata vytvářejí kysličník uhličitý, který potřebují rostliny, zatímco produkují kyslík, který je zase nezbytný pro zvířata i člověka.

 

Do života vstupujeme prvním nádechem a posledním výdechem náš život končí. Jak mezi tím dýcháme ovlivňuje kvalitu našeho života. Nedostatečné dýchání přináší únavu, vyčerpání a deprese. Pokud na sobě některé tyto příznaky pozorujete, zkuste dýchat hlouběji a používejte především břišní svalstvo.

 

Dýchání a vzduch

Zdá se vám, že se ráno těžko probouzíte? Cítíte se po většinu dne unaveni? Chybí vám energie? Důvodem může být právě špatné dýchání a nedostatek kyslíku. Většina lidí dýchá špatně. Dýchá obvykle pouze tak, aby se udržela naživu. Dýcháme příliš povrchně, hrudníkem.

 

Otázkou také je, jaký vzduch dýcháme. Mnoho lidí dýchá vzduch plný průmyslových odpadů nebo, což je ještě horší, tabákového kouře. Jestliže bydlíte ve velkoměstě, odjeďte bezpodmínečně na víkend ven do přírody a tam si dopřejte na čerstvém vzduchu dostatek pohybu.

 

Jednou z podmínek zdravého vzduchu je ionizace. Iontem může být molekula, která získá elektrický náboj a to buď kladný nebo záporný. Je důležité, aby poměr záporných iontů ke kladným byl ve správném poměru ( 4:5). Vzduch nabitý sluneční energií má tento poměr ideální. Elektrický náboj vzniká hlavně působením slunečního světla, které prochází atmosférou. K ionizaci přispívají i další faktory, jako např. bouřky, voda procházející vzduchem ....

 

Bohužel stále více lidí dýchá vzduch, který má nedostatek záporných iontů. Dýchání totiž odstraňuje elektrický náboj ze vzduchu. Většina ústředního topení i klimatizace snižuje množství prospěšných záporně nabitých iontů. Převaha kladných iontů může mít za následek například bolení hlavy nebo krvácení z nosu. Nadměrné množství kladných iontů oslabuje normální činnost nadledvinek a jiných endokrinních žláz. Naopak záporně nabité ionty snižují krevní tlak a přinášejí úlevu astmatikům a těm, kteří trpí sennou rýmou.

 

V každém případě tedy ke zdravému pohybu patří i zdravý vzduch. Kyslík zásobuje buňky energií, buňky potom dobře pracují a dokážou si dlouho zachovat mladistvou svěžest. Kdo chce zůstat co nejdéle mladý, musí se starat, aby byl tímto plynem dostatečně zásobován.

 

Autor: Hana Kolmanová, poradkyně

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Anti - aging 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Potraviny proti stárnutí 3. díl 
Potraviny proti stárnutí 4. díl 
Vždy krásní... 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny