Články

 

28.02.2013 - Iva Veselá

Solné jeskyně a jejich význam

 

Solná jeskyně je místem klidu a relaxace. Relaxační kúra v solné jeskyni probíhá po dobu 45-60 minut na pohodlných polohovacích lehátkách, při příjemné hudbě a osvětlení, které napomáhá k celkovému uvolnění. Teplota v solné jeskyni se pohybuje v rozmezí mezi 20 až 23 stupni Celsia. Na pobyt v solné jeskyni se nemusíte nijak připravovat. Stačí odložit svrchní oblečení a usadit se na pohodlné polohovací lehátko. Do solné jeskyně může každý - od malých dětí až po seniory. Zlepšení Vašeho zdraví a nálady může být viditelné již po několika návštěvách. Jedna hodina pobytu v solné jeskyni s obsahem soli z Mrtvého moře je srovnatelná s třídenním pobytem u moře.

 

Proč je pobyt v solné jeskyni tak zdravou záležitostí?

Protože je to prostředí nasycené minerály a záporně ionizované. V dnešní době se pohybujeme v prostředí plném kladných iontů - vyzařuje je televize, počítače, mobily... Proto nutně potřebujeme protipól - záporné ionty. Pokud nemůžeme žít u moře nebo se denně procházet v lese, naše tělo strádá. A stres je startovací mechanismus ke zdravotním problémům. V případě, že pravidelně navštěvujete solnou jeskyni, dostane tělo správnou dávku záporných iontů (mimochodem - vzduch je jich plný i po každé bouřce). Současně v solné jeskyni dochází k celkovému uvolnění a relaxaci - ovzduší je bakteorologicky čisté a obohacené částicemi minerálů, které se nachází v soli.

Inhalace vzduchu v solné jeskyni má také silné detoxikační účinky!

 

V případě dotazů k hubnutí nebo detoxikaci organismu kontaktujte výživového poradce!

 

Mikroklimatická solná jeskyně pro léčebně-odpočinkové účely je místnost, jejíž stěny jsou vystavěny z opracovaných kvádrů přírodní soli, členitý strop solné jeskyně s umělými krápníky navozuje zdání opravdové jeskyně a na zemi je vysypána silná vrstva směsi solí, z nichž převažující sůl z Mrtvého moře určuje unikátní ionizované ovzduší. Teplem vycházejícím z podlahy solné jeskyně se totiž prosycuje vzduch prvky, které jsou v soli obsaženy (jód, draslík, sodík, vápník, hořčík, brom, selen). Osvětlovací režim a ozvučení solné jeskyně jsou přizpůsobeny účelu odpočinku a k němu slouží i polohovací lehátka, která umožňují každému návštěvníkovi nastavení polohy, která mu vyhovuje. Klimatizační jednotka solné jeskyně zajišťuje bakteriologicky čistý vzduch. Stálá teplota těsně nad 20 °C udržuje v solné jeskyni optimální složení ionizovaného vzduchu.

 


Terapeutické účinky

1) Haloterapie: Léčba dýchacích nemocí solním aerosolem. Haloterapie (dále HT) disponuje množstvím výhod. Na rozdíl od jiných fyzikálních terapií je HT jednoznačně hodnověrná a pochopitelná pro odborníky, stejně jako pro laiky. Nyní, když se terapie solných aerosolů vyšplhala z dolů a prostřednictvím vědeckého zkoumání a praktických aplikací získala v podobě solných jeskyní na vážnosti, je pro potenciální kritiky o moc těžší ji zamítnout. Haloterapie se jeví jako vynikající prostředek k hubení mikroorganizmů a jako výborné mukokinetikum. HT je relativně levná - levnější než speleoterapie a mnohem levnější než konkurenční léky. Neexistují žádné zprávy o interakci s léky, anebo o vyvíjející se mikrobiologické rezistenci vůči HT. A samotný, přírodě blízký, charakter HT je pacientům velmi příjemný.

 

2) Působení stopových prvků soli. V solných jeskyních se nachází vysoká koncentrace mikročástic soli s obsahem stopových prvků - jódu, kalcia, magnézia, sodíku, hořčíku, bromu, selenu a mnoho dalších, které příznivě působí na lidský organizmus a tvoří jeho důležitou minerální konstituci:
o jód - vyrovnává hladinu jódu v organismu, zabezpečuje normální fungování štítné žlázy, která má důležitý význam při tvorbě látkové výměny

  • vápník - má vliv na tvorbu kostí, má protialergické účinky, taky snižuje krevný tlak
  • draslík - snižuje krevní tlak, působí na prokrvení kůže, má močopudné účinky, což způsobuje vyplavování toxických látek z organismu
  •  sodík - udržuje hladinu kyselého a zásaditého prostředí v těle a napomáhá při energetickém metabolismu buněk
  • hořčík - snižuje únavu, chrání před chorobami srdce, snižuje krevní tlak a má proti-astmatické účinky
  • bróm - blahodárně působí na nervový systém a snižuje krevní tlak
  • selen - brání vzniku novotvarů, zpomaluje stárnutí pokožky a má proti virové účinky


Seznam solných jeskyní naleznete na www.solna-jeskyne.biz

Více na www.solne-jeskyne.info


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Čistotní muži 
Jarní únava - nedejte jí šanci 
Otázky pro výživového poradce - žije tak, jak káže? 
Podmáslí dodá vitalitu a krásu 
Zdraví a kontaktní čočky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny