Články

 

10.02.2014 - Iva Veselá

Žijeme tak, jak dýcháme

2128MmR.jpg

 

Naučíte-li se správně dýchat, vylepšíte si zdraví, dosáhnete větší výkonnosti i kreativity, dostanete se do pohody a nebude vás tak ničit stres. Víte, co je po staletí považováno za jeden z nejmocnějších léčivých prostředků dostupných lidstvu? Dech. Ač je dýchání jednoduché, automatické a pro většinu lidí nevědomé, ukrývá v sobě velkou sílu.

 

Dýchání je nejdynamičtější proces přeměny energie v lidském těle, který tuto energii dodává každé buňce.

 

 

Podceňované dýchání

Dýchání není jen kriticky důležité k uchování života, ale správné a vědomé dýchání může být rovněž cenným nástrojem umožňujícím vytěžit co nejvíc z každého úsilí. Ráda bych zvýšila povědomí o moci dechu a výhodách, které vám může přinést, a naučila vás, jak tuto skrytou sílu ovládnout ve svůj prospěch.

 

Síla dechu je často zastíněna dobou, v níž momentálně žijeme. Žijeme v období stresu a drtivého přehlcení informacemi. Narodili jsme se do let, ve kterých je čas považován za cenný druh zboží, v nichž si stoupající požadavky na co nejlepší výkony vybírají obrovskou daň na naší pohodě a ve kterých se každý den honíme do úmoru v panice, že neudržíme krok se stále horečnějším tempem. Zaměstnání od nás žádá více, než můžeme poskytnout. Vztahy s rodinou a přáteli trpí. Zanedbáváme tělesné zdraví, až naše těla začínají selhávat - zvyšuje se četnost chřipek a nachlazení, infekčních chorob, alergií, chronických nemocí, bolestí svalů, kloubů i páteře. Snižuje se kvalita našeho spánku. Ztrácíme soustředění i tvůrčího ducha. Dochází nám energie. Pokoušíme se hektický život zvládat všemožnými pilulkami, které údajně léčí všechna duševní, emocionální i fyzická trápení.

 

2375Yjk.jpg

Žijete ve stresu? Víte, že podporujete vznik oxidačního stresu a předčasné stárnutí? Naučte se stresu a pracovnímu vytížení přizpůsobit stravování a kontaktujte našeho nutričního poradce!

 

 

To však vůbec není nutné. Vlastníme totiž základní, vždy přítomný a přirozený nástroj, navíc tak lehce využitelný, že se budete ptát, proč vás to nenapadlo už dávno.

Tím nástrojem je vnímání vlastního dechu (jinými slovy uvědomování si, jak dýcháte).

Potíž je jenom v tom, že jsme zapomněli, jak správně dýchat. Přes zdánlivou prostotu dýchání si během dospívání většina z nás vyvine naprosto špatné dýchací návyky.

 

Nadechněte se!

Na svět přicházíme se schopností nadechovat vzduch plnými doušky. Jako děti dýcháme zhluboka za pomoci bránice (všeobecně přehlížený sval těsně pod plícemi) až do břicha. Jak stárneme, kvůli společenským tlakům, zlozvykům a pracovním omezením ztrácíme schopnost dýchat bránicí jako děti - svobodně, plnými, hlubokými a očišťujícími nádechy. Mnoho lidí přechází na mělké hrudní dýchání. To může mít řadu příčin: špatné držení těla, nedostatek cvičení, těsné oblečení, strach či emocionální neklid. Mělce dýcháme ve stresu, při soustředění nebo ve znečištěném prostředí. Dýchání chvílemi ustává, zastavuje se (zadržujeme dech) a dýchací soustava je plná toxinů. Při normální aktivitě jsou nezbytné hluboké nádechy a výdechy, abychom dodávali tělu dostatek kyslíku a zbavovali se jedů.

 

 

Ve společnosti, jako je naše, se i tak jednoduchý úkol - dýchání - stává problémem. Práci s dýcháním přebírají svaly v horní části hrudníku, svaly krku a horní zádové svaly. A to vede k vyššímu krevnímu tlaku, rychlejšímu srdečními tepu a mělkému dýchání, které ústí v mnohé neduhy včetně bolesti hlavy, únavy, brnění v pažích, nespavosti, srdečních chorob a dokonce i nenadálých návalů horka.

 

Každodenní učení se dýchat

Při nikdy nekončícím úsilí o sebezdokonalení a lepší život přehlížíme skutečnost, že dýchání je vynikající prostředek, jak dosáhnout lepšího zdraví, zvýšit výkonnost a podpořit kreativitu. Není třeba žádných nákladných pomůcek či vybavení; k dosažení obrovských pokroků stačí minimální trénink a pár minut několikrát denně.

Dýchání nepohání jen všechny tělesné funkce, ale také představuje prostředek, jak bez námahy udržet bystrou pozornost, podpořit kreativitu, zachovávat si zdraví, dosahovat lepších výkonů. Je to hlavní cíl meditací, ale i výkonů atletů.

 

Jakmile se vám podaří navrátit dýchání do původního a přirozeného stavu jako v dětství, jen co si znovu vytvoříte automatický návyk, dostanete do ruky mocný nástroj k dosažení zdravého života, který vás bude naplňovat uspokojením. Nebojte se, není to žádná věda. Dýchání je energie. Energie života.

 

Cvičení „Hrbáč“

Udělejte si volnou chvilku a pohrajte si se svým dechem. Tentokrát zapomeňte na držení těla (pokud už jste na ně nezapomněli předem). Snažte se co nejlépe napodobit hrbáče Quasimoda, uvolněte páteř a nahrbte se. Ramena nechte poklesnout a bradu vysuňte kupředu, jako to možná děláte, když se několik hodin hrbíte nad stolem nebo počítačem.

A teď si všimněte, jak dýcháte. Pěknými, plnými hlubokými nádechy až do břicha? Nejspíš ne. Jste-li jako my ostatní, pravděpodobně nabíráte mělkými doušky vzduch jen do horní části plic. Proč? Protože to je snadné.

Teď se narovnejte, ramena stáhněte dozadu, zvedněte hlavu a několikrát se zhluboka, pomalu nadechněte. Všimněte si, jak rozdílně se přitom cítíte. Zaznamenejte, o kolik snáze proudí vzduch vaším tělem. Uvědomit si tento rozdíl je zásadně důležitým prvním krokem ke skutečnému vědomému dýchání a k dosažení dokonalého dechu.

 

Pro Bio-Life.cz: Zdravi4u.cz

Image: xedos4 / FreeDigitalPhotos.net

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Domácí kosmetické recepty - 2. díl 
Jak se toxiny dostanou do těla? - 1. část 
Léto a pitný režim 
Poruchy spánku z pohledu doktora 
Vhodné stravování na podzim 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny