Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Jak předejít zubnímu kazu

 

Zubním kazem trpí více než většina populace. Statistiky uvádějí až 8-9 lidí z 10, což je veliké číslo. Co je zvlášť alarmující, najdeme ho i u nejmenších dětí. I když se nejedná o smrtelné onemocnění, je značně bolestivé a ani ošetření zubního kazu nepatří mezi nejpříjemnější. Jak se mu vyhnout?

 

Podněty ke vzniku zubního kazu:

- mikroorganismy v dutině ústní

- určitý přísun cukerných složek potravy

- špatná hygiena dutiny ústní

 

Příčiny vzniku zubního kazu

Zubní kaz je přenosné a infekční onemocnění poškozující tkáň zubu. Na jeho vzniku se podílí faktory jako jsou mikroorganismy zubního plaku (největší roli při vzniku zubního kazu hrají bakterie zvaná streptococcus.,sacharidy v potravě, sliny a velkou roli také hygiena.

 

Prostředí v ústech

V dutině ústní je vlhko, teplo, což poskytuje živnou půdu mikroorganismům, které jsou spolu se zbytky potravy základními předpoklady pro vznik zubního kazu. Bakterie jsou hlavní součástí povlaku na povrchu zubů, tzv. plaku.

 

Některé bakterie zpracovávají cukerné zbytky potravy a produkují kyseliny. Sliny tomuto procesu účinně brání. Neutralizují vznikající kyseliny, ředí je a odplavují. Ústní hygiena už od kojeneckého věku je pro dítě důležitá. Matka může významně ovlivnit vznik zubního kazu u dítěte tím, že věnuje dostatečnou pozornost své výživě a během těhotenství 2x navštíví zubaře.

 

Víte, že…

Víte, že například když matka dítěti olízne lžičku a pak ho tou lžičko krmí, přenese své ústní bakterie do dutiny ústní dítěte? Jestliže matka trpí zubními kazy, může takto snadno přenést bakterie na dítě a může mu tyto „kazy“ předat. K tomuto dochází i při olizování dudlíku, ochutnávání mléka z lahve apod.

 

Role výživy

Důležitou roli hraje i výživa v kojeneckém a batolecím věku. Mléčný chrup je totiž náchylnější k tvorbě zubního kazu, protože je jeho sklovina měkčí a rychleji se odře. Na vznik a rozvoj zubního kazu mají vliv sacharidy, zejména fruktóza, sacharóza, glukóza. Z tohoto důvodu se nedoporučuje podávání slazených nápojů a džusů.

 

Nebezpečné je podávání slazených nápojů, džusů a mléka (popř. sunaru) hlavně v noci, kdy se utlumuje tvorba slin, které pomáhají odstraňovat plak. Zlozvykem je také podávání dudlíku namočeného do medu. Doporučuje se dítě naučit pít co nejdříve z hrnečku, tím se omezí doba kontaktu dutiny ústní dítěte se slazeným nápojem.

 

Nebezpečné potraviny

-          bílý cukr, cukrovinky

-          čokoláda

-          karamelky, rozinky, datle

 

Cukr je velkým přítelem zubního kazu a lepivé potraviny se lehce usazují v mezizubních prostorech, takže pozor na ně.

 

Ochraňující potraviny

-          mléko, sýry

 

Mléčné výrobky totiž obsahují laktózu a obsahují vápník, fosfor a proteiny, které naopak proti zubnímu kazu působí. Například když sníte kousek sýra po sladkém jídle, pomůže to rychle upravit hladinu kyselého pH do normy.

 

Prevence

FLUOR – důležitý je výběr pasty. Musí obsahovat fluor, který má ochranné účinky zubní skloviny. Odstraní zubní plak a zabrání vznik kazu. Denně si zvykněte čistit zuby nejméně 2x. Alespoň ráno a večer, protože ráno vyčistíte bakterie, které se rozmnožily v ústech přes noc a večer vyrovnáte hladinu kyselosti v ústech. Navykněte si čistit i jazyk, na jehož povrchu se vyskytují také bakterie ničící zubní sklovinu. Kdo má možnost čistit si zuby během dne, udělá jenom lépe.

 

Žvýkačky

Žvýkáním žvýkačky se zvyšuje tvorba slin a chemické látky obsažené ve slinách neutralizují kyseliny způsobující zubní kaz, proto si ji dopřejte po každém jídle. Žvýkačky bez cukru jsou účinnější, nejlepší jsou však žvýkačky obsahující umělé sladidlo xylitol, které zabraňuje množení bakterií.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.23 bodů z pěti


Čtěte také:

A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Domácí kosmetické recepty - 4. díl 
Hluk kolem nás 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 
Recepty pro krásnou pokožku 


Diskuze

Zubová

Zdraví zubů

Zdravím, xylitol mohu doporučit. Je to vlastně sladidlo, která je ale o moc zdravější než cukr. Jednou z jeho hlavních výhod je to, že po něm nevzniká zubní kaz - naopak pomáhá mu předcházet. Je možné používat žvýkačky i bonbony s xylitolem. Má i více pozitivních úšinků než jen na zuby, více zde http://www.brezovycukr.cz/pozitivni-ucinky-xylitolu/

15.03.2015 12:49
Věra
Web: http://www.vyzivujicitradice.cz

Zubní kaz

Četla jsem, že na zubním kazu se podílí především nevhodná strava z bílé mouky, bílého cukru s malým zastoupením živočišných tuků, zejména totiž kvalitních živočišných tuků, které obsahují vitamín A, D a především K2, od zvířat ze zelené pastvy. Lidé, co mají ve slinách málo K2, mají víc zubních kazů, i jiné deformace (musejí nosit rovnátka, protože zubní oblouk se nevyvinul do dostatečné šířky, do svého optimálního potenciálu.Tyto 3 vitamíny fungují synergicky, jsou-li obsaženy v přirozené stravě ve své přirozené podobě, nikoliv syntetické.D vstřebá vápník, ale nemá pod kontrolou, kam jde, o to se stará A a K2 ho dokonce prý dokáže odvádět z míst, kam nepatří- měkké tkáně a proto prý i snižuje riziko aterosklerozy. Naopak, kdo bere doplňky vápník+D, bez K2 si riziko infarktu zvyšují, ženy o 20%.

09.02.2013 07:54
Dejv

Moc pěkný článek...

11.02.2010 18:48
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny