Články

 

08.09.2009 - Tereza Thielová

Snězte si celoroční experty na krásu

 

Tento článek je poněkud delší, ale opravdu stojí za přečtení. Jestliže vám stojí za to, jak vypadáte nebo budete vypadat v příštích letech, pozorně si přečtete, co vás ve stravě nejvíce zkrášlí.

 

Neuplynulo dlouho od období, kdy nebyla nouze o tropické třicetistupňové teploty. Nejen v těchto chvilkách je nejvhodnější konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu a dávat přednost lehkým jídlům, které organismus nezatíží, zato mu dodají energii a všechny důležité látky. Prospějete tím tak nejen své postavě, ale zároveň i pleti a vlasům, protože právě na nich se spolehlivě odráží skladba vašeho jídelníčku. Tato doporučení prakticky platí po celý rok!

 

Jak to vlastně funguje?

Převážná část péče o pokožku přichází zevnitř, proto byste se měli nejvíce soustředit na správně vyváženou stravou. Pokud k tomu ještě přidáte pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, budete na tom mnohem lépe. Postupně se totiž úspěšně zbavíte nadbytečných kilogramů a sami poznáte, že se vám postupně zlepšuje pleť a dokonce vlasy získávají konečně více vytouženého lesku. Vitaminy, bílkoviny, ale i tuky tělo ke správnému fungování potřebuje. Jakmile dlouhodobě zanedbáváte příjem těchto zdraví prospěšných látek, brzy se to projeví i na stavu vašich vlasů, kterým chybí lesk , nehty se lámou a třepí, pleť je našedlá, unavená a bez jasu... To vše se ale dá poměrně jednoduše spravit pestřejším a chutnějším jídelníčkem.

 

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

JAK NA TO - aneb kolik můžeme sníst?

Stejně jako při redukčních programech je důležitá opravdu pravidelná strava. Váš denní energetický příjem by v tomto případě neměl překročit hranici 5 000 kilojoulů. Pokud však budete mít dostatek pohybu, můžete svůj denní příjem navýšit až o dalších 800 kilojoulů. Samozřejmě nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. V létě je obzvlášť důležitý a navíc vlhkost potřebují pleť i vlasy. Denně se snažte vy pít dva litry nekalorických tekutin – ideální je čistá pramenitá voda, kterou můžete doplnit bylinkovými a ovocnými čaji. A hýbejte se! Pohyb ulehčuje shazování pře by tečných kilogramů a podporuje krevní oběh. Tím se lépe dostanou důležité látky přijaté z potravy do celého těla.

 

UŽÍVEJTE SI SVAČINKY

Jíst pravidelně menší porce je jedním z kroků úspěšné diety. Tak na to pamatujte a užijte si pestré svačinky. Připravujte si je pokud možno pravidelně na každý den a nevynechávejte je. Jahody, nízkokalorický cottage sýr, pomeranč, ovocný tvaroh, ale i třeba šťáva z čerstvě vy mačkaných citrusových plodů nebo jablek potěší váš hladový žaludek a dodá energii.

 

Jinak mezi hlavními jídly nejezte nic kalorického a pokud se vám stane, že vás i přes snězenou svačinu přepadne hlad, nebo možná častěji to bude spíše chuť, mějte po ruce připravený kousek ovoce nebo čerstvé zeleniny, ideálně rajče, salátovou okurku, kedlubnu, ředkvičky, papriku nebo listy salátu.

 

EXPERTI NA KRÁSU

Shazování nadbytečných kil, načerpání energie, lepší vzhled, na to se můžete už pomalu těšit. Je důležité také vědět, co všechno mají přírodní experti na krásu na svědomí a proč je důležité na ně v jídelníčku nezapomínat:

 

Losos je jednička!

  • OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

* pomáhají proti zánětům kůže, které zapříčiňují povadlost pokožky a nahrávají vzniku vrásek. Mastné kyseliny také zmírňují problémy suché kůže.

Zdroje: ryby (makrela, losos a sleď), řepkový, lněný, olivový olej, biomléko, biomaso

 

  • VITAMIN A

* kožní vitamin, účinně přispívá k omezení produkce mazu a snižuje zanášení pórů. Působí proti volným radikálům a řídí imunitní obranu organismu.

Zdroje: játra a zelená zelenina

 

  • VITAMIN E

* důležitý antioxidant, slouží jako ochránce buněk, eliminuje nebezpečné volné radikály, oddaluje stárnutí buněk a tím i tvorbu vrásek.

Zdroje: sója, hrách, paprika, chřest, rostlinné oleje, oříšky, avokádo, ryby, vejce

 

  • VITAMIN C

* podporuje tvorbu kolagenu, ovlivňuje elasticitu kůže a projasňuje pleť.

Zdroje: jahody, paprika, špenát, brambory, řeřicha

 

Škoda, že špenátové listy nejsou u nás oblíbenější.

 

 

  • VITAMIN B5

* je důležitý pro zdravou kůži a silné vlasy.

Zdroje: luštěniny, zelená zelenina, pšeničné klíčky, mléko

 

  • SEKUNDÁRNÍ ROSTLINNÉ LÁTKY

* nacházejí se v různých druzích zeleniny a ovoce a podporují vitaminy při jejich boji se škodlivými volnými radikály. Polyfenoly, karoteny a lykopen se podílí na zvýšení vlastní ochrany kůže před sluncem a před poškozením vlivem životního prostředí.

Zdroje: mrkev, rajčata, borůvky

 

  • MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY

* především hořčík, železo, draslík, vápník, zinek, selen a měď zastávají důležitou roli při výměně energie. Pokud jich je nedostatek, projeví se to obvykle nadměrným vypadáváním vlasů, ztrátě jejich lesku, suchou pletí a třepícími se nehty.

Zdroje: maso, krůtí a kuřecí maso, čočka, hrách, sýry, oříšky, zelenina, banány

 

  • AMINOKYSELINY

* lyzin, prolin, arginin patří k základním kamenům při produkci kolagenu. Prolin a arginin si tělo tvoří samo, lyzin přijímá potravou.

Aminokyseliny potřebujeme nejen pro tvorbu hormonů, spalování tuků, ale také na stimulaci obranného systému proti infekcím.

Zdroje: parmazán, libové vepřové a hovězí maso, sójové boby, čočka, hrášek, ořechy

 

  • MELATONIN

* příznivě ovlivňuje rytmus spánku a bdělosti, je důležitý pro celkovou regeneraci organismu, má antioxidační účinky.

Zdroje: sója, sýry, ořechy, mandle, maso

 

Mungo fazole patří mezi nejkvalitněšjí rostlinné bílkoviny. Jestliže je necháte naklíčit, aktivujete tím enzymatické procesy, čímž mungo oživíte. Naklíčené mungo je pro tělo velice blahodárné!

 

 

  • FYTOESTROGENY

* harmonizují hladinu hormonů a napínají pojivovou tkáň.

Zdroje: sójové boby, fenykl, celer

 

  • VLÁKNINA

* dodává pocit nasycení, je důležitá pro celý zažívací trakt, zejména u těch jedinců, kteří se potýkají se zácpou. Podporuje činnost střev. Určitě to dobře znáte – když střevo dobře a pravidelně pracuje, cítíte se mnohem lépe a fit.

Zdroje: ovoce, zelenina, celozrnné produkty, luštěniny

 

  • VODA

* ze zeleniny a ovoce zásobuje všechny buňky vlhkostí, navíc tito dodavatelé, složení z více než 90 % z vody, dobře zasytí a jsou i téměř bez kalorií. Jen buďte obezřetní v případě vodního melounu, který sice obsahuje přes 90 % vody, ale také cukr, proto ho konzumujte především dopoledne.

Zdroje: salátová okurka, chřest, ředkvičky, rajčata, meloun v

Tip: Při nákupu si vždy důkladně čtěte etikety na obalech jednotlivých potravin a pozorně si všímejte uvedených nutričních hodnot.

 

 

Máte nějaké vlastní jídelní typy nebo rady pro krásu? Podělte se s námi! v diskuzním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Čistíte si také jazyk? 
Jak se rychle zbavit oparu 
Poruchy spánku z pohledu doktora 
Zdraví a kontaktní čočky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny