Články

 

26.04.2012 - Iva Veselá

S kofeinem do boje s jarní únavou

 

Nejlepší je řídit se podle slunce: ráno brzy vstávat a večer chodit brzy spát a mezi tím být co nejvíce na čerstvém vzduchu. Takový režim je však pro většinu pracujících možný jen o víkendu a tak během týdne přicházejí na řadu další pomocníci. Tělo probudíme třeba sportem či po ránu sprchováním střídavě teplou a studenou vodou. Potřebnou energii nám ale mohou dodat i nealkoholické nápoje nebo káva, a to díky kofeinu.

 

Kofein patří mezi naprosto bezpečné a také nejdůkladněji zkoumané potravinové složky na světě. O jeho účincích v lidském těle však přesto koluje řada omylů. Vyskytuje se v různých potravinách, například v čajových lístcích, kávových bobech a kakaových bobech (z nichž se vyrábí čokoláda), a využívá se již po staletí. Kofein lze vyrobit i uměle.

 

Potravina/nápoj

Množství kofeinu

mléčná čokoláda, 30 mg

1–6 mg٭

kakaový nápoj, 250 ml

3–32 mg٭

hořká čokoláda, 30 mg

5–35 mg٭

ledový čaj NESTEA, 250 ml

12–15 mg

Coca-Cola, 250 ml

24 mg

čaj, vařený, 250 ml

0–90 mg (obvykle 40 mg)٭

energetický nápoj, 250 ml

50–80 mg٭

káva, překapávaná, 250 ml

65–120 mg (obvykle 100 mg)

 

 

Zajímavá fakta

Přiměřená konzumace kofeinu u dospělých osob – tj. přibližně stejné množství, jaké je obsaženo ve dvou až třech šálcích kávy nebo pěti až šesti plechovkách kolových perlivých nápojů – není spojena s žádnými negativními účinky na zdraví.

 

Například Evropská unie, Kanadské ministerstvo zahraničí a další zdravotnické a regulační orgány po celém světě rovněž uznávají kofein za bezpečnou a vhodnou přísadu do nealkoholických nápojů. Kanadské ministerstvo zahraničí uvádí, že příjem kofeinu v množství 400 mg za den se nespojuje s žádnými negativními účinky u dospělých osob, s výjimkou dospělých žen, které jsou právě těhotné nebo kojí.

 

V České republice je limit kofeinu v nekalorických nápojích stanoven na 150 mg/l, a 320 mg/l u energetických nápojů.

 

V případě dotazů ohledně výživy, svého jídelníčku nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Přínosy

• lepší pozornost

• vyšší intelektuální výkon

• delší výdrž a zvýšený výkon v řadě tělesných činností

• lepší nálada

• vyšší reakční rychlost a také vizuální a sluchová bdělost

 

 

"Všechny nápoje hydratují, včetně nápojů obsahujících kofein"

 

Léta slýcháme, že kofein dehydratuje. Nejnovější lékařské studie však potvrzují, že kofeinové nápoje naopak přispívají k hydrataci.

 

Jestliže si každý den dopřáváte několik šálků kávy, čaje nebo nealkoholických nápojů s kofeinem, pak vás jistě potěší nedávné zjištění amerického Institutu medicíny (IOM). Tato vážená vědecká instituce totiž dospěla k závěru, že nápoje s obsahem kofeinu mohou přispívat k pokrytí každodenní potřeby vody. Možná jste i vy slyšeli, že nápoje obsahující kofein se do pitného režimu nepočítají.

 

Podle lékařky a výživové specialistky na Univerzitě v Nebrasce, Ann Grandjean mohou být zdrojem vody pro pitný režim i nápoje obsahující cukr nebo kofein.

 

Ann Grandjean vysvětluje, jak věda zpochybnila a vyvrátila dlouholetou domněnku, že kofeinové nápoje dehydrují: „Každých deset let IOM ustanovuje panel odborníků, kteří aktualizují tzv. referenční výživové příjmy (Dietary Reference Intakes, DRI). To jsou v zásadě oficiální výživové směrnice pro obyvatelstvo Spojených států. Odborný panel pro zprávu DRI o vodě a minerálech v roce 2004 pečlivě přezkoumal stávající vědeckou literaturu týkající se kofeinu a hydratace, včetně řady novějších studií publikovaných v uplynulých deseti letech. Byly zjištěny dostatečné vědecké důkazy svědčící o tom, že nápoje obsahující kofein u zdravých jednotlivců nezvyšují 24hodinový objem moči ve srovnání s jinými nápoji a že kofeinové nápoje přispívají k celkovému dennímu příjmu vody do těla v množství podobnému u nápojů bez kofeinu. Řečeno jinak, rozšířená domněnka, že nápoje obsahující kofein nepřispívají k hydrataci, je mylná.“ Navíc oblíbené perlivé nápoje obsahují podstatně méně kofeinu, než kolik jej obsahuje odpovídající množství překapávané kávy.


"Pití nápojů s obsahem kofeinu neoslabuje kosti ani nezpůsobuje osteoporózu".

 

V uplynulých patnácti letech řada vědeckých institucí a organizací pacientů zkoumala, zda kofein v perlivých nápojích nemá vliv na zdraví kostí, a dospěla k závěru, že na zdravé jedince kofein v těchto nápojích žádný negativní účinek nemá, pokud mají tyto osoby dostatečný příjem vápníku. V opačném případě je samozřejmé, že kofeinové nápoje osteoporózu způsobují.

 

Pro Bio-Life.cz: MPR marketing & PR agentura


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Antikoncepce a její vysazení 
Co nehty prozradí o našem zdraví 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 
Pleť bez vrásek - obličejová jóga 
Zase to akné! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny