Články

 

21.10.2011 - Iva Veselá

Zelí jako lék

2173ZjY.jpg

 

Podzim nám dává o sobě vědět čím dál více, virózy se rozmáhají a nemocných přibývá. Je proto nejvyšší čas začít zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na vitamín C. Jednou z nich je zelí, které kromě tohoto vitamínu obsahuje řadu dalších, pro náš organismus cenných látek.

 

Kyselé zelí patří k nejzdravějším potravinám. Tato potravina je dostupná pro každého a mnoho nestojí. Může nahradit nedostatek jiné zeleniny, protože obsahuje řadu významných látek, nezbytných pro lidský organismus. Zelí také významně posiluje imunitu.

 

Co zelí obsahuje

  • vitamíny - skupiny B, vitamín C, biotin, vitamíny K a P
  • minerály - draslík, vápník, sodík, hořčík a železo
  • stopové prvky - molybden, nikl, vanad, cín a stříbro
  • jód, insulin, karotenoidy a glycidy

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

V podzimních dnech mnoho lidí trápí únava. A právě tu může odstranit vitamín C, na který je zelí bohaté. Vitamín C navíc pomáhá vstřebávání železa, které také hraje velkou roli v prevenci únavy. Pokud k těmto látkám připojíte echinaceu, celá kombinace ke všemu bude sloužit jako silná prevence proti podzimním virózám.

 

 

Kde zelí pomáhá

  • hypovitaminóza (nedostatek vitamínů)
  • choroby žlučníku, jater, žaludku, střev, srdce a cév
  • záněty trávicího ústrojí
  • dvanácterníkové vředy
  • čistí krev, ledviny a játra
  • působí proti křečím
  • ničí škodlivé střevní bakterie
  • upravuje zažívání, pomáhá s vyprazdňováním
  • šťáva ze zelí působí s medem při odkašlávání
  • pomáhá při léčbě akné, revmatismu, dně nebo artritidě (vhodné listy rozválet a vmasírovat do tkáně)
  • popáleniny
  • omlazuje organismus

Aby zelí skutečně splnilo svůj léčivý efekt, je dobré konzumovat denně kysané zelí přírodní v množství jedné kompotové misky a je ho možné různě dochutit. Například ve formě zelného salátu s přidáním cibule a olivového oleje.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Salát z kysaného zelí

Ingredience:

½ kg vařených brambor

½ kg kysaného zelí

malá plechovka sterilovaného hrášku

sklenice sterilované červené řepy bez nálevu

olej slunečnicový nebo olivový

sůl a mletý kmín

Postup:

Všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a kmínem. Tento salát se může jíst samotný nebo jako příloha k masu. Salát je dobré nechat odležet.

 

Čočkový salát se zelím

Ingredience:

30 dkg čočky

1 červená kapie

1 menší cibule

1 jablko

hrstka syrového kysaného zelí

olivový olej

šťáva z citrónu

trochu cukru, pepř, sůl

Postup:

Namočenou čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Scedíme a do horké čočky přidáme olej, sůl, pepř, cukr a necháme vychladit. Do prochladlé směsi pak přidáme ostatní suroviny, nakrájené na nudličky. Proleželé a vychlazené podáváme s celozrnným pečivem.

 

 

 

 

 

 

Image: Bill Longshaw / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Jáhly - loupané proso 
Kozí výrobky 
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka 
Pošmákněte si na Šmakounovi! 
Zelenina každý den - ale jaké množství? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny