Články

 

18.03.2013 - Iva Veselá

Nové šmakulády ze šmakouna

Pamatujete na první šmakouny nebo "eggcheese" natural? (Foto)

 

Sortiment produktů ze šmakouna neboli vajčeného bílku se hezky začíná rozrůstat. Původní šmakoun natural a uzený se začíná doplňovat o další produkty - Smacker Štíhlé nudle, Steak nebo řady salátů. Podíváme se na některé z nich a srovnáme si je s jinými bílkovinami.

 

ČTĚTE TAKÉ: Smacker Štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny

 

Výroba potravin z vaječného bílku

Tyto potraviny jsou vyráběny tepelnou koagulací pěny z čistého vaječného bílku. Díky porézní, odlehčené hmotě mají velmi nízkou energetickou hodnotu, naprosto minimální množství tuků (obsahuje 0,2g tuku na 100g výrobku) a velmi malé množství polysacharidů. Zato bílkovin je v nich celých 14%! Je to velmi vhodný zdroj bílkovin pro redukční dietu - obsahuje všechny základní aminokyseliny, zasytí vás a ještě si pochutnáte. Co si přát víc?

 

Něco málo o bílkovinách ve stravě

Bílkoviny jsou základní stavební látkou v našem organismu (svaly, enzymy, hormony, protilátky,...), podílí se na hojení ran, jsou zdrojem energie. Jsou naprosto nepostradatelné a na rozdíl od sacharidů a tuků je tvorba vlastních bílkovin zcela závislá na příjmu potravou.

Nedostatek bílkovin se projevuje úbytkem (atrofií) svalové hmoty, člověk slábne, ztrácí vitalitu, je ohrožen i ve svých sexuálních funkcích, snižuje se jeho imunita vůči infekčním nemocem. Zabránit těmto nežádoucím procesům můžeme pouze dostatečným příjmem bílkovin v odpovídající kvalitě (obsah aminokyselin). Bohužel organismus nemá vytvořené zásobní orgány, kde by si ukládal bílkoviny na „horší časy“, proto je nutné přijímat bílkoivny průběžně po celý den.

 

Proč "plašit" s příjem bílkovin?

Naprostá většina doporučení pro nesportující dospělou populaci se shoduje na hodnotách 0,8 až 1 gram na 1 kg tělesné váhy. A co sportovci? Asi nikoho nepřekvapí, že doporučený příjem bílkovin je vyšší, než u nesportující populace. Dávky bývají od 1,2 až 1,7 g na 1kg tělesné váhy. Naprostá většina klientů naší poradny má téměř poloviční doporučený denní příjem bílkovin!

 

 

V případě dotazů k hubnutí či nabírání svalové hmoty kontaktujte výživového poradce.


Varianty Smackera

Firma Smcker pana Svobody již dnes vyrábí několik druhů ochucených šmakounů, ze kterých snadno a rychle připravíte dobré pokrmy.

 

Smacker Steak

Bílkovinný plátek s přírodním hovězím aromatem lze využít jako alternativu masa a je určen především k přípravě teplých jídel. Hodí se ale i pro studenou kuchyni např. do salátů, sendvičů, obložených chlebíčků. Smacker je možné upravit na mnoho různých způsobů a připravit tak kvalitní jídlo pro celou rodinu. Nemá výraznou vůni ani chuť a proto snadno získá příchutě ostatních potravin, se kterými je připravován. Jeho konzumace alespoň jednou týdně doplní organizmu nezbytné bílkoviny.

 

Smacker s hlívou ústřičnou

Hlíva je přidávána v malých kouscích, což zajišťuje výraznější chuť. Ti, kteří patří mezi milovníky hub a chtějí také zdravě jíst, hubnout anebo si váhu udržet, budou tímto výrobkem skutečně nadšeni. Plátek je možné konzumovat jen tak nebo ho upravovat různými způsoby. Hodí se pro teplou i studenou kuchyni - možností je opravdu bezpočet. Hlíva ústřičná je oblíbená nejen pro svoji chuť, ale také i pro příznivé účinky na naše zdraví, obzvláště imunitu.

 

Smacker Dessert

Meruňky jsou nejen chutné, ale také zdravé. Smacker Dessert s meruňkami je výbornou alternativou pro všechny, kteří mají chuť mlsat bez výčitek a navíc v neomezeném množství. Hodí se pro ty, kteří drží redukční diety nebo si musí hlídat váhu, dále pro osoby s vysokým cholesterolem, diabetiky apod. Smacker Dessert je vhodnou svačinou a hravě potlačí nezvladatelné chutě na sladké – třeba jako zákusek ke kávě nebo večer při sledování televize. Celkem obsahuje 94 kcal (396 kJ) na 100 g a nízký glykemicky index.

 

Smacker Štíhlé nudle

Smacker ve formě špaget nabitých bílkovinami, které se jen ohřejí.

 

 

Smacker Mexico

Pro milovníky ostřejších chutí je novinkou na trhu Šmakoun mexico s přídaným rostlinným olejem s obsahem Omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou nezbytnou součástí naší stravy a organismus si tyto látky nedokáže vytvořit sám. Přitom jejich význam pro organismus je velmi významný!

 

Porovnání Smackera s obdobnými bílkovinnými zdroji

Zde uvádím zdroje bílkovin a jejich nevýhody oproti !šmakounovým! produktům:

Maso - vysoký obsah tuku a cholesterolu

Vejce - vysoký obsah cholesterolu

Luštěniny - neúplný obsah aminokyselin

Ořechy - vysoký obsah tuku

Mléčné výrobky - vysoký obsah tuku, laktóza

Smacker - bez tuku, bez cholesterolu, obsah všech základních aminokyselin

 

Další informace najdete na Smakoun.eu


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Je libo švestiček z naší zahrádky? 
Superpotravina GOJI 
Tofu - sójový tvaroh 
Uzená rostlinná lahůdka v novém obalu 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny