Články

 

01.12.2008 - Iva Veselá

Karob


Karobový strom

Karobový strom je pomalu rostoucí, středně velký a stále zelený strom, který roste ve východním Středomoří. Dává plody začátkem 15. roku a pokračuje do konce jeho života. Strom má listy široké, tmavě zelené a jeho plody jsou dlouhé lusky, které dorůstají do velikosti až 30 cm. Karob (svatojánský chléb) je pojem, který má již dlouho historii. Záznamy o používání karobových výrobků jsou datovány do doby starověkého Řecka a Egypta, kde tyto rostliny byly zdrojem jídla.

 

  

Alternativa čokolády

Karob je přímo stvořen jako zdravá alternativa čokolády. Karob neobsahuje žádné simulanty jako kofein a theobromin, které naleznete v čokoládě. Kofein má analgetické vlastnosti, ale také má i vedlejší efekty jako je neklid, nervozita a nevolnost - stimuluje mozek a další orgány, ale také zvyšuje srdeční tep. Karob je také přírodně sladký, takže karobové výrobky obsahují podstatně méně cukru než čokoládové. Karobový prášek může být náhradou kakaového prášku v každém receptu. Karob je také dostupný ve formě tyčinek, bonbónů a cukrovinek.

 

 

Karob a zdraví

Spolu s 8% bílkovin obsahuje hořčík, vápník, železo, fosfor, barium, měď, zinek, nikl a vitamín A, B, B1, B2, B3 a D. Tyto minerály jsou důležité pro zdravou pleť. Například přítomnost kyseliny šťavelové v čokoládě, může být spojena s počátkem pupínkovaté pleti u teenagerů.  V medicíně je používán k léčení kašle a průjmu.

 

Kolik ho můžeme sníst?

Pro děti můžeme smíchat 15 g karobového prášku například s jablečným kompotem. Dospělí mohou sníst nejméně 20 g denně. Komu chutná karob rozmixovaný ve vodě, také je možnost ho takto konzumovat. Jinak ho můžeme přidávat do jídel stejně tak, jak jsme zvyklí používat kakao a čokoládu.


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Chléb ASON 
Kokos 
Kvásek a kváskový chléb 
Melasa - zázrak ke slazení 
Oves Milk - alternativní náhrada mléka 


Diskuze

Ivo

Karob jako náhrada kaka pro nemocné dnou

Mám dnu a tak nesmím kakao, protože je to purinová \"bomba\". Karob je množná ještě lepší než kakako, hlavně višně a brusinky v karobu. Dokonce mám pocit, že dnu léčí, pokud to neberu jako placebo.

05.11.2013 12:38
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny