Články

 

01.07.2013 - Iva Veselá

Chia semínka neboli running food

 

Chia semínka jsou tradiční potravinou Aztéků a v současné době stále populárnější jako skvělý zdroj energie při fyzické námaze. Je přezdívána jako "runner food", protože má schopnost dodat výdrž a vitalitu při extrémně dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodává tělu tekutiny. Je vyjímečně bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu. Je rovněž ideální potravinou pro diabetiky.

 

Čím se chia semínka vyznačují

Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů (20%), kvalitních sacharidů (17%), tuků (21%), z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné omega-3 mastné kyseliny (13%) a v neposlední řadě obsah až 32% vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále minerály jako železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.

  • Energie a výdrž při fyzické námaze
  • Nenasycené mastné kyseliny omega 3
  • Bohatý zdroj vápníku
  • Vhodná pro diabetiky a celiaky

 

Podrobný popis

Chia bývala jednou ze základních potravin Aztéků. V posledních letech však kvůli svým unikátním nutričním vlastnostem dobývá i Evropský kontinent. Má mimořádnou hydrofilní schopnost (vázat vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) a tím schopnost průběžně doplňovat tekutiny do našeho organismu. Tím chia dodává výdrž; je známá jako jídlo indiánských běžců, kterým dodávala energii pro náročné fyzické výkony.

 

V případě dotazů ke sportovní výživě a zdravému stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Semínka jsou nesmírně bohatá na nenasycené mastné kyseliny omega-3. Ty jsou často chybějící složkou naší potravy, přestože mají celou řadu důležitých funkcí: snižují hladinu (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů, působí proti srdeční arytmii, chrání proti rakovině prsu, potlačují účinky prostaglandinů, jež oslabují imunitní systém, ulevují při lupence, redukují příznaky migrény, chrání před arteriosklerózou, udržují v dobrém stavu kůži, vlasy a nehty a zmírňují symptomy revmatické artritidy.

 

Chia je přímo ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, jenž se vytváří v žaludku po jejím požití, snižuje hladinu cukrů v krvi tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na glukózu a tak méně zatěžuje slinivku břišní (viz. níže o Chia a hubnutí)

Z minerálů semínka obsahují vysoké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku a zejména vápníku (více než mléko!). Zde je důležité, že chia obsahuje rovněž bór, který se právě podílí na metabolismu vápníku a jeho účinného zapracování do organismu.

 

Rozdíl chia a lněného semínka

Chia se podobá lněnému semínku, ale řada jejich vlastností se liší. Chia obsahuje přibližně o 10 % více kalorií než len. Na druhou stranu obsahuje méně tuku a více vlákniny než len. Nejvíce se ale liší v obsahu vápníku – chia ho obsahuje 600 mg ve 100 g, zatímco len pouze 200 mg. Další významný rozdíl se týká obsahu antioxidantů. Len neobsahuje žádné, zatímco chia je obsahuje v podobě kyseliny kaffeicové, chlorogenikové a látek jako je myricetin, quercetin a kaempferol.

 

Způsob použití

Chia je ve své domovině v Mexiku konzumována mimo jiné jako nápoj zvaný “chia fresca”. Jde o osvěžující energetický drink, který je vhodné pít před nebo během náročného fyzického výkonu. Připraví se smícháním 2-3 lžiček semínek s 250 ml vody. Po odstátí cca 15 min. se přidá sirup z agáve, limetka, event. lístek máty a všechny ingredience se promíchají. Další tradiční použití semínek chia je v cereálních kaších, jogurtu či pečivu (chléb, krekry, apod.).

 

Upozornění: Chia se nedoporučuje lidem, kteří mají nízký tlak a dále těm, kteří berou léky na ředění krve a vitamín B17.

 

Nutriční hodnoty chia semínek ve 100 g:

Energie 394 kcal/1650 kJ

Bílkoviny: 19 g

Sacharidy: 17 g

Tuky: 21 g

Z toho nenasycené mastné kyseliny omega-3: 13 g

Vláknina: 32 g

 

 

Chia semínka BIO zakoupíte také v našem e-shopu!

 

 

Srovnání obsahu živin semínek chia s některými potravinami

  • 2x více proteinů než ve většině ostatních semínek a zrn
  • 5x více vápníku než v mléce, plus obsah boronu, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí
  • 2x více draslíku než v banánech
  • 3x vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
  • 3x více železa než ve špenátu
  • 9x více rostlinných omega-3 mastných kyselin než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% víc omega-3 než v lněném semínku

Jak se chia semínka používají

Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka chia nejsou tvrdá na skus jako lněná (není nutné je používat mletá - při styku s tekutinou/jogurtem nebo žaludečními šťávami na sebe váží tekutiny, zželírují a nejsou tvrdá), neovlivňují chuť pokrmů (nemají pachuť), a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva (ideální na chléb, sušenky apod.) zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost.

 

Chia semínka bílá i hnědá

Semínka chia rozeznáváme dvojí barvy - bílá a hnědá. Oba druhy semínek pochází z byliny šalvěje pěstované převážně v jihoamerických zemích. Tato šalvěj kvete bíle nebo modro-fialově. Bílá semínka pochází z bíle kvetoucí šalvěje, hnědá semínka z šalvěje kvetoucí modro-fialově. Bílá semínka se často označují názvem "salba". Název "chia" se používá většinou pro hnědá semínka a nebo také pro směs bílých a hnědých semínek.

 

Na základě botanických testů nebyly mezi bílými a hnědými semínky doposud jasně prokázány značné výživové rozdíly. Pokud občas k nějakým rozdílům dochází, pak jsou tyto prakticky zanedbatelné a jedná se o jednotky nebo spíše desetiny procent (ať už ve prospěch hnědých nebo bílých semínek). Výživové hodnoty semínek chia neovlivňuje jejich barva, ale např. podnebí či půda.

 

Soutěžte s Bio-Life.cz o zdravé ceny!

 

Bílá semínka "salba" jsou ve své podstatě výsledkem pokusných prací argentinských bratrů Meallaových, které začali provádět teprve začátkem 90. let v Kolumbii, Bolívii a v Peru. Bratři Meallaovi separovali bílá semínka od hnědých, mezi nimiž se bílá semínka vždycky objevovala, ale v menším množství. Tato bílá semínka bratři opětovně vysazovali, až se jim podařilo pěstovat rostliny převážně s bílými semínky. Tato semínka pojmenovali "Salba" a tento název je i obchodní registrovanou známkou. Název salba je kombinací botanického názvu pro směs bílých a hnědých semínek "Salvia hispanica" a latinského slova bílý "alba". Bílá semínka salba bývají zpravidla o něco dražší, protože samostatná bíle kvetoucí šalvěj se pěstuje méně než kombinace obou druhů šalvějí. Pokud se pěstují oba dva druhy šalvějí, tyto se pak pěstují spolu a tvoří velké lány modro-bílých květů.

Nejoblíbenější formou pěstování a konzumace je směs semínek chia obou barev, jejichž živiny se vzájemně doplňují.

 

Jak působí na lidské tělo

Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), jež patří k nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou/zeleninovou šťávou, jogurtem nebo cottage sýrem apod. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonu sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

 

Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku semínek chia.

 

Tento jemný gel ze semínek chia (ať už semínka konzumujeme v podobě gelu v pokrmu nebo je konzumujeme jako posyp a zapijeme tekutinou) v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.

 

Kolik semínek chia jíst denně?

Již 2 lžíce semínek chia zajistí významný příjem využitelného vápníku, vlákniny, rostlinných omega-3 a dalších živin.

 

Zajímavost

V pekárenství je množství semínek chia v pekárenských výrobcích v EU stanoveno na 5%. Semínka chia neobsahují lepek (gluten) a mohou být konzumovány i osobami s alergií na lepek (nicméně svůj zdravotní stav vždy konzultujte se svým lékařem) a osobami, které se lepku ve stravě záměrně vyhýbají.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Semínka chia a hubnutí

Semínka chia mají vysoký obsah zdravých mastných kyselin (tuků) a vlákniny, přičemž tuky mají vyšší kalorickou hodnotu oproti velmi nízké kalorické hodnotě vlákniny. Zvětšení objemu semínek chia (tím, že se okolo každého vytváří gelová vrstva) přispívá k sytosti. Jedna z odpovědí každého dietologa či nutričního terapeuta při dotazu na hubnutí zní "zvýšit množství konzumované vlákniny v jídelníčku". Vláknina ze semínek chia zkonzumovaných před jídlem může krotit chutě svými sytícími vlastnostmi. Semínka chia jsou dále bohatá na proteiny (bílkoviny). Proteiny jsou stavební látkou pro tvorbu a udržení svalové hmoty. Dostatek bílkovin je tedy důležitý k udržení svalové hmoty. Pokud nastane hladovění, tělo používá vlastní svalovou hmotu jako zdroj energie a to je jedním z důvodů, proč při nesprávném jídelníčku dochází při hubnutí ke ztrátám svalů a ne tuků. Navíc ztráta svalové hmoty může vést ke zpomalení metabolismu, což je kontraproduktivní zejména při procesu hubnutí. Semínka chia jsou také skvělou zásobarnou minerálů, vitamínů (především B, C a E - antioxidanty) a kvalitních sacharidů.

 

Další významnou vlastností semínek chia v procesu hubnutí je vliv gelu ze semínek chia v žaludku. Semínka při styku s vlhkou potravinou, nápojem, tekutinou či žaludeční šťávou tvoří jemný gel, který v žaludku tvoří fyzickou bariéru před trávicími enzymy. Tím semínka chia přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry. S tím souvisí výkyvy hladiny krevního cukru, což má přímou souvislost s "chutěmi", "mlsnou" a podobnými neduhy při nesprávném jídelníčku. Semínka chia svou funkcí ovlivňovat krevní cukr správným směrem přispívají k tomu, že nutně nedochází k tak markantním výkyvům hladiny cukrů v krvi a oddalují "chutě a stavy mlsné".

 

Přidáme-li lžičku - dvě semínek chia do téměř jakéhokoliv pokrmu, semínka chia zvětší objem pokrmu (semínka chia svou vlastností zvětšovat i vlastní objem přispívají k "plnění žaludku"). Např. ovesná kaše - přidáme-li do ní semínka chia s vodou, semínka chia zželírují a denzita pokrmu je bohatší. Totéž platí o nápojích. Přídáme-li semínka chia do vody/ovocné/zeleninové šťávy/mléka...nápoji semínka chia dodají díky svému gelu na hutnější konzistenci. Tím zasytí a tlumí hlad.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Chia banánový pudink

Ingredience:

1 střední banán + sklenice vody

2 lžičky semínek chia

Postup:

Semínka chia smícháme s vodou a necháme cca 10 min. odstát, aby se okolo chia začala tvořit gelová vrstva. Zamícháme a necháme odstát dalších 10 minut nebo rovnou do této směsi rozmixujeme banán a nápoj je připravený ke konzumaci. Můžeme přidat dávku oblíbeného proteinového prášku nebo lžíci ovesných vloček (v mixéru se rozdrtí).

 

Chia gel

Čas při tvoření gelu z chia si můžeme ušetřit tím, že si gel připravíme předem: 1 díl semínek chia smícháme s 9 - 10 díly vody, zamícháme a uložíme do lednice. Semínka zželírují a takto vydrží v lednici až cca 10 dní, vždy připravená k přípravě nápojů, pokrmů, do jogurtů, tvarohů, cereálií apod. Hustotu gelu ředíme množstvím použité vody. Gel můžeme tedy kdykoliv rozředit.

 

Další použití chia semínek

Nápoje • saláty • pečivo • ovesné a rýžové kaše • tvarohy • jogurty • vaječné omelety • smoothie koktejly • proteinové nápoje • pudingy • marinády • domácí fitness tyčinky • musli a cereálie • jihoamerická kuchyně • polévky

 

Zdroj: Iswari.cz, Dia-potraviny.cz


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4.71 bodů z pěti


Čtěte také:

Nebuďte otrávení, dejte si ředkev 
Oříšky a semínka 
Řepkový olej - český král 
Sója a obsah esenciálních aminokyselin 
Tofu - sójový tvaroh 


Diskuze

MarieEm
Web: http://https://www.pomodo.cz/stitky/chia-seminka

Chia semínka a jejich snadné využití

Skvělý článek. Chia semínka využívám běžně na naprosto skvělý a jednoduchý chia puding, nebo kaši (podle konzistence) a skoro vytlačil z domu jogurty. Poslouží jako skvělá snídaně, nebo svačinka a stačí pokaždé přidat něco jiného - ovoce, ořechy, sušené plody a mám úžasnou dobrotu. Maruška

03.06.2018 23:17
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny