Články

 

29.09.2009 - Iva Veselá

Bulgur - recepty na známé Tabouli a Pilaf

 

Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti.

Oblíbený je bulgur v oblastech Středního Východu, v Turecku, ve středomořské kuchyni, v severní Africe i v Indii, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel - nejznámější jsou pilafy, ale také kibbehy a především tabbouleh, což je bulgurový salát se zeleninou a bylinkami, původem z Libanonu a Sýrie.

 

Obsah živin

Je bohatým zdrojem důležitých látek - především vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a nízký obsah tuku.

 

Z bulguru můžete vykouzlit velice chutné placičky nebo karbanátky.

 

 

Bulgur v kuchyni

Na rozdíl od jednoduše drcené pšenice (šrotu), je bulgur již předvařený, což usnadňuje jeho kuchyňské využívání, neboť vyžaduje buď minimální, nebo vůbec žádnou tepelnou úpravu. Často stačí pouhé nabobtnání ve vodě a pak může být ihned smíchám s dalšími surovinami na pokrmy nevyžadující další tepelné zpracování. Je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kus-kus. Bulgur můžeme přidávat do nádivek, salátů, karbanátků, hodí se také jako příloha k masu, k zelenině nebo omáčkám. Výborně chutná také jako zavářka do polévky.

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

 

Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.

 

Naše tipy do vaší kuchyně:

Bulgur pilaf

Suroviny: 1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená nebo zelená paprika, olivový olej, 150 g bulguru,400 ml vody nebo vývaru, čerstvá petrželka, čerstvá nebo sušená bazalka, čerstvá nebo sušená máta, sůl a pepř

Postup: Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji s nakrájenou mrkví a paprikou. Když je vše měkké, přidáme bulgur a krátce ho osmahneme. Přidáme zbytek ingrediencí a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut než se vsákne veškerá tekutina. Pilaf můžeme podávat samotný nebo jako přílohu k masu.

 

Tabouli - libanonský salát

Suroviny: 50 g petrželky (aspoň 2 svazečky, jemně nasekat), 8 rajčat, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce šťávy z citrónu, 5 lžic drcené pšenice bulguru, sůl, pepř, 1 lžička suché nebo zelené máty.

Postup: Nakrájíme na drobné kousky petrželku a dáme do mísy. Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, cibuli, drcenou pšenici a osolíme. Přidáme chilli koření, mátu, citrónovou šťávu podle chuti a olivový olej. Vše dobře, ale zlehka, promícháme. Servírujeme nakladené na talíř s hlávkovým salátem, ozdobené měsíčky a na drobnými kostičkami rajčat.

 

 

Mátě nějaké bulgurové recepty? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Ďobáčky - ďobněte si také! 
Mladá pšenice 
Poněkud zapomínaný špenát 
Rýže Basmati - královna vůní 
Schizandra (klanopraška) - nejcennější bylina! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny