Články

 

19.11.2013 - Iva Veselá

Vlastnosti jehněčího a hovězího masa

2502MmI.jpg

Z jehněčího masa můžete vykouzlit báječné dobroty!


Chutná jídla z jehněčího a hovězího masa jsou výtečným zdrojem mnoha nezbytných živin a významnou mírou přispívají k doplnění nezbytně důležitých živin pro naše tělo. Oba druhy masa jsou velmi koncentrovanými zdroji mnoha cenných živin.

 

Jehněčí a hovězí maso patří mezi nejhodnotnější zdroje lehce vstřebatelného železa. Libová červená masa představují kompletní zásobárnu živin potřebných pro lidský organismus. Jehněčí a hovězí maso obsahují bílkoviny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B4, B6, B12), minerální látky, zejména železa a zinku.

 

Železo

Železo je důležité pro krvetvorbu, metabolismus energie a vývin mozku u dětí. Železo je obsaženo v mnoha potravinách, zejména v červeném mase. Obecně se dá říci, že čím je červenější barva masa, tím více železa obsahuje. Železo se vyskytuje ve dvou formách: hemové a nehemové. Hemové železo, které je mnohem snadněji vstřebatelné, je obsaženo v mase, játrech, ledvinách a plodech moře. Nehemové železo se nachází v zelenině, pečivu, obilovinách, luštěninách, vejcích a ovoci, ale bohužel vstřebatelnost železa v této formě je pouze asi 5%. Červená masa jsou nejen zdrojem "lepší" hemové formy železa, ale mohou až čtyřnásobně zvýšit i vstřebatelnost nehemového železa.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Kombinací jídel obsahujících železo v hemové i nehemové formě lze zabezpečit dostatečný příjem tohoto důležitého prvku organismem.

 

Zinek

Zinek je obsažen ve všech buňkách organismu. Je součástí struktury a tedy i předpokladem funkčnosti asi 50 různých enzymů. Je důležitý pro růst, spermiogenezi (tvorba spermií), vidění za šera, chuť k jídlu, smysly chuti a čichu, obranyschopnost organismu nebo hojení ran. Zinek je obsažen v mnoha potravinách, avšak jeho vstřebatelnost je velmi různá. Červená masa a zvláště pak játra nebo ledviny, mají vyšší obsah zinku než drůbež, sýry, luštěniny nebo zelenina. Bílkoviny červených druhů mas podporují daleko lépe vstřebávání zinku organismem. To znamená, že zinek je mnohem snadněji absorbován z jídel, jejichž součástí je maso narozdíl od potraviin rostlinného původu, které obsahují látky zabraňující vstřebávání zinku.

 

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Bílkovny jsou tvořeny složitými molekulami, které se skládají s různých kombinací menších jednotek – tzv. aminokyselin. Lidský organismus je schopen sám vytvářet některé aminokyseliny potřebné pro tvorbu bílkovin a dalších důležitých látek (tzv. neesenciální aminokyseliny), nicméně některé aminokyseliny musejí být přijímány v potravě (tzv. esenciální). Pokud daná potravina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je označována jako vysoce kvalitní bílkovina nebo také plnohodnotná bílkovina. Ve 100 g libového jehněčího masa najdeme asi 27-30 g bílkovin.

V rostlinné stravě esenciální aminokyseliny chybí, proto její bílkoviny nesou označení tzv. neplnohodnotných bílkovin.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti, správné výživy nebo zdravotních komplikacích kontaktujte našeho výživového poradce!

 

 

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé napomáhají v distribuci energie v organismu, jiné se podílejí na zabezpečení funkcí zraku, dobrého zdravotního stavu kůže, správnou funkci mozku nebo tvorbu červených krvinek. Hovězí a jehněčí maso obsahují vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a jsou obzvlášť bohatým zdrojem vitamínu B12, který je přirozeně obsažen jen v potravinách živočišného původu. Asi 100 g jehněčího masa zabezpečuje pokrytí doporučené denní dávky vitamínu B12.

 

Vitamín D

Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Tento vitamín se může vytvářet v kůži působením slunečního záření, avšak v naších zeměpisných šířkách musí být část jeho potřeby doplňována stravou. Tradičně jsou hlavní zdrojem vitamínu D mléčné výrobky a rybí tuk. Hovězí a jehněčí maso jsou však rovněž významnými zdroji tohoto vitamínu. Podle nových poznatků obsahuje červené maso hodnotnější typ vitamínu D, který je efektivněji vstřebáván v organismu.

 

Vitamín A

Vitamín A je potřebný pro zabezpečení růstu, dobrý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Velmi bohatým zdrojem vitamínu A jsou játra. Těhotné ženy by se měly konzumaci vnitřností vyhnout a omezit jejich spotřebu na maximum 100 g týdně. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, tudíže dokáže být organismem dobře skladován. Ovšem jeho nadměrná přítomnost v těle je toxická a u těhotných žen může způsobit toxicitu a negativně ovlivnit vývoj plodu.

 

Energetická hodnota masa

Energetická hodnota potravin je vyjadřována v kilojoulech (kJ) nebo v kilokaloriích (kcal). 1 kcal= 4,18 kJ. Energetická hodnota masa na 100 g je velmi závislá na množství obsaženého tuku (což bývá také dáno způsobem chovu dobytka) a na způsobu přípravy (použijeme-li další tuk). Například smažením se obsah energie značně zvýší.

 

Tuk v červeném masu

Tuk je koncentrovaným zdrojem energie. 1 g tuku poskytuje 38 kJ energie, zatímco pro srovnání 1 g bílkoviny obsahuje 17 kJ a 1 g sacharidů také 17 kJ. Tuk je v lidské výživě důležitý, stejně tak zrádný kvůli obsahu nasycených mastných kyselin.

 

Lidský organismus potřebuje příjmout v potravě určité množství tuku jako zdroj esenciálních masných kyselin a pro umožnění absorbce vitamínů rozpustných v tucích A, D, E a K, stejně jako dalších živin rozpustných v tucích například lykopenu z rajčat.

Tuk, který je přijímán v potrvě je téměř vždy tvořen směsí nasycených a nenasycených masných kyselin. Mnoho lidí se domnívá, že živočišné tuky jsou tvořeny pouze škodlivými nasycenými masnými kyselinami. Hovězí a jehněčí lůj obsahuje vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin i poměrně velké množství zdraví prospěšných mononenasycených masných kyselin. Obyvalelé Nového Zélandu přijímají 9% spotřeby mononenasycených a pouze 8% spotřeby nasycených masných kyselin prostřednictvím hovězího a jehněčího masa.

 

Nechci tu zlehčovat neprospěšnost nasycených kyselin, ale nemusíte se za každou cenu červenému masu vyhýbat. V malém množství může mít velmi příznivé účinky pro naše zdraví.

 

Máte rádi hovězí a jehněčí maso? Na jaký způsob ho rádi připravujete?


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.9 bodů z pěti


Čtěte také:

Probiotické bakterie 
Semínka jak je neznáte 
STOP překyselenému organismu 
Umělá sladidla vedou k přejídání 
Zdravé alternativy potravin 


Diskuze

Kilián Marek
Web: http://hotel-lipno.cz/cs/12-nejpopularnejsich-azerbajdzanskych-jidel/

Jehněčí je moc fajn, především díky jeho účinku na zdraví, ale pozor - nesmí se zapíjet studenou vodou.

30.11.2017 21:51
Theresa

jehněčí

Souhlasím, jehněčí je vynikající. Začali jsme ho víc konzumovat, když jsme se dostali ke zdroji - www.ovcifarmazderaz.cz. Do té doby jsme ho měli dost sporadicky.

15.02.2017 13:25
ivča kláskovic

jehněčí

Vynikající maso,jehněčí máme z vlastního chovu(maso z 6-7 měsíčních jehňat)-je to delikatesa. Výtečné je i mladé kůzlečí masíčko.

19.11.2013 16:54
Martin Kunce

Mám rád jehněčí maso.

Doma jíme jehněčí maso poměrně často. Dříve tomu tak nebylo, protože je celkem problém v Praze koupit čerstvé jehněčí maso. Nicméně pokud mohu doporučit, tak pro nás "Pražáky" naštěstí funguje e-shop s jehněčím masem. Najdete ho na www.jehnecimaso.cz. Maso mi privezli az domu. Mejte se. MK

16.07.2010 13:56
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny