Články

 

07.05.2009 - Iva Veselá

Seznámení s běžným ovocem a zeleninou

 

Rady co jíst a proč, jsou užitečné pro každého, kdo se zajímá o své zdraví. Seznamte se proto s běžně konzumovaným ovocem a zeleninou. Dozvíte se o nich to, co jste netušili.

 

Hrášek

Je nesmírně oblíbenou zeleninou. Hrášek je zdrojem vitamínů řady B a vitamínu A a C. Čerstvý jich obsahuje více než mražený nebo sterilovaný. Má optimální kombinaci železa a mědi pro tvorbu krve.

Hroznové víno

Je jedinečně výživné, posilující, pročišťující a regenerační potrava. Užitečná pro rekonvalescenty a pro ty, kdo trpí stresem, depresemi či chronickou únavou.

Jablka

Znáte staré přísloví, které praví: "Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí". Co tedy jablko obsahuje ? Prospívá srdci, protože jak prokázaly výzkumy, jablečný pektin spolu s vitamínem C pomáhá udržovat stabilní hladinu cholesterolu.

 

 

Jahody

Jsou tak chutné, že se ani nechce věřit, že jsou pro nás i zdravé. Díky vysokému obsahu železa jsou léčebným prostředkem proti chudokrevnosti a chronické únavě. Lidé s kožními problémy by si toto báječné ovoce měli dopřávat ve velkém množství, protože pročišťuje a regeneruje střevní flóru.

Jogurt

Nejen že dobře chutná, navíc je prospěšný našemu zažívacímu ústroji. Bílý jogurt je vynikající náhražkou smetany či šlehačky.

Kiwi

Mají téměř dvojnásobné množství vitamínu C než pomeranče, více vlákniny než jablka a stejně vitamínu E jako avokádo. Jsou bohaté na draslík.

Maliny

Jsou zdrojem značného množství vitamínu C, ale také vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Za pomocí vitamínu C se minerály snadno vstřebávají.

 

 

Melouny

Za letního počasí jsou lahodnou pochoutkou. Osvěží lépe než jakýkoliv bublinkový nápoj. Našemu tělu je užitečný tím, že obsahuje velké množství vody a tím pročišťuje naše močové cesty. Je také bohatý na řadu minerální látek a vitamínů, které blahodárně působí na náš organismus. Vodní meloun obsahuje pouze 6 % cukrů, proto může být považován za nízkokalorickou potravinu, navíc skvěle zasytí.

Meruňky

Jsou zásobárnou beta-karotenu, přírodního provitamínu A, což prozrazuje jejich nádherná oranžovo-žlutá barva. Sušené meruňky si můžeme dopřát po celý rok. Nejlépe chutnají nesířené meruňky, jejichž výjimečnou chuť poznáte okamžitě.

Mrkev

Je tak bohatá na beta-karoten, že jedna mrkev pokryje potřebu vitamínu A na celý den. Pokud chceme zůstat mladí, zdraví a bez vrásek, měli bychom do svého jídelníčku zařadit velké množství mrkve. Velmi chutná je nastrouhaná s trochou citrónové šťávy, třtinovým cukrem a lžičkou oleje pro rozpuštění vitamínu A.

 

 

Pórek

Patří do stejné skupiny jako česnek a cibule a má mnoho z jejich vlastností. Jeho lehká, ale výrazná vůně se dobře hodí do polévek nebo salátu. Působí preventivně proti onemocnění rakovinou.

Rajčata

Čerstvá, tmavě červená rajčata, která zrají na slunci, patří k nejlepším letním pochoutkám.

Ředkvičky

V lidovém léčitelství se cení jako jaterní a žlučníkové tonikum. Aby chutnaly co nejlépe, měly by se konzumovat hned jak je utrhneme na zahrádce.

 

 

Saláty

Různé druhy jsou k mání po celý rok. Ať jíte jakýkoli druh salátu, musí mít jednu vynikající vlastnost - svěžest. Ideálně by se měl konzumovat hned ten den, kdy se utrhne. Je zdrojem vitamínu C a A - čím zelenější, tím lepší. V lidovém léčitelství je salát lékem na nespavost.

Špenát

Je bohatý na karotenoidy - rostlinné provitamíny A. Podle výzkumu je špenát protirakovinným prostředkem.

Vlašské ořechy

Jsou nejvýživnější z ořechů, obsahují více než 10 % bílkovin. Jsou zdrojem zinku, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B a malého množství vitamínu E.

Zelí

Pozoruhodné hojivé účinky zelí, které se osvědčily v lidovém léčitelství a prokázaly, se i v laboratořích. Dobré pro prevenci rakoviny a srdečních chorob. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C. Podporuje tvorbu červených krvinek a hormonů, zvyšuje energii a mobilizuje obranné látky proti infekcím. Prospívá srdci, krevnímu oběhu i nervům a pomáhá taky proti stresu.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Banány u nás 
Formy obilovin na trhu 
Jak na majonézu z tofu? 
Jak se vyznat v tučných sýrech? 
Klaso - další náhrada masa 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny