Články

 

12.02.2009 - Tereza Thielová

Umělá sladidla vedou k přejídání

 

Také si myslíte, že jsou umělá sladidla dietní? CHYBA, vedou k přejídání.

Dovolíte si jen light limonádu a tyčinky, sušenky či jogurty zásadně s umělým sladidlem? Máte i přesto pocit hladu a pořád tloustnete? Pak není problém s vaším metabolismem, ale s tím, co konzumujete. Nejen pacienti, kteří netrpí cukrovkou, užívají často umělá sladidla jako náhradu cukru při dietách. A věřte tomu, že to není to nejsprávnější řešení.

Podle amerických studií vedou umělá sladidla k ještě větší obezitě a přibývání na váze než při konzumaci běžných potravin. A co je příčinou? Umělá sladidla jsou nízkoenergetická (nevýživová), tím pádem se do centrální nervové soustavy nedostanou signály nasycenosti a vy sáhnete po dalším jídle. Stále budete mít hlad, který vede k přejídání.

 


Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco kontrolní části zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, takže měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami rychleji zahnali hlad.

 

Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou - řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající potravu s umělým sladidlem, žrali mnohem více a přibírali více na váze.

„Tato data jsou dalším důkazem, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem může vést k většímu hladu a následnému přibývání na váze, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem," uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

 

 

Tělo zřejmě očekává, že při konzumaci sladkých potravin dostane do žaludku a dále do trávicího traktu vysoce kalorickou potravinu. Jenže pokud k tomu nedojde, je metabolismus oklamán a má horší problém omezovat chuť k dalšímu jídlu. V současné době se vědci zabývají i ostatními sladidly (aspartam, sukraloza a acesulfam K). Uvidíme, zda se i u nich prokáže teorie, že po konzumaci uměle slazených potravin vedou k většímu hladu.


Dietní doporučení:
Pokud si chcete udržet štíhlou linii nebo zhubnout, vyhýbejte se pokud možno potravinám s umělými sladidly. Pokud máte chuť na sladké a chcete se přitom vyhnout velké konzumaci cukru, kupujte si sladkosti s javorovým sirupem nebo ječným sladem. Ale ani tyto potraviny jsou kalorické, používejte je spíše jako vhodnou alternativou uhasení chutí po sladkém. Další vhodnou náhradou za sladké je hořká čokoláda 70% a více. Stačí 1-2 kostičky kvalitní čokolády nechat rozpustit v puse a hned vás přejde mlsná a chuť na další jídlo.


Druhy sladidel


Na závěr si uvedeme několik sladidel, které se do potravin nejvíce přidávají.

Náhradní sladidla se klasifikují podle původu:
• Přírodní
• Syntetické látky identické s přírodními (alkoholové cukry)
• Syntetické


Přírodní nevýživová
1. STEVIOSID - glykosid, který je přítomen v listech stevie sladké. Používá se ke slazení cukrovinek a nápojů
2. FYLLODULCIN - v listech hortenzie topolové, lékořicová příchuť, přidává se do žvýkaček
3. THAUMATIN - směs sladkých proteinů získávaný z ovoce africké rostliny


Syntetická identické s přírodními složkami
1. SORBITOL
- vzniká redukcí glukózy. Energetická hodnota jako cukr, sladivost je ale nižší
2. XYLITOL - vzniká redukcí D-xylózy, vysoká výrobní cena, chladivý efekt, přidává se do žvýkaček
3. MANITOL - hydrogenací řepného cukru. Horší rozpustnost. Nižší sladivost.


Syntetická nevýživová

1. ACESULFAM K - slabě nahořklý, používá se ve směsích s jinými sladidly
2. ASPARTAM - používá se ke slazení nápojů, instantní kávy, žvýkaček. Není vhodný pro kyselené potraviny
3. SACHARIN - vykazuje slabě kovovou chuť, která se maskuje laktózou (mléčný cukr). Při tepleném zpracovaní je stabilní (vhodný do pečiva)
4. SUKRALOSA - poměrně nové sladidlo, používá se ke slazení nápojů

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.58 bodů z pěti


Čtěte také:

Funkční potraviny 
Glykemická zátěž 
Seznámení s běžným ovocem a zeleninou 
STOP překyselenému organismu 
Zelenina a její druhy - víte o ní vše? 


Diskuze

Hanuliiinka

Mě se osvědčilo sladidlo SlaDIA, chuťově je totiž výborné a když jsem rozhodnu držet dietu, úplně vypustím sladké, kromě kávy teda, hořké bych asi nevypila, tak si sladím právě takhle a super. Na krabičce píšou,že je vhodné jak pro diabetiky, tak pro redukční diety, takže nemám vůbec strach, že by mi nějak škodilo.

17.10.2014 09:11
xylitol
Web: http://www.brezovycukr.cz

Xylitol

Dobrý den, v článku popisovaný xylitol, je vhodný pro diabetiky, sladkostí je srovnatelný s běžným cukrem a zabraňuje kazení zubů. Více se o březovém cukru můžete dočíst na těchto stránkách http://www.brezovycukr.cz

29.08.2014 15:08
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny