Články

 

28.10.2013 - Iva Veselá

Vliv studeného počasí na naše zdraví

 

Náš jídelníček bychom měli přizpůsobit aktuálnímu počasí a zařadit do něj prvky, které by neměly v zimním období chybět. Tímto způsobem se můžeme udržovat fit a odolat tak různým infekčním a jiným onemocněním.

 

Jak zabránit nemoci?

Infekce (bakteriální nebo virová) je vlastně prolomení bariér našeho imunitního systému. Pokud je oslabený (klesá množství bílých krvinek), nemůže naše tělo chránit před okolními vlivy. Imunitu výrazně posilují bílkoviny, konkrétní vitamíny, minerály a živé bakterie, které jsou obsaženy ve výrobcích, které se řadí do tzv. funkčních potravin.

Zařaďte také antioxidanty, které jsou přítomné v tmavých plodech ovoce a zeleniny. Často tu zmiňuji plody Acai, které jsou momentálně v našem e-shopu nejprodávanějším detoxikantem a antioxidantem.

 

Acai BIO 70 g - zakoupíte v našem e-shopu!

 

 

1. Vitamín C

Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Potraviny bohaté na vitamín C a beta-karoten jsou například citrusové plody, zelí, brokolice, dýně, brusinky, červené hroznové víno a špenát. Posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály, které imunitní buňky poškozují. V obdobích stresu má vaše tělo navíc zvýšenou spotřebu tohoto vitamínu.

Nejvyšší obsah vitamínu C má známé ovoce Amalaki. Vypadá i chutná jako angrešt. K dostání je Amalaki celé plody nebo Amalaki prášek.

 

2. Vitamín D

Průzkumy ukazují, že vitamín D může snížit riziko nemocí a urychlit rekonvalescenci organismu. Vytváří hormon, který v těle chrání a uzdravuje geny. Jedním z těchto genů je cathelicidin, přírodní antibiotikum, které má schopnost bránit tělo před dopadem virových infekcí jako chřipka či rýma. Vysoký obsah vitamínu D naleznete v uzených rybách, slanečcích, margarínu, vejcích a celozrnných cereáliích.

 

3. Prebiotika a probatika

Prokazatelně snižují nemocnost. Prebiotika obsažená například v česneku, pórku, cibuli, banánech nebo medu jsou potravinovým zdrojem pro probiotika, která nalezneme v živých kulturách mléčných výrobků. Společně posilují imunitní systém prostřednictvím vyvážení střevní mikroflóry. Současný výzkum se zaměřuje na jejich schopnost redukce nebezpečných bakterií a syntézu vitamínů B.

 

4. Vitamín A

Zásadní vitamín pro imunitní systém, který posiluje tvorbu protilátek v těle, uchovává a obnovuje povrch pokožky. Vitamín A zabraňuje negativním buněčným změnám a posiluje imunitu. Přírodním zdrojem jsou například karotka, brokolice nebo rajče.

 

2458M2I.jpg

 

5. Zinek

I malý nedostatek zinku má vliv na omezení tvorby hormonů a na jejich aktivitu, snižuje množství a funkci bílých krvinek, a tedy i schopnost buněk bojovat s infekcemi. Proto by měl být zinek v zimním období ve stravě zastoupen v maximální míře. Obsahují jej ořechy, semínka, hovězí, jehněčí a vepřové maso nebo ječmen.

 

6. Selen

Důležitý antioxidant, jehož nedostatek v těle vytváří prostředí posilující nežádoucí, útočící viry. Zdroji selenu jsou vlašské ořechy, čočka, tuňák, celozrnný chléb a slunečnicová semínka.

 

7. Vitamín E

Zásadní antioxidant chránící buněčné stěny je předmětem výzkumu coby antivirální látka. Vitamín E se nachází ve slunečnicovém oleji, avokádu, müsli, cizrně, sladkých bramborách, mandlích a kapustě. Jeho vynikajícím zdrojem je i losos.

 

8. Omega 3 (n-3) mastné kyseliny

Protizánětlivý zdroj zdravého imunitního systému zastoupený v rybím tuku. Čerpat jej lze například z makrel, sleďů, lososů, pstruhů a čerstvých tuňáků.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Tipy na zdravé a chutné „zobání“ a vhodné nápoje během podzimních a zimních dnů:

  • Pijte vodu, přírodní ovocné a zeleninové džusy, nevynechávejte ani zelený čaj
  • Mezi jídly si dejte svačinku v podobě směsi ořechů a slunečnicových semen či mandlí, zakousněte celozrnný chléb nebo si pochutnejte na jogurtu s živými kulturami
  • Samozřejmě vyzkoušejte potraviny z rubriky Mlsná seznamka, ve které každou středu najdete nové nebo netradiční potraviny zdravé výživy.

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!



Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Chutné avokádo a nejen do kuchyně! 
Nezapomínáte i na ostatní přílohy? 
Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity 
Semínka jak je neznáte 
Specifika výživy seniorů 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny