Články

 

05.01.2010 - Iva Veselá

Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého

 

Někdo za to považuje peníze, druhý přátele, ale možná málokdo odvětí, že je to "prosté" zdraví. Nejvýznamnější vliv na zdraví má životospráva (50-80%). Její hlavní součástí je způsob stravování, který je zásadním faktorem vzniku degenerativních chorob, z nichž srdečně-cévní a nádorová onemocnění jsou příčinou až 80% předčasných úmrtí v hospodářsky vyspělých zemích, včetně ČR.

 

Pro zodpovědné individuální i společenské rozhodování o omezení zdravotních rizik způsobených stravou pro vás máme výživová doporučení, která v maximální možné míře chrání před vznikem těch civilizačních nemocí, jejichž významným faktorem je strava. Takový způsob výživy nazýváme stravou podporující zdraví. Její dodržování výrazně snižuje rizika onemocnění civilizačními chorobami, tzn. vytváří jejich účinnou prevenci , a je zpravidla i nezbytným předpokladem pro jejich úspěšnou léčbu.

 

 

Základní výživová doporučení

1. Jako hlavní potraviny ve výživě dospělých i dětí používejte obiloviny, převážně s využitím všech složek zrna (tedy ne bílá mouka, bílá rýže apod.), zeleninu, ovoce, které doplňujte luštěninami a olejnatými semeny.

2. Konzumace živočišných potraviny omezte na bezpečné množství

3. Omezutje příjem potraviny s vyšším obsahem soli (slané uzeniny, sýry, konzervy, přesolené pečivo a polévky, solené tyčinky a ořechy).

4. Vyhýbejte se konzumaci ztužených tuků.

5. Omezte spotřebu trvanlivých potravin (zpravidla obsahují mnoho aditivních látek) a rafinovaných potravin (potraviny při výrobě zbavené některých vitamínů, minerálních látek a jiných biologicky aktivních látek, např. bílý cukr, bílá mouka, oleje a tuky).

6. Jako základ pitného režimu používejte nápoje s nízkou kalorickou hodnotou a se slabou mineralizací (vhodné nápoje např. pramenitá voda, kvalitní vody z veřejného vodovodu; nevhodné nápoje jsou např. slazené nápoje, mléko - je to jídlo, minerální vody s vysokou mineralizací)-

7. Vyhýbejte se konzumaci alkoholických nápojů. Pijete-li je, mělo by být jejich maximální denní množství do 20 ml alkoholu, tj. malé pivo nebo 2 dcl vína.

 

Nutriční rizika stravy

V současné obvyklé stravě patří k rizikových složkám v první řadě vysoká konzumace potravin živočišného původu, která je příčinou nadměrného příjmu energie, bílkovin, tuků s nevhodnou skladbou mastných kyselin a obsahem cholesterolu. Na druhé straně pak je příčinou nedostatek vlákniny, komplexních polysacharidů, vitamínu C a dalších ochranných látek, zejména antioxidantů, protože potraviny živočišného původu je neobsahují. Rizikovým faktorem je i zvýšený příjem hemového železa obsaženého v mase. Nadspotřeba mléka a mléčných výrobků v naprosté většině států a populací je doprovázena vysokým výskytem zlomenin a“ podspotřeba“ je doprovázena nízkým výskytem zlomenin. Zvláštní, že? :) Rozdíl v četnosti zlomenin je přitom neuvěřitelně vysoký.

 

Maso v úměrné míře není zlo, ale dnešní společnost ho konzumuje v takovém množství, že je to více jak nadměrné množství. Tak se nedivme, že společně s nadměrnou konzumací dalších nezdravých potravin, nás trápí nemoci, které nás trápí...

 

 

Současná úroveň příjmu potravin živočišného původu jednoznačně souvisí s nárůstem degeneratiních chorob - obezita, srdečně-cévní choroby, rakovina, cukrovka, osteoporóza, ledvinové choroby, atd. Proto za prvořadou zásadu stravy podporující zdraví považujeme snížení jejich spotřeby na bezpečnou míru. Každý, kdo chce zjistit svou bezpečnou míru a změnit svůj vnitřek k lepšímu, může navštívit naši výživovou poradnu.

 

V druhé řadě patří k rizikovým vlivům ve stravě vysoký příjem sodíku, který přispívá k vysokému krevnímu tlaku (následně k srdečně cévním onemocněním) a ke vzniku osteoporózy. Zdrojem sodíku jsou především potraviny s vyšším obsahem soli, tzv. skrytá sůl, slané pochutiny, uzeniny a konzervy. Negativní vliv sodíku zesiluje jeho nevhodný poměr s draslíkem.

Nízký příjem draslíku zapříčiňuje především nadměrná konzumace potravin živočišného původu, které jej oproti potravinám rostlinného původu obsahují malé množství.

 

Posledním rizikovým vlivem ve stravě je naprostý nedostatek ochranných látek, který by měl být prvořadě řešen zvýšenou konzumací zeleniny, ovoce, obilovin a využitím všech složek zrna, luštěnin a olejnatých semen.

 

To však je možné pouze na úkor živočišných potravin, protože v současné době je přijímaný objem potravy spíše vyšší než přiměřený, a proto jej již nelze dále zvyšovat.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.14 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio povidlové placky 
Domácí carobella jako zdravá náhrada nutelly 
Glykemická zátěž 
Máslo je prý zdravé - jak to tedy je? 
Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny