Články

 

28.11.2013 - Iva Veselá

Obilná mléka - doplní tělu vitamíny a minerály

 

 

Obilná mléka (přesně řečeno obilné nápoje) jsou náhradou živočišného mléka. Tato mléka mohou být vyrobena z ovsa, kukuřice, rýže, žita, pšenice nebo i quinoy. Nejčastěji je v obchodech k vidění sójové mléko, rýžové, mandlové a ovesné.

Obilná mléka jsou velmi podobná kravskému mléku, konzistenci mají mírně hustší a barvu více žlutou. Obsahují méně bílkovin a více sacharidů, než obsahuje kravské mléko. Neobsahují vitamín D, minimum B12, ale zato jsou bohatá na vápník a některé vitamíny a minerály, které v kravském mléku nenajdeme.

Obilné mléko oproti kravskému neobsahuje nasycené tuky, cholesterol, alergenní laktózu a kasein. Můžete si pochutnat i na ochuceném mléku s příchutí vanilky, čokolády a možná najdete i jiné druhy příchutí.

 

Ovesný vanilkový nápoj (Oatly)


Použití

S rostlinným nápojem pracujeme úplně stejně jako s kravským mlékem. Můžete s ním připravit:

  • ovesné kaše, cereálie
  • dezerty, krémy, pečení, vaření
  • pudinky
  • koktejly
  • ...nebo jen tak na pití

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Rostlinný nápoj tekutý vs. v prášku

Rostlinné nápoje můžete zakoupit v tekuté formě nebo v prášku, který smícháte s vodou. Tekutá nápoje je samozřejmě kvalitnější a nutričně bohatší. Po načnutí nápoj spotřebujte do 3-4 dnů, jinak zhoustne a zkvasí. Nápoje v prášku jsou vhodné pro případy, kdy tekuté nápoje nepoužíváme příliš často.

Pozor na nutriční hodnoty, obsahují až 30% tuku ve 100 g prášku. Osobně proto používám nápoj Soja Milk extra protein s pouhými 10 % tuku.

 

 

Ovesné mléko

Oves podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy a je dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Oproti ostatním nápojům obsahuje vyšší množství tuků (oves obsahuje na 100 g 7% tuku).

 

Nutriční hodnoty - sklenice (250 ml)

Energie: 547 kJ

Bílkoviny: 1,8 g

Sacharidy: 22,3 g

Tuky: 3,8 g

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho výživového poradce!

 

 

Rýžové mléko

Použití je stejné jako u ovesného. Můžeme ho přidávat do dezertů, koláčů a všude tam, kde bychom použili kravské mléko. Nezpůsobuje alergické reakce, neobsahuje cholesterol, alergeny laktózu a kasein, neobsahuje pesticidy a antibiotiky. Jako ostatní obilná mléka nezahleňuje organismus. Rýžové mléko neobsahuje téměř žádný tuk. Je chudší na bílkoviny a naopak bohaté na sacharidy.- Je zdrojem vitamínu D a vápníku (150 mg).

 

Nutriční hodnoty - sklenice (250 ml)

Energie: 306

Bílkoviny: 1 g

Sacharidy: 18 g

Tuky: 0,1 g

 

Sójové mléko

Toto mléko patří mezi nejrozšířenější. Sójové mléko je vyrobeno ze sójových bobů, které obsahují plno vitamínů a minerálů. Sója obsahuje esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny, které si organismus není schopen vytvořit, thiamina (0,4 mg), hořčíku a riboflavina. Nutričně tedy patří mezi velmi výživná mléka. Je doporučováno lidem se srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem a cholesterolem v krvi či kornatěním cév. Diabetikům je sójové mléko doporučováno pro nízký obsah sacharidů. Jako ostatní mléka je snadno stravitelné

 

Nutriční hodnoty - sklenice (250 ml)

Energie: 336 kJ

Bílkoviny: 6,7 g

Sacharidy: 4,4 g

Tuky: 4,7 g

 

Rostlinné nápoje Oatly, Alnatura, Eco Mil.

 

 

 

2454NDE.jpg


(Foto: Oatly.com)


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.14 bodů z pěti


Čtěte také:

Bio povidlové placky 
Specifika výživy seniorů 
Strava: 30 a více let 
Umělá sladidla vedou k přejídání 
Vliv studeného počasí na naše zdraví 


Diskuze

Ing. Iva Veselá

obiloviny a B12

Dobrý den, vitamin B12 se v obilninách, ovoce a zelenině téměř nevyskytuje. Alespoň to vyplývá z posledních výzkumů. Původně se mělo zato, že je vitamin přítomen v tempehu, miso pastě a dalších sójových produktech, ale bohužel. Dobrý zdroj vitamínu jsou zelené řasy, například Nori (ty se mj. používají při výrobě sushi) nebo spirulina. Hezký den, Iva Veselá

28.11.2013 14:11
petranonym

Nevěřím tomu že ovesné mléko obsahuje B12-ku. Stovky veganských stránek a blogů, ani na jednom se o tomto jako spolehlivém zdroji nezmiňují. Takže asi dále doplnovat, co? :)

23.02.2013 17:28
valerie

vitaminy, soja aj.

Vitaminy jsou dulezite, cecko a dalsi, mineraly samozrejme. Vyborny a kolikrat zapominany je i koenzym Q 10,. Nedostatek se napr. jen u vlasu projevi jejich vypadavanim, lamanim a leskem. farmx.cz ma zajimavy shop, kde vitaminy i neco navic taky maji a celkem levne. Moc dekuji za clanek, ryzove mleko si kupuju, taktez sojove s kalciem. Zdravi z prirody :-)

23.07.2010 21:51
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny