Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Energie na celý den

 

         Určitě znáte z reklam a článků plno názorů, jak je snídaně důležitá. Ať chcete nebo nechcete, tak to, jak se nasnídáte, vás ovlivní na zbytek dne. Sama vím, jaký je rozdíl mezi tím, jestli si vezmu ke snídani 1 jablko nebo talíř ovesných vloček s jogurtem nebo zalitý obilným mlékem.

Sacharidy z vloček dodávají tělu energii postupně, takže za chvíli nebudete mít pocit hladu. Zatímco jablkem dodáte tělu sacharidy, které se rychle spotřebují a za půl hodiny byste mohli jíst znovu.

Skvělými tipy na snídani jsou právě ovesné vločky, které si můžete dochutit rozinkami, oříšky, medem, kakaem nebo skořicí. Všechno můžete zakoupit v kvalitě BIO, takže dáte tělu několikanásobek toho dobrého. Kdo si váhu moc hlídat nemusí, může si k vločkám dopřát mléko nebo sójové mléko, jogurt nebo více druhů oříšků. Ti ostatní samozřejmě také můžou použít trochu mléka, ale mám odzkoušené, že když si směs vloček a sušeného ovoce osladím medem, nastrouhaným jablíčkem nebo sladkým bio kakaem, tak stačí vločky zalít horkou vodou. Vody nalijte tolik, aby ji vločky mohly vsáknout. Plovoucí vločky ve vodě by asi nikomu nechutnaly:-) Jídlo je tak lépe stravitelné a tělo hezky po ránu prohřejete. Rychle jsem si zvykla na teplou snídani. Nyní třeba střídám snídani teplých vloček, polévek s chlebem a kuskusových nebo jáhlových sladkých kaší.

V rubrice BIO produkty se zmíníma o kuskusu a jáhlech. Vřele je mohu doporučit, protože obsahují plno minerálních látek a vitamínů a na sladké nebo slané kaše ke snídani jsou jak dělané.

Jestliže neholdujete takovým mlsotám, jednoduše si namažte BIO chlebík nějakou pomazánkou (můžete si udělat jednu z rubriky Recepty). Nebo máte rádi chleba lehce potřený máslem s marmeládou a k tomu kousek ovoce? Nebo chléb se sýrem a kouskem zeleniny? Mohla bych tu psát spoustu různých kombinací, co si vzít ke snídani. Hlavní je ale to, aby obsahovala více sacharidů, abyste načerpali sílu do celého dne. Samozřejmě omezte velké množství tuku a jednoduchých cukrů ve formě velkého množství ovoce a slazených výrobků. To by vám také moc nepřidalo.

A velký důležitý puntík nakonec – udělejte si na snídani čas, vychutnejte si jí a nejezte ve spěchu nebo ve stoje. Tělo je tak stresované, žaludek nepřipravený a možná by vám to za čas nemuselo dělat dobře. Plno lidí se stravuje ve spěchu, ale jsou tak rychlí, že ani nevnímají, že si sami ubližují. Bohužel to poznají v době, kdy bude pozdě něco se svými problémy dělat a to je velká škoda. Měli byste se snídaní bavit a mít z ní radost jako z každého jídla.

Považujte snídani za určitý rituál dne, kdy strávíte u jídla 10-15 minut. Jezte v klidu, dívejte se z okna, přemýšlejte, co budete dnes dělat, foukejte do horkého čaje a pomalu ho upíjejte. Zkrátka ranní pohoda!


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Máte sklony k přejídání? 
Pozitivní účinky zeleného čaje 
Pufované chleby neboli 'polystyrény' 
Velikonoce neznamená přibrat 
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého 


Diskuze

gabina

Energii na celý den, jasně snídaně člověka nastartuje. Ale co se týče psychické únavy, tak ta na mě doléhala čím dál častěji. zkusila jsem začít užívat brainstart obsahující ginkgobilobu s guaranou a opravdu se cítím skvěle:-). Jinak moc fajn článek, díky

17.01.2013 13:11
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny