Články

 

20.05.2015 - Iva Veselá

Potraviny, u kterých platíme za marketing

2578MDZ.jpg

 

Dnešní článek je o marketingu v potravinách. Platíme za obal a reklamu a často naletíme na lákavý popis potravin - obohaceno o vápník, přídavek vitaminu B12, low fat, bez cukru a tak dále. Prakticky denně mi někdo do poradny přinese obal potraviny s podobným lákadlem s dotazem - je to opravdu tak dobré? No, musím říci, že často se jedná o dobře vymyšlené finty výrobců.

 

Bonbóny s vitamíny

Některé bonbóny mají údajně obsahovat řadu vitamínů. Podle posledních výzkumů VŠCHT u mnoha z testovaných produktů neodpovídalo množství vitaminu C údajům uvedené výrobcem. Dále výrobci velmi zřídka používají přírodní barviva, preferují spíše uměle vyrobená aditiva. Snad všechny bonbóny obsahovaly syntetická barviva, která výrobce na obalu neuváděl. Syntetická barviva mohou negativně ovlivnit činnost a pozornost dětí.

Co doporučuji: Dětem i sobě bonbóny nekupujte. Dejte si čerstvé a sušené ovoce, freshe nebo 100% šťávy z ovoce a zeleniny.

 

Šunky a sýry pro děti

Dětské sýry a dětské šunky jsou takovou tlačenicí na peněženky rodičů. Vlastně i nás dospělých, kteří si v domnění kupují zdravé potraviny - "když je to pro děti, tak to přece mohu, ne?".

Výrobci často uvádí snížený obsah soli, ale ve skutečnosti je toto tvrzení klamavé. Například běžné eidamy mají uvedeno na obale nálepku uvádějící 1,4 % soli, ale některé z nich mívají ve skutečnosti podle výzkumů kolem 2,5 % soli.

Co doporučuji: Důležité je sledovat % soli u sýrů (1,5-2%) a šunek (2-3%) a množství konzervačních látek. Mé vlastní doporučení - nahraďte šunky za maso a ryby. Zkrátka šunky nekupujte, nemusíte alespoň sledovat množství soli, konzervantů.

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně výběru potravin kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life.

 

Cereálie, cereální sušenky

Mnoho lidí si pod slovem cereální představuje něco zdravého. Možná se vám to plete s názvem "celozrnný". Cereální výrobek = obilný výrobek. Jinými slovy jakýkoliv obilný výrobek, který může být tedy i z bílé mouky. Proto je důležité si přečíst obal potravin a ve složení hledat název celozrnný (celozrnná žitná mouka atd.).

Co doporučuji: Na prvním místě ve složení by měla být celozrnná mouka a množství tuků na 100 g by mělo být ideálně do 13 g. Cereálie typu müsli by neměly překročit 4 g nasycených mastných kyselin a 15 g přidaného cukru.

 

Mléčné svačinky

Pod mléčnými svačinkami se skrývá řada výrobku od různých mléčných řezů pro děti až po pribináčky a mléčná pitíčka. Všechno je to bohužel jedno velké sladké mámení s vysokým obsahem přidaných cukrů a někdy i tuků. Některé mléčné výrobky jsou vcelku výkrmné i pro děti, natož pro dospělé (Lipánci a další smetanové výrobky s 8% tuku). Výrobky také obsahují nízké množství vlákniny a minimální obsah čerstvého ovoce. Častým tahákem bývá obohacování vitamíny, tzv. fortifikace. Takto přijaté látky nemusí být v těle využitelné tak, jako vitamíny přijaté například z ovoce.

Co doporučuji: Koupit si bílý jogurt, kefír nebo tvaroh, ochutit si ho ovocem, případně javorovým sirupem.

 

Ledový čaj s antioxidanty

Tady není třeba dlouhých komentářů, stačí si přečíst složení ledových čajů a zjistíte, že se vlastně jedná o vodu s vysokým množstvím cukru, aromat a méně než 1% výtažků z čaje. Antioxidanty v čaji se "vtipně" mají na mysli účinné látky v pár desetinách % výtažku čaje. Prakticky platíme za cukrovou vodu.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Ledové čaje jsou jedním velkým fiaskem. Mnohé čaje obsahují umělá sladidla (sacharin, aspartam, acesulfam K i cyklamáty), kyselinu fosforečnou a umělá barviva.

Doporučuji si raději uvařit kvalitní sypaný čaj, po vychlazení přidat kostky ledu a podle chuti osladit přírodním sladidlem nebo nekalorickou stévií. Čaj můžete také doplnit mátou, vymačkanými citrusy nebo nakrájeným ovocem.

 

 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co si uvařit na podzim 
Snídaně a ovoce 
Specifika výživy seniorů 
Velikonoce neznamená přibrat 
Základy vašeho jídelníčku 


Diskuze

Marcela
Web: http://www.prenatalsafe.cz

Autorka článku má naprostou pravdu. Spousta výrobků, které nejsou \"značkové\" jsou stejně kvalitní a chutné. Platí to zejména u značkových jogurů a mnéčných tyčinek. Proto je dobré vyzkoušet všechny možné varianty.

26.05.2015 14:07
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny