Články

 

16.01.2009 - Iva Veselá

Banány u nás

 

I když banánů existuje řada druhů, u nás je dostupná prakticky výlučně odrůda Cavendish. Je typická žlutou barvou zralých plodů, nepřítomností pecek, jemnou chutí a vůní. Občas lze také koupit „baby banány", které jsou ještě o poznání sladší. Některé tropické odrůdy mohou být voňavější a chuťově výraznější než u nás známý Cavendish. Banány, které se k nám dováží, jsou zelené a dozrávají až zde. Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod přibližně 13 °C, pak se zrání zcela zastavuje, banány šednou a jejich kvalita klesá. Před distribucí do obchodů se krabice s banány zavírají do místností s etylenem, který jejich dozrávání urychluje. Plody, které neprošly zpracováním tímto plynem, sice zrají pomaleji, ale zato mají bohatší aroma.

 

Zdraví z ovoce
A jak je to s nemocemi a banány? Účinek banánů na prevenci různých chorob se neustále zkouší. Poměrně čerstvá informace hovoří o prevenci cévních mozkových příhod. Podle výzkumu zveřejněného v prestižním časopise „The New England Journal of Medicine" mohou banány zařazené do běžné stravy snížit riziko smrtelné mrtvice až o 40 %! Z těchto informací je jasné, že s banánem to není tak jednoduché. Nelze jednostranně říci, že je příliš kalorický, a tudíž se do diety nehodí. I když to není všelék, rozhodně své místo právě v redukční dietě najde stejně jako v mnoha dalších jídelníčcích.

 

 

Banánový zisk

  • Při sportu mohou dva banány poskytnout dostatek energie pro devadesátiminutové cvičení. Zde je sacharidový původ této energie výhodou.
  • Při premenstruačním syndromu a depresi může banán působit příznivě. V něm obsažené vitaminy skupiny B (zvláště B6) pomáhají stabilizovat náladu a hladinu cukru v krvi. Dostatečný přísun draslíku může zlepšovat mozkovou činnost.

Navíc je v banánu tryptofan, aminokyselina, kterou tělo zpracovává na serotonin. Zvýšené množství serotoninu v těle se může podílet na relaxaci, zlepšení nálady a pocitu spokojenosti.

 

Vysoký tlak a chudokrevnost

Pokud trpíte vysokým tlakem či chudokrevností, můžete si toto ovoce také dopřát. Banány jsou zdrojem železa a vysoký obsah draslíku s nízkým obsahem soli je činí výhodnými pro prevenci vysokého tlaku. Americká komise FDA (Food and Drug Administration - odpovídá českému Ústavu pro kontrolu léčiv) dokonce udělila povolení uvádět tuto informaci na výrobcích z banánů.

 

Mozek si na banánech také pochutná. Vysoký obsah draslíku může vést k větší pozornosti při studiu. Pozitivní roli mohou sehrát i vitamin B6 a vysoká nabídka cukru. Trávicí soustava může mít z konzumace banánů také radost. Banány působí jako dobré antacidum (látka působící proti kyselosti) při pálení žáhy, mohou pomoci v léčbě a prevenci vředů a pomáhají formovat dobrou stolici díky obsahu vlákniny.

Při mlsání ve stresu je banán vhodný. Mnoho lidí kompenzuje stres mlsáním. To často pochopitelně vede k obezitě. Vyrovnaná hladina krevního cukru pomáhá předcházet chuti na sladké i v tomto případě a po požití banánu je díky kombinaci škrobů a cukrů zachována stabilní hladina krevního cukru asi po dvě hodiny.

 

Banány v číslech

  • 100 g syrového banánu obsahuje 90 kcal (370 kJ).
  • Tvoří jej 22,84 g sacharidů (z toho jednoduché cukry 12,23 g), 0,33 g tuku, 1 g bílkovin a 2,6 g vlákniny.
  •  Toto množství banánu pokryje přes čtvrtinu denní potřeby vitaminu B6, 15 % potřeby vitaminu C a přibližně 10 % potřeby železa.
  • Sušiny je v banánu asi čtvrtina.
  • Z váhy plodu tvoří jednu pětinu slupka a zbylé čtyři pětiny dužina, přičemž banán běžné velikosti váží přibližně 125 g.
  • V banánu najdete i další vitaminy skupiny B a vitamin A, dále draslík, hořčík a fosfor.
  • Banán obsahuje minimum sodíku a chloru a žádné nasycené tuky nebo cholesterol.
  • Nevýhodou banánu je to, že téměř všechnu energii poskytuje ze sacharidů.

Hodnocení článku

Hodnotilo 22 čtenářů průměrem 4.45 bodů z pěti


Čtěte také:

Agávový sirup pro zdravé slazení 
Časté dotazy kolem mléčných výrobků 
Energie na celý den 
Klaso - další náhrada masa 
Víte, co jíte? 


Diskuze

Lenka
Web: http://27kilo.cz/co-vsechno-jde-delat-s-bananem/

Kdy používám banán

Souhlasím s částí článku, kde se doporučuje banán jako energetická bomba. Já bych k tomu pouze přidala, že mě se banán osvědčí i pokud jsem po práci unavená a musím se starat o domácnost. Takže pro mě je banán k nezaplacení a čím zralejší tím lepší.

25.01.2015 21:05
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny