Články

 

24.02.2009 - Iva Veselá

Mýdlový sliz na praní

1757YzI.jpg

 

Chcete šetřit životní prostředí a mít o něco ekologičtější domácnost? Máte miminko a chcete ušetřit při praní plen? Zkuste sliz na praní - prádlo lépe vypere a vy ušetříte peníze.

 

Tzv. sliz na praní nebo mýdlový sliz je šetrný a levný prostředek na praní. Běžné prášky a hlavně aviváže představují obrovskou ekologickou zátěž. Naopak mýdlový sliz je šetrný nejen k přírodě, ale také k pokožce, takže je vhodný k praní hlavně dětského oblečení a plínek.
Jedinou nevýhodou je, že mýdlový sliz se nikde neprodává. Jeho výroba sice na první pohled vypadá složitě, opak je ale pravdou.

 

Jak si vyrobit vlastní sliz

Potřebovat budeme kostku pracího mýdla, prací sodu a nějakou nádobu, nejlépe kýbl s víkem.

Prací mýdlo můžeme koupit klasické jádrové, které je nejlevnější, ale obsahuje živočišné tuky, nebo tzv. marseillské mýdlo, které je o něco dražší. Vzhledem k tomu, že mýdlo budeme strouhat, lze pro tento účel koupit již hotové mýdlové vločky.
Prací sodu lze sehnat práškovou nebo krystalickou. Soda je součástí většiny pracích prášků, protože rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny a desinfikuje.

 

Postup výroby:
Do kýble nasypeme asi ¼ balení sody, nastrouháme mýdlo a za stálého míchání postupně zalíváme 10 litry vody. Poté kýbl zavřeme víčkem a necháme odstát. Následující den je sliz hotový.

 

Praní:
Na jednu pračku dáváme cca 250 - 300 ml slizu, pokud je prádlo více špinavé, dáme slizu víc, případně přidáme ještě více sody nebo sůl na skvrny. Běžně zašpiněné prádlo ale sliz bez problému vypere.
Co se týče aviváže, není potřeba žádnou dávat, případně lze použít ocet, který prádlo změkčí a neutralizuje. Pro provonění prádla lze do nálevky na aviváž přidat také pár kapek éterického oleje.

 

Jak na skvrny?

Některé skvrny sliz naprosto úspěšně odstraní (loni v létě mi například vypral dva dny zaschlou obrovskou skvrnu od višní), některým je lépe pomoci. Perfektní je žlučové mýdlo (k dostání  v drogeriích). Skvrnu stačí namočit, potřít žlučovým mýdlem a přidat k ostatnímu prádlu.

K bílému prádlu přidejte trochu soli na skvrny. To je čistý perkarbonát sodný, který se při použití rozpadá na bělicí a desinfekční kyslík a sodu. Krásně vybělí například látkové pleny. Kromě praní ho lze použít i na různé čištění v domácnosti (například dobře rozpustí usazeniny v aromalampě, usazeniny z kávy a čaje v hrnečcích, vyčistí a dezinfikuje štětku na nádobí apod.).

 

Upozornění

Může se stát, že po prvním vyprání vám prádlo zešedne. To je způsobeno tím, jak mýdlo reaguje se zbytky starého prášku. Při druhém a dalším praní se ale vše vrátí k normálu. Pokud nechcete riskovat žádné zešednutí, stačí prádlo předeprat v 80 ml jedlé sody.

 

Pro Bio-Life.cz: Petra Morávková

 

Image: Gregory Szarkiewicz / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 30 čtenářů průměrem 3.9 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na domácí přípravu sushi 
Jak na obyčejnou cuketu? 
Jak uvařit rýži v mikrovlnné troubě 
Letní okurková limonáda 
Vánoční cukroví zdravě a chutně 


Diskuze

Mýdlový sliz
Web: http://www.katalogdrogerie.cz

Mýdlový sliz

Mýdlový sliz je super věc. Moc často ji využívám. Neobejdu se bez toho. Ráda také nakupuju na www.r-club.webnode.cz nebo www.topkatalogy.cz Přijde mi, že jsou tam hrozně super věci za super ceny. Zvlášť, když je na to sleva. Fakt super.

16.11.2016 23:20
Ema
Web: http://www.dozitplus.cz/produkty/elektronicke-davkovace/davkovace-pro-pradelny/duoplus/

Dobrý den, já peru zásadně práškem. Koupila jsem si teď také nový automatický dávkovač a s práškem jsem spokojená používám převážně BONUX, ale chtěla jsem zkusit trošku ekologičtější praní. A sliz mně zaujal, jen se obávám té domácí výroby navíc s ním nemám žádnou zkušenost. On se dává asi rovnou do pračky, že?! Nemohla bych ho dát do dávkovače.

11.06.2014 09:45
Ema

Dobrý den, já peru zásadně práškem. Koupila jsem si teď také nový automatický dávkovač http://www.dozitplus.cz/produkty/elektronicke-davkovace/davkovace-pro-pradelny/duoplus/ s práškem jsem spokojená používám převážně BONUX, ale chtěla jsem zkusit trošku ekologičtější praní. A sliz mně zaujal, jen se obávám té domácí výroby navíc s ním nemám žádnou zkušenost. On se dává asi rovnou do pračky, že?! Nemohla bych ho dát do dávkovače.

11.06.2014 09:44
Kulich

ahojte, je mi líto když čtu ty neuspěchy, asi je to alchymie. Já měla od začátku štěstí, zkusila jsem si udělat slizu jen misku, právě co když mi to nebude vyhovovat, tak proč mít 10L. Prostě nastrouhat kousek mýdla, zalít horkou vodou a rozmíchat. Sodu jsem použila na namočení ve škopku, takže jí tam nesypu. Po vychladnutí mi většinou vznikne \\\"pudink\\\" :) asi to dělám hustší než píšou ostatní. Dá se to odkrojit lžící a tím pádem toho dávám méně, je to koncentrované. Na fleky (krev, ovoce, kečup, ponožky) jdu tak, že je přímo kostkou mýdla namydlím, promnu, nebo kartáčkem a namydlené dám do pračky. Nevyprala jsem akorát šmír a starou mastnotu. Jasmý je že to dělám s pár kouskama oblečení, zbytek se vypara dobře. Místo aviváže trochu octa (bacha jablečný trochu smrdí) pár kapak voňavého oleje. Peru v tom všechno, všichni ok, žádné vyrážky. A je to levnéééééé! Vydržte, dá se najít správná kombinace ingrediencí. K. http://www.ekozivot.cz/ekodomacnost/navod-na-vyrobu-mydloveho-slizu/

22.06.2012 12:34
jana

Popis receptu v clanku je katastrofalni. Kostka mydla, kybl, 1/4 baleni sody - kostka mydla je velka 250g, ale i jen 100g, kybl pouzivam jen 5l, ale asi je minen 10l a 1/4 baleni sody je super. Kolik to asi tak muze byt? Ktere baleni ma na mysli? To nejmensi na peceni nebo to nejvetsi asi 5 kg?

02.06.2012 11:58
HelenaFam

Sliz

Jsem se slizem spokojená.Sice jsem zezačátku bojovla v s dávkováním do pračky a správným vyrobením,ale nevzdala jsem to. Máme celkem dost tvrdou vodu.Takže dávkuju při výrobě takto: 1 lanza 300g,něco přes půl kila sody.Mýdlo nastrouhám a zaleju ne vařící vodou.až je rozpuštené přidám sodu a rychlemíchám a přidávám teplouz kouhoutku.Vše vyrábím v 10litrovém kyblu. Ta teplá,horká,je dobrá pro lepší chemické propojení.Vůbec to nesnižuje účinnost. Raději ale vyrábím sliz z jádrového neno Jelena.je nějak lepší.Lanza celkem čpí a ani se mi nezdá,že by byla úžo. Tak nastrouhám dva jeleny a ješte třeba nějaké voňavé a přidám celé kilo sody-KRYSTALICKÉ.Postup je jinak stejný. Jo,do pračky,už jsem pochopila,že se musí prostě dát dost.Tak asi 250ml hrnky přímo do bubnu.Jeden nestačí.Někdy je potřeba ponožky ješte předmáčet. Nejvíc se mi osvědčil sliz v domácnosti,podlahy jen září a voní.Taky dřevěné obklady a židle.Skříňky v kuchynu,co byly mastné...

17.06.2010 19:14
Dominika Špačková
Web: http://domacnost-tipy.blogspot.com/

moje zkušenost

Pro Vlastu Sedláčkovou: 1. mají chybu v popisu, jak se sliz dělá. Nesmí se dělat v horké vodě. JInak se mýdlo srazí a prostředek nebude fungovat. Jinak sama peru v tomto prostředku ručne, nebo do něj namáčím prádlo, nebo peru barevné. Pokud jsou tam nějaké větší fleky, tak použiju normální prášek. A na velké fleky něco jako Vanish, ale od ecoveru.

18.05.2010 18:06
Vlasta Sedláčková

Moje zkušenost se slizem

tak sem si přes vaše stránky našla recept, a těšila sem se, jak to bude všechno super, ale sliz používám 2 měsíc a musím s tím přestat, protože naše prádlo vypadá čím dál hůř, nejdřív sem teda prala plínky, ty zůstávaly stále flekaté i na 90st. takže nic. No a tak sem si řekla, že to zkusím ještě na normální prádlo, jak naše i dětské prostě vše. Já teda nevím, ale jedna kostka mýdla na 10 litrů a pak z toho dát do pračky 2 odměrky( ty co se najdou v pracím prášku ) prostě nemůže stačit, je to malá koncentrace na 4 -5kg prádla. Moje prádlo je stále špinavé, navíc teda pot také zůstává a trička atd. co je více propocené prostě smrdí jak kdybych to vůbec neprala. Fleky se množí, běžné ušmudlání je pryč, ale co ten podstatný zbytek. Hledala sem diskuse i jinde a opravdu to není jen moje zkušenost, ale je zajímavé, že některé maminky jsou spokojené, já teda nevím opravdu, jestli to není třeba rukama, nebo tvrdostí vody ( což teda do jisté míry vliv má ) díky sodě, je prádlo už na omak jemnější než dřív ale čistota je katastrofální. Peru některé věci i víckrát a spíš se mi takové praní prodražuje a hlavně radost, z toho, že si věším krásné a voňavé prádlo je totálně pryč. Takže pádím pro prášek abych se nemusela stydět za hrůzy v našich skříních a abych nemusela každý den přebírat věci co holkám obleču, z těch krásných oblečků zbývá už jen minimum. Zdravím maminky, a závidím těm, které se slizem mají jak píší výborné zkušenosti.

27.08.2009 07:34
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny