Články

 

06.05.2009 - Iva Veselá

Kuchyňské fígle - 5.díl

Je tu pátý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak snadno lze nakrájet tuhé máslo? Jak vybrat správně ananas nebo jak zužitkovat staré pečivo? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo si nadělá více nepořádku a starostí?...

 

Pekingské zelí vždy důkladně oloupat!

Pekingské neboli čínské zelí je pro mnohé z nás salátovou pochoutkou, ale už málokdo ví, že při nesprávném zpracování nemusí být nejzdravější. Zelí má totiž tendenci vtáhnout do sebe velké množství pesticidů, více než ostatní druhy zeleniny. Nejvíce škodlivin se vtáhne do vnějších listů. Proto je nutné je odstranit. I v ostatních listech zelí se ukrývají zbytky hnojiv, ale můžete je snadno odstranit citrónovou nebo octovou zálivkou. Škodlivé látky zde pomůže odstranit i tepelné zpracování, např. v číně.

 

Jak na kečup v láhvi?

Zasekl se vám kečup? Nechce vytéct ven ani protřepáním? Stačí, když do láhve zasunete brčko, které dovnitř přivede vzduch a kečup tak snadno vyteče.

 

 

Jak na tuhý med?

Na tuhý med platí pouze teplá lžička nebo olej. Nahřejte v horké vodě lžičku a poté ji zanořte do tuhého medu, který po lžičce sklouzne. Jestli se neosvědčí tato varianta, zkuste namočit lžičku do oleje.

 

Jak na tuhé máslo?

Máte problémy s tuhým máslem přímo z ledničky? Napadlo vás použít na nekrájitelné máslo škrabku na brambory? :-)

 

Jak vybrat správný ananas

Zralý ananas poznáte podle krásně žluté barvy, výrazné vůně a podle toho, že zelené lístky jdou snadno vytrhnout. Vyhýbejte se ananasům, které na sobě mají tmavé skrvny - znamení, že jsou otlučené.

 

Pochoutky ze staršího pečiva

Není třeba plýtvat tím, že staré pečivo vyhodíte. Udělejte si křupavou pochoutku - potřete pečivo olivovým olejem, obalte v koření, semínkách, soli, kmínem či mákem (nebo směs všeho) a položte na plech kořením vzhůru. Pečte jej v rozehřáté troubě na 180 °C po dobu 5 minut.

 

Česnek ano, ale jemnější

Používáte-li česnek do pomazánek a občas vám vadí jeho výrazná chuť, zjemněte jí orestováním. Na rozpálené pánvičce chvíli míchejte s neoloupaným česnekem, dokud slupky nezhnědnou. Stroužky nechejte vychladnout a konečnou odměnou bude rozmačkaná jemná a voňavá drť.


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pěti


Čtěte také:

Dávejte pozor, v čem vaříte 
Kuchyňské fígle - 2.díl 
Letní okurková limonáda 
Naklíčená semena 
Připravte si veganský parmazán 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny