Články

 

14.04.2016 - Iva Veselá

POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí

2671MDR.jpg
(foto)

 

Ing. Iva Veselá, výživová poradkyně ve Food Life ukazuje, jak si vyrobit v domácích podmínkách zdravé přepuštěné máslo. Ghí znaly už naše babičky pod názvem šmolc. Dnes je ghí opět v kurzu, ale je poměrně drahé. Proto se ho naučíme připravit doma, příprava je jednoduchá a rychlá!


Pokud vám záleží na tom, co jíte, a vaříte z kvalitních surovin, pak byste se měli zaměřit také na tuk, na kterém potraviny připravujete. Jako nejlepší pro vaření, pečení či smažení je označováno přepuštěné máslo ghí, které nejenže je chutné, ale má také spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. My se dnes naučíme připravit si ho v domácích podmínkách.

 

2670N2Z.png

Sledujte přípravu ghí od 27:00 minuty pořadu.

 

 

Co je ghí

 

Ghí je čistý máselný tuk, vlastně jde o to nejlepší z kravského mléka. Je známé po celém světě, u nás pro přepuštěné máslo používal výraz „šmolc“, který lze dohledat i v dobových kuchařkách. S moderní dobou sice upadl poněkud v zapomnění, ale určitě stojí za to znovu objevit jeho unikátní vlastnosti a přínos pro lidský organismus. Dá se sice koupit, ale je docela drahé, tak se určitě vyplatí připravit si doma sami.

 

Čím vším je přepuštěné máslo zajímavé

Zdravotní účinky jsou dalekosáhlé. V porovnání s klasickým máslem je kvalitnější a vhodnější pro tepelnou úpravu. Neobsahuje totiž vodu a bílkoviny proto je tepelně stabilní a neoxiduje.
Ghí nežlukne a v uzavřené nádobě vydrží až 6 měsíců.

Ájurvéda ho považuje za zásadní potravu pro zdravý vzhled, dobré trávení i mentální rovnováhu. Obsahuje vitamín A, B3, E a mnoho minerálů, je ideální pro přípravu vařených, pečených a zejména smažených jídel. Tělo díky němu dovede získat maximum z aktivních složek léčivých bylin, podporuje činnost tkání, je nepostradatelnou výživou pro plíce. Účinkuje jako lék na kožní choroby, na suchou i popálenou kůži, popraskané rty a podobně. Používá se jako pleťový krém, výživa a tonikum pro miminka.

Vynikající je i jako obklad při chronických bolestech kloubů.

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Ing. Iva Veselá z Food Life říká:

2565NTB.jpg

Přepuštěné máslo ghí je bezlaktózové, takže je vhodné i pro ty, kdo mají problémy s tolerancí mléčné laktózy. V některých výzkumech bylo dokonce prokázané, že má pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin však není vhodné máslo ghí zcela nahradit za ostatní tuky. Proto doporučuji ghí kombinovat s rostlinnými oleji jako např. olivový, řepkový nebo z dýňových semínek či vlašských ořechů. Pacienti bojující s obezitou a vysokým cholesterolem.

 

 

 

Co je k přípravě ghí potřeba?

Potřebovat budeme samozřejmě máslo nakrájené na kostky (čím kvalitnější, tím lépe) a dále:

   • nerezovou nádobu na vaření
   • kovové sítko
   • čisté plátýnko
   • gázu nebo filtrační papír do překapávače kávy
   • lžíci
   • hrnek na sbíranou pěnu
   • pěknou nádobu s uzávěrem, do níž pak máselný tuk přelijeme a budeme ho v ní uchovávat

 

2454NDE.jpg

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Postup přípravy ghí

Začneme tím, že dáme do hrnce máslo a necháme je na středním plamenu rozpustit. Jakmile se začne vařit a bublat, stáhneme žár na minimum, aby máslo jen lehce probublávalo. Začne se vytvářet pěna a na dně hrnce také sraženina bílkoviny. Pěnu postupně odebíráme do hrnečku, tak dlouho, než se z másla vytvoří průzračná zlatavě zbarvená kapalina, což bude vlastně čistý mléčný tuk. Pozor, aby nám příliš nezhnědlo, nebo nezačalo příliš vonět po oříšcích, jeho vůně musí připomínat čerstvě upražený popcorn. Přípravu přepuštěného másla provází bublavý či pukavý zvuk, jakmile začne ustávat, je to další signál, že je ghí hotové.

 

Co uděláme dále

Pak je potřeba zbavit se sražené bílkoviny. Vzniklou tekutinu přecedíme přes kovové sítko vyložené buď čistým lněným plátýnkem, nebo gázou, použít můžeme i filtrační papír do překapávače kávy, nalijeme do sklenice, a necháme ztuhnout. Uzavřeme ji teprve tehdy, až bude tuk úplně studený. Ghí lze přechovávat i v pokojové teplotě, ale déle vydrží samozřejmě v chladničce.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 2.6 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak skladovat kokosový olej 
Jak uvařit rýži v mikrovlnné troubě 
Jaká je nejvhodnější úprava pokrmů? 
Mýdlový sliz na praní 
Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět 


Diskuze

Veronika Slováková
Web: http://https://www.pomodo.cz/

Děkuji za recept.

25.06.2018 14:08
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny