Články

 

08.04.2011 - Iva Veselá

Jak na domácí přípravu sushi

2103Y2F.jpg

 

Sushi jsem poprvé ochutnala asi před rokem. Tehdy jsem chtěla vyzkoušet japonskou specialitku nejen z toho důvodu, že mě zajímala chuť syrové ryby, ale také proto, že sushi je zdravé! Sushi patří mezi velmi zdravá, nutričně bohatá a výživná jídla. Velmi dobře ho můžete zařadit do jídelníčku při redukčním režimu. Protože jsem si sushi naprosto zamilovala, chci si o přípravu podělit i s vámi.

 

Druhy sushi

Sushi lze připravit na několik způsobů. Inspirovala jsem se především z e-sushi.cz:

 

Maki sushi

2094Nzh.jpg

Je nejzákladnějším druhem servírování Sushi. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny velmi chutnou mořskou řasou Nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky, avšak jde o perfektní doplněk, který dodá chuť, tak proč ho brát jako neutralizant!

 

Nigiri sushi

2095MGR.jpg
Je prsty vytvarovaný váleček z rýže, ozdoben druhem nakrájené syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s wasabi. Někdo křen wasabi přímo smíchává se sojovou omáčkou, doporučujeme každé zvlášť. Naučíte se tak krásně kombinovat chutě dle přání.

 

Sashimi sushi

2097MTF.jpg
Jeho tradice sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili Samurajové. Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sojové omáčky a wasabi. Sašimi je čerstvé, vychlazené a syrové na plátky krájené a elegantně upravené. Ideální sašimi je z čerstvé ryby. Krájí se na silnější plátky a podává se se sojovou omáčkou, tence krájené sašimi se podává s ponzu, to je omáčka s citrusovou příchutí.

 

Chirashi sushi

2099NTY.gif
Jedná se o takzvaný Sushi salát. Jde o směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu Sushi. Směs se dochucuje sojovou omáčkou a wasabi a je podávaná v malých mističkách.

 

Temaki sushi

2096MzN.jpg

Temaki-sushi si vytvoříme, když plátek řasy nori svinete do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem ... Je to takové Sushi do ruky.

 

California roll

2100ZDA.jpg

Maki-Sushi je připraveno opačným způsobem, tzn. rýže po obvodu, mořská řasa uvnitř.

 

 

Z čeho se sushi připravuje

Ingredience na sushi závisí na přípravě konkrétního druhu sushi. K přípravě konkrétně používám následující:

 

2101ZjA.jpg

  • rýže - kulatozrnná rýže Nishiki nebo Haruka
  • plátky řasy Nori
  • rýžový ocet sushisu (Kikkoman), cukr, sůl
  • čerstvé ryby a plody moře (losos, tuňák, krevety, tyčinky surimi), kaviár, uzený losos,...
  • zelenina - okurka, avokádo, mrkev, žlutá ředkev,...
  • vejce (omeletka)
  • černý sezam nebo bílý neloupaný/loupaný sezam
  • wasabi - ostrá křenová směs (lze koupit v prášku nebo již připravenou)
  • naložený růžový zázvor
  • sojová omáčka (Kikkoman)
  • další - ostrý nůž, bambusová podložka k rolování, dřevěné hůlky

 

Postup přípravy

Rýže

Rýži propereme ve vodě až 6x, abychom odstranili přebytečný škrob (voda by neměla odtékat bílá). Potom ji uvaříme na velmi mírném ohni cca 20 minut. Na 1 díl rýže dáváme 1,2 dílu vody. Stáhněte rýži z ohně a nechte 10 minut dojít pod pokličkou.

Rýži necháme vychladnout (Japonci na to používají vějířek, kterým chlazení urychlují). Připravíme si nálev z rýžového octa, cukru a soli. Na každých cca 100 g rýže dáváme 10 ml octa, 2 lžičky cukru a špetku soli. Tuto směs v malém hrnečku ohřejeme, ale nesmí se vařit! Nakonec ji nalijeme k rýži a promícháme.

Rýžový ocet způsobí to, že se rýže začne lepit a je tvárná.

 

Před rolováním

Připravíme si bambusovou podložku, na kterou položíme plátek řasy Nori lesklou stranou dolů. Řasu vždy přepůlím, aby mi vznikly malé sushi rolky, jelikož z celého velkého plátku řasy by bylo opravdu velké kolečko sushi, na které byste museli otvírat hodně pusu :-)

 

2104ZDg.jpg

Fotka není příliš osvětlená (fotila jsem ji z mobilu), ale pro představu snad postačí.

 

 

Plnění řasy

Navhlčete si ruce (nejlépe ve vodě s trochou octa - rýže se pak lépe rozprostírá a tvaruh). Na řasu rozprostřete tenkou rovnoměrnou vrstvu rýže a nechte 1 cm horního okraje řasy volný.

Doprostřed naneste tenký proužek wasabi - opatrně, wasabi je zabiják a při větším množství vám hodně protáhne nos. Stačí opravdu lehce.

Dále na rýži dále pokládejte okurku, rybu, avokádo, které nakrájejte na úzké nudličky (můžete je trochu do rýže zamáčknout). Ingrediencí je celá řada, ale okurka, avokádo a ryba patří mezi základní typ maki sushi - velmi výborné!

 

2105N2Q.jpg

Na rýži je surimi, tenký proužek okurky a avokáda.

 

 

Rolování

Volný okraj řasy lehce navlhčete prstem namočeným ve vodě, aby se na tento kousek přichytil druhý okraj řasy. Podchytněte palci začátek podložky a zbytkem prstů zajistěte náplň sushi, aby se při balení neposunovala. Začněte rolovat směrem k volnému okraji a stále se snažte přimačkávat roličku sushi směrem dolů, držet kulatý a pevný tvar. Přes bambusovou podložku sushi dotvarujte, doválejte a přimačkávejte.

 

2106M2R.jpg

Ingredience mohou přesahovat - tyto kousky sushi se pak postaví na talířek kulatou plochou dolů, aby vše hezky trčelo nahoru.

 

 

Krájení

Na krájení sushi použijte opravdu ostrý nůž, který si předem namočíte. Po každém ukrojení nůž otřete, aby na něm nezůstávaly zbytky rýže. Rolky mají být cca 2 cm široké. Z celé roličky nakrájíte 6 - 8 kousků sushi.

 

Podáváme

Sushi hezky naaranžujte na talíř a podávejte s malou mističkou sojové omáčky smíchanou s wasabi. Pokud používáte syrovou rybu, použijte jako přílohu zázvor. Nakládaný zázvor dovnitř sushi nedávejte, spíše ho přidejte jako přílohu.

 

2103Y2F.jpg

Finální verze - servírování

 

 

Pozn.: Do rýže lze zabalit opravdu všelicos, ve fantazii se meze nekladou. Dávejte si především pozor na výběr ryby - syrová ryba musí být bezpodmínečně kvalitní a čerstvá. Někdo doporučuje kupovat pouze mražené ryby, jelikož u chlazených nikdy nevíte, kde cestovaly a jaké bakterie na nich mohou být.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak se zbavit molů 
Letní okurková limonáda 
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít? 
Recept - hummus 
Rybízové kokosové kuličky 


Diskuze

Lucka
Web: http://www.asijske-potraviny.eu/88-vse-na-sushi

potraviny

Doporučuji potraviny kupovat z tohoto eshopu. :) Mají hodně kvalitní potraviny.

29.10.2015 11:01
Danka

Paráda

Wow, moc pěkný návod! Já se k vlastní výrobě zatím neodhodlala, tak snad to konečně vyzkouším. Jinak převážně objednávám přes net s donáškou ze http://www.sushitime.cz/. Moc dobré sushi, čerstvé a i dobrý výběr. A hlavně ten rozvoz po Praze je super.

04.12.2012 23:28
anonym
Web: http://www.shakesafidgett.estranky.cz; www.goodgamemafiaa.estranky.cz

Hodnocení

Dělali jsme Maki-Sushi a bylo to fakt GOOD.

16.11.2011 20:12
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny