Články

 

15.03.2009 - Iva Veselá

Kuchyňské fígle - 4.díl

Je tu čtvrtý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak správně zpracovat bylinky? Jak mít vláčný a nadýchaný perník? Jak vyřešit problémy s nerovným korpusem na dort? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo si nadělá více nepořádku a starostí?

 

Vytáhněte z bylinek co nejvíc

Je velmi důležité, aby bylinky byly co nejméně tepelně zpracovávány, jelikož při tepelné úpravě zničíte řadu drahocených látek. Bylinky do pokrmů nadrobno pokrájíme a přidáme krátce před dokončením, aby neztratily své aroma. Do omáček je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme a povaříme. Bylinkami můžete posypat i hotový pokrm přímo na talíři.

 

Banán proti ostrým chutím

Jestliže jste milovník ostrých jídel nebo si čas od času dopřejete pálivý kořeněný pokrm, je vhodné poté servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. Banán jezte po jídle jen občas, jelikož jako ovoce obsahuje více kalorií, čímž si zvýšíte porci jídla. Navíc jestliže je kořeněné jídlo zeleninové, není vhodné mixovat zeleninu současně s ovocnými dezerty.

 

 

Rovný dort

Také máte problémy s vybouleným dortem? Řešení je velmi jednoduché. Stačí dort po upečení překlopit a boule na dortu se vyrovná. Po 15 minutách můžete vesele začít se zdobením.

 

Konec mdlým žampionům

Vadí vám nevýrazná žamiónová chuť? Čerstvé nebo konzervované žampióny naložte na 1 den do okurkového nálevu. Získají pikantní výraznější chuť, která skvěle doplní saláty.

 

Šťavnatý perníček

Suchému perníku se ubráníte snadno. Jestliže ho chcete mít vláčný a šťavnatý, připravte ho namísto z vody ze studeného neslazeného čaje. Do těsta navíc přidejte ve vodě nabobtnané rozinky. Rozinkovou vodu nevylévejte, jelikož zdravě dosladí těsto.

 

Třené těsto trochu jinak

Pro vylepšení chuti třeného těsta použijte 2 lžičky koňaku. Vylepšíte jak chuť, tak i barvu.

 

Hořké artyčoky

Příprava artyčoků není tak těžká, jak se zdá. Chce to jen správné informace a cvik. Artyčoky získají nepříjemnou hořkou chuť  pouze tehdy, připravujeme-li je nespávně. Při čištění musíme stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny.


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dávejte pozor, v čem vaříte 
Jak uvařit rýži v mikrovlnné troubě 
Kuchyňské fígle - 1.díl 
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí 
Tipy jak pěstovat zdravé návyky u dětí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny