Články

 

15.09.2014 - Iva Veselá

Kalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň

2366Zjd.jpg

 

Také tápete, které druhy ovoce a zeleniny u nás rostou a ve kterém období? Pokud chcete koupit kvalitní ovoce a zeleninu, základem je mít přehled o tom, kdy roste a sklízí se a kdy je období skladování.

 

V prvních řádcích přikládám dotazy od čtenářů, odpovídá Ing. Iva Veselá z výživové poradny Food Life.

 

Dotazy od čtenářů

Poslední roky jsou v supermarketech k dostání i v zimě jahody nebo jiné ovoce, na které jsme dřív byli zvyklí jedině přes léto. Co vy na to, je dobré takové ovoce nebo zeleninu konzumovat anebo máme zůstat věrní plodinám tradičním pro dané roční období?

IV.: Když sníte jahodu v zimě, tělu neublížíte, ale ani mu nijak zvlášť nepomůžete. Jahoda z dovozu, zejména ty gigantické kusy, co s jahodou moc společného nemají, už na pohled vypadají podezřele. Takový plod je spíše zdrojem vlákniny a vody. Vitamínů a minerálů obsahuje minimum. Kvůli dovozu potravin se bohužel vytrácí soužití s přírodou, protože ignorujeme sezónnost a roční období. Jíme to, co nám nabízí v obchodě, ne to, co nabízí příroda. Kupujeme potraviny z dovozu, které se sklízí nedozrálé, jsou trpké, nechutnají dobře, plody jsou chráněné chemickými postřiky a podle mne tohle není vůbec přirozené. Neříkám, abychom exotické ovoce vyřadili z jídelníčku, jen dávat více přednost sezónním potravinám.

 

Ty prodávají farmáři na trhu v Karlíně. Podporujete je a chodíte tam nakupovat?

IV.: Já to podporuji. Doporučuji pečlivě vybírat mezi stánky, abyste nekoupila zboží, které bylo před chvilkou koupené někde v supermarketu. Je důležité znát prodejce, vědět, kde svoje produkty pěstuje, podívat se na webové stránky a nebát se třeba zeptat na původ potraviny. Dávám přednost těm, kteří vypadají jako farmáři už od pohledu. Košile, holínky a jde se prodávat. Mám vyhlídnutých pár takových, u kterých vím, že si vše pěstují nebo vyrábí sami.

 

ČTĚTE TAKÉ: Dýně Hokkaido

 

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

"Proč vybírat sezónní druhy ovoce a zeleniny? V dnešní době sezónnost potravin pomalu nevnímáme. Sami si vzpomeňte, že nebyl pomalu konec jara, co stánkaři začali prodávat červené jahůdky pod názvem "české". Jahody, které u nás začínají růst v květnu/červnu. Také jste naletěli rádoby českým jahodám? Nenechte se příště zmást, k tomu vám pomůže tato přehledná tabulka, ve které máte vše názorně zakreslené."
Ing. Iva Veselá, výživový poradce a sportovní dietolog (Food Life)

 

 

 

Tabulka - sezónní druhy ovoce a zeleniny

*zelená barva = doba sklizně

* hnědá barva = doba skladování

 

 

2365MWM.png

 

 

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně redukce váhy a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!

 

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Co dělat s rebarborou? 
Co je dobré vědět o zavařování 
Fakta o celozrnné mouce 
Jitrocelovým nálevem proti vředům 
Nákupní průvodce - mléčné čokolády 


Diskuze

Kryštof Novák

Zelenina

Ahoj, kolik je dva plus dva když b se rovná jedna krát pět na pátou krát x. děkuji za odpověď

07.12.2015 13:35
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny