Články

 

30.10.2012 - Iva Veselá

15 potravin, které nastartují metabolismus

 

Všech těchto 15 potravin dokáží zrychlit metabolismus tím, že tělu dodají potřebné živiny, díky nimž lze urychlit hubnutí a svalový růst. A nejen to! Potraviny umí i další zázraky:

 

1) grepfruit

Urychluje látkovou výměnu pomáhá při plísňových a infekčních onemocněních, posiluje obranyschopnost organismu, chrání dýchací cesty, uši a ústní dutinu před infekcí,urychluje látkovou výměnu – uplatnění při redukčních dietách.

zlepšuje krevní oběh, ředí krev, snižuje hladinu krevního cholesterolu, snižuje hladinu cukru v krvi, posiluje kardiovaskulární systém, působí protizánětlivě, odstraňuje trávicí a střevní potíže, má detoxikační účinky, působí jako prevence rakoviny, zvláště rakoviny plic a žaludku, zmírňuje příznaky gynekologických problémů, ulehčuje od obtíží spojených s křečovými žílami a revmatismem, napomáhá při léčbě alergií, astmatu a ekzémů.

 

2) zelený čaj

Účinky antioxidační, antibakteriální a působí proti rakovině. Zelený čaj obsahuje mimo jiné i kofein, takže má čas obdobné účinky jako káva. Kofein obsažený v čaji je ale vázán na třísloviny, takže jeho uvolňování je postupné. Pití zeleného čaje tedy zvyšuje koncentraci organismu.

 

3) bílý jogurt

Bílý jogurt je bohatým zdrojem probiotických bakterií, které osidlují střevní flóru, a tím pomáhají zlepšovat imunitní reakce organismu. Chrání nás tak proti vnějším vlivům, které na nás denně působí, aniž bychom si to uvědomovali.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

4) mandle

Mandle jsou bohatým zdrojem hořčíku a pomáhají zlepšovat činnost srdce. Zejména při léčbě srdečních chorob jsou velmi účinné.

 

5) káva

Káva je v přiměřeném množství (1 šálek denně) bohatým zdrojem antioxidantů, chrání před curkovou II. typu, rakovinou tračníku, působí preventivně proti Parkinsonově chorobě a dokonce snižuje riziko cirhózy jater.

 

6) krůta

Kromě nižšího obsahu tuku se vyznačuje vysokým obsahem zinku, vitamínu B12, pomáhá snižovat deprese, odstraňuje nespavost a údajně pomáhá i s abstinenčními příznaky při odvykání kouření.

 

7) jablka

Posilují imunitu, zpomalují stárnutí, snižují vysoký krevní tlak a cholesterol, tlumí chuť k jídlu, slouží k redukci nadváhy, jsou močopudné, pomáhají proti ledvinovým kamenům, při revmatismu, posílení organismu u chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest. Posilují svaly i nervovou soustavu, působí proti nervozitě a nespavosti.

 

8) špenát

Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové a vitamínu K, luteinu - důležitého antioxidantu, karotenů. Pomáhá také v prevenci rakoviny.

 

 

9) fazole

Jsou velmi bohatým zdrojem draslíku, snižují LDL cholesterol, pomáhají při nemocech jater a ledvin, působí proti nervozitě a podráždění, zlepšují soustředění, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře a tlustého střeva a také jsou vynikajícím regulátorem inzulínu.

 

10) jalapeňos

Pálí, ale pomáhají. Snižují možnost vzniku rakoviny, pomáhají při snižování váhy, tlumí bolest při některých nemocech, omezují srdeční choroby a zabraňují kornatění cév a jsou dokonce považovány za afrodisiakum.

Nevhodné jsou při potížích s jícnem a žaludkem.

 

11) brokolice

Je bohatá na vitamín C, vitamín K, betakaroten, vápník, draslík a fosfor. Obsahuje až 90% vody velmi málo sacharidů.


12) kari

Brání tloustnutí, výborný antioxidant, má vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu.

 

13) skořice

Stimuluje záhřevné účinky organismu, a tím urychluje metabolismus.

 

14) sójové mléko

Obsahuje fytoestrogeny - jedná se o přírodní látky podobné hormonům, které harmonizují hladinu pohlavní hormony u mužů i u žen. Jsou podpůrnou prevencí proti nádorům pohlavních orgánů u obou pohlaví.

 

15) ovesné vločky

Vločky jsou lehkou, výživnou, dobře stravitelnou stravou pro sportovce, snižují krevní tlak, posilující účinky pro organismus a působí pozitivně na nervovou soustavu a účinně snižují díky vláknině glykemický index pokrmů.



Hodnocení článku

Hodnotilo 18 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co dělat s rebarborou? 
Když vás přepadne hlad 
Meruňkové knedlíky - ze 3 ingrediencí a zdravě! 
Mýdlový sliz na praní 
Recept - hummus 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny