Články

 

16.03.2010 - Iva Veselá

Výživa při nemoci slinivky břišní

1631YzR.jpg

 

Jedním z méně častých, ale o to více nebezpečných jsou choroby slinivky břišní (panktreatu). Nádorové onemocnění slinivky břišní způsobuje poruchu trávení se ztrátou tělesné hmotnosti. Slinivka produkuje trávicí enzymy, které slouží ke zpracování cukrů, tuků a bílkovin. Nádorovým onemocněním nebo operací může být tato funkce narušena. To vyvolává po konzumaci některých pokrmů potíže, jako je pocit plnosti, nadýmání, bolesti v břiše, nevolnost, někdy i zvracení, průjmy apod. Onemocnění může být doprovázeno vznikem cukrovky (diabetu). Výživa při léčbě onemocnění slinivky břišní má podpůrný charakter. Chybějící enzymy je možno podávat ve formě léků, které se užívají s jídlem a často je nutné jich prát větší množství než je obvyklé, aby dostatečně působily. Správným výběrem potravin se snažíme především předejít obtížím, zlepšit využití jednotlivých živin v těle a tím zabránit hubnutí a zlepšit tak celkovou fyzickou kondici. Vznik cukrovky vyžaduje trvalé změny ve stravování, které se týkají nejen výběru potravin, ale také dodržování časového rozvrhu jednotlivých jídel.

 

Co to znamená v praxi?

Hlavní zásadou je jídlo dobře pokousat, nikdy se nepřejídat, jíst častěji v menších dávkách. Potraviny, které nadýmají, pokrmy s vyšším obsahem tuku a alkohol často vyvolávají potíže, proto je zcela vylučujeme. Při cukrovce vynecháváme cukr, který v případě nutnosti nahrazujeme umělými sladidly.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.


 

Které potraviny jsou pro mne vhodné?

Maso – netučné druhy

- vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby – filé, kapr, štika, omezeně vepřové – kýta, kotleta, hovězí kýta.

Uzeniny a uzenářské výrobky

- omezujeme. Pokud přece jen chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné – pozor na snášenlivost.

- vhodná je kuřecí nebo krůtí šunka, vepřová šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně, drůbeží dietní uzeniny apod.

Mléko a mléčné výrobky

- vhodné jsou tavené sýry s obsahem tuku 30% - 45% v sušině bez příchutí, eidam, nízkotučný tvaroh, tvarohové sýry (Lučina), netučné jogurty, termizované dezerty, pudinky.

- mléko používejte nízkotučné, pro častou nesnášenlivost jej nedoporučujeme jako samostatný nápoj, ale pouze k přípravě pokrmů. Zakysané mléčné nápoje s nízkým obsahem tuku bývají dobře snášeny (kefír, podmáslí, acidofilní mléko).

Vejce

- používejte k přípravě pokrmů (žloutek ne víc než jeden kus denně, bílky neomezeně).

Tuky

- pokrmy připravujte bez tuku, teprve do hotových jídel přidávejte malé množství másla nebo kvalitního rostlinného oleje. K namazání pečiva použijte malé množství másla, nebo rostlinné tuky (typu Flora, Rama, Perla apod.). Množství tuku závisí na snášenlivosti.

Pečivo a obiloviny

- vhodné jsou housky, rohlíky, veka, starší chléb, netučná vánočka, piškot, bílkové pečivo; sladké druhy pečiva nejsou vhodné u nemocných s cukrovkou.

- k zahuštění pokrmů používejte pšeničnou mouku opraženou na sucho a dobře povařenou, (nemocní s alergií na lepek použijí škrob bramborový, kukuřičný nebo bezlepkovou mouku).

- po tepelné úpravě jsou vhodné krupice, ovesné vločky, krupky (např. jako zavářka do polévky).

- vhodné jsou rýže, těstoviny, dietní knedlíky, krupicové noky.

- množství pečiva, mouky a ostatních obilovin u nemocných s cukrovkou se řídí doporučením diabetické diety.

 

1393YWV.jpg

 

Zelenina

- vhodné jsou brambory a zelenina nenadýmavá; mrkev, celer, petržel, dýně, patison, jemně strouhaná červená řepa, krájený hlávkový salát, čínské zelí, rajčata oloupaná a bez zrnek, rajčatový protlak, špenát, malé množství brokolice. Zeleninu upravujte vařením nebo dušením, lisovaná a jemně strouhaná zelenina je snadněji stravitelná. Saláty ze syrové zeleniny zařazujte do jídelníčku dle snášenlivosti.

Ovoce

- vhodné jsou dobře vyzrálé, nenadýmavé druhy ovoce; jablka, nektarinky, broskve, mandarinky, pomeranč, banán; lisované bez zrnéček jahody, maliny, rybíz; kompotované ovoce; jablka, dýně, meruňky, broskve; marmelády a džemy z uvedených druhů bez zrnéček. Nemocní s cukrovkou mohou uvedené ovoce v povoleném množství dle doporučené diabetické diety, kompoty a džemy slazené umělým sladidlem omezeně. Ovoce zvolte dle vlastní snášenlivosti.

Koření

- vhodné jsou zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, bazalka, kmín, vanilka, citrónová šťáva, sůl.

Nápoje

- vhodné jsou nápoje neperlivé, slabý černý čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, obilninová káva, ředěné ovocné šťávy, džusy, přírodní minerální vody. Pro nemocné s cukrovkou jsou ředěné přírodní ovocné šťávy povolené pouze v malém množství, džusy pro obsah cukru nedoporučujeme.

Sladidla, sladkosti, pochutiny

- sladíme mírně - cukrem, medem, glukopurem, nemocní s cukrovkou používají umělá sladidla.

- do jídelního lístku můžete zařadit pokrmy z piškotového, odpalovaného, spařovaného, bílkového, tvarohového a krupicového těsta; kypřete bílky (sněhem), kypřícím práškem.

- vhodné jsou také pudinky, nákypy, ovocné rosoly,

- při cukrovce a špatné snášenlivosti cukrů omezujeme slazení a sladké pokrmy nepodáváme nebo je připravujeme s umělými sladidly

 

Které potraviny jsou pro mne nevhodné?

Maso

- nevhodná jsou tučná masa, jako je vepřový bůček, krkovice, kačena, husa, zvěřina, skopové, vnitřnosti.

- nevhodné jsou masové konzervy, paštiky, uzená masa, nakládaná a marinovaná masa, nakládané ryby a rybí konzervy, plody moře, jitrnice, jelita, prejt, klobásy a většina uzenin.

Mléko

- nevhodné jsou mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, šlehačka, smetana, plísňové a zrající sýry.

Vejce

- nevhodná jsou vejce jako samostatný pokrm; smažená vejce, vaječné omelety, sázená a vařená vejce.

 

 

Tuky

- zakázané jsou přepalované tuky, smažená jídla, sádlo, škvarky, slanina, majonézy, tatarská omáčka, apod.

Pečivo

- nevhodné je celozrnné a tmavé pečivo, čerstvý chléb, čerstvé kynuté pečivo; buchty, koláče, loupáky, koblihy; výrobky z lístkového těsta, müsli, oplatky s krémy, tučné sušenky apod. Nevhodné je zahušťování pokrmů jíškou.

Luštěniny

- nevhodné jsou všechny druhy luštěnin; čočka, hrách, fazole, sója.

Zelenina

- nevhodné jsou nadýmavé druhy zeleniny; zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, česnek, cibule, pór, ředkvičky, křen.

Ovoce

- nevhodné je ovoce nedozrálé, tuhé, s tvrdou slupkou a zrníčky, příliš kyselé a bobtnající, švestky, hrozny, hrušky, fíky, datle, třešně, rybíz, angrešt, ořechy, oříšky, kokos, mák, olivy.

Koření

- nevhodné je ostré koření; pepř, chilli, paprika, směsy koření na grilování, pečení, do gulášů, polévkové koření, sojová omáčka, hořčice, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list, kečupy apod.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jídlem proti stresu 
Výživa - hmyz na talíři 
Výživa podle jin a jang 
Výživa podle krevních skupin 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny